Så firar Mary och Frederik jul – hovet avslöjar

Tradition, tradition och hemlandet Danmark. Nu berättar danska hovet själva hur julen ser ut för dess kungligheter.

Glöm vegetariska sallader á la Ernst Kirchsteiger eller klappfria jular. I den danska kungafamiljen håller man hårt på julens traditioner, även om de på många punkter skiljer sig från de jular många andra danskar firar.

Hovet meddelade i ett pressutskick att drottning Margrethe gick på julledighet den 20 december. Då tog hon sig till platsen för familjens firande. Marselisborg Slott. Här har hon och de danska kungligheterna hälsat tomten välkommen ända sedan år 1972. I år kommer hela gänget vara på plats – nästan. Kronprinsparet Frederik och Mary kommer att ha med sig alla sina fyra barn. Prinsparet Joachim och Marie kommer dock enbart med två av fyra. Prins Nikolai och prins Felix tillbringar nämligen julen med deras mamma, grevinnan Alexandra.

Men hur ser då dessa danska jultraditioner ut? Ja, mer svenska än danska! När den vanliga dansken mumsar på risalamalta äter de danska kungligheterna risgrynsgröt med den traditionella mandeln i. Och i stället för den danska “juleanden” väljer de gåsmiddag. Små men härliga detaljer som ger en fin inblick i deras jul.

Mary och Frederik flyttar

Snart efter ledigheten blir det däremot en ny situation för drottning Margrethe. Då kommer prinsparet Marie och Joachim ta sig tillbaka till Paris, där de fortfarande bor. Dessutom påbörjar då det äventyr som Mary och Frederiks barn ska iväg på.  Under 12 veckor ska Isabella, Christian, Vincent och Josephine bli studenter på en internationell privatskola i Verbier. En nystart som säkert både är läskig och spännande på en och samma gång för barnen.

– Vi ser det som en gåva till barnen som de får gemensamt och den kan de bära med sig resten av livet, har Mary tidigare sagt till danska TV2.

Men innan dess ska de alla hinna umgås under en lång och härlig familjejul, långt från nya bekantskaper och främmande språk. Och tid att umgås med drottning Margrethe, innan hon under en tid ska få rodda den kungliga agendan helt själv.

Foto TT