Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så flyger prinsessor! Se alla bilderna

12 aug, 2016, 10:00 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Så här i semestertider skulle man ju gärna flyga som en prinsessa! Inget kånkande, inget köande – och en vip-koordinator som fixar incheckningen. Och det är sist på och först av planet som gäller
Annons
Kronprinsessan är ute och reser och i handväskan har Victoria handsprit, våtservetter och halstabletter. Samt lite läppglans. Men det kan ju uppstå både skoskav och kalla vindar så adjutanten bär med sig en större väska. Hovfolket går alltid tätt intill henne och om det kniper kan de till och med bistå med mellanmål.

Visst tycker vi väl lite till mans att det är slitsamt att vara på resande fot. Drömmen är ju att kunna kliva ur planet sval och tjusig, som om man just fått sin skönhetssömn – istället för att ha suttit hopklämd i timmar och stått i evighetslång kö till toaletten. Ja, att helt enkelt vara lika elegant som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria när de just har landat efter en flygning tvärs över Atlanten.

Men så har de ju också tillgång till all tänkbar service och bekvämlighet. När Victoria och Daniel och barnen kom med inrikesflyget från Kalmar till Bromma häromfredagen möttes de direkt på plattan av en uniformerad chaufför från Hovstallet. Barnflickan Adeline var också med, liksom Säpo.

Annons

Och reser kronprinsessan på stora officiella uppdrag har hon alltid sällskap av hovmarskalk Karolin A. Johansson, stylisten Tina Törnqvist och tjänstgörande adjutant. Ibland har hon också med sig en frisör.

Men beträffande bagaget håller Victoria sig inte med några lyxvarianter. Hon har helt ordinära resväskor. Svensk Damtidning har till och med noterat att de är rätt slitna! Hon behöver dock aldrig bekymra sig om att väskorna hamnar rätt, de lastas ur direkt och in i bilen som står redo på flygplansplattan. Hovpersonalen håller dessutom ett vakande öga så att allt kommer dit det ska.

En annan lite speciell detalj är att Victoria aldrig har flugit tillsammans med pappa kungen. Det är av säkerhetsskäl förstås och det är en regel som de håller benhårt på. Skulle något inträffa är ju tronföljden ändå säkrad.

Kronprinsessan sitter alltid längst fram i planet, helst vid fönstret. Favoritplatsen är 1F. Flyger hon eller någon annan i kungafamiljen reguljärt är det sist på och först av som gäller.

Annons

Ibland använder kungafamiljen sig av statsplanet Gulfstream G 550 och då flyger de minst sagt bekvämt, med mjuk matta, breda armstöd och fåtöljer i vitt skinn. Man kan till och med fälla ner sätena så att de förvandlas till sängar. Inte undra på att de ser utvilade ut när de landar!

Och reser de på officiella uppdrag sätter de ofta ner fötterna på en röd, väl dammsugen, matta för att sedan kliva rätt in i limousinen, där det alltid finns en flaska mineralvatten redo.

Bilarna i kungliga korteger behöver aldrig stanna för rött ljus, och det händer att alla tvärgator stängs av. En reporter på Svensk Damtidning som rest med kronprinsessan beskriver det som att världen stannar.

Hotellen som kungafamiljen bor på är förstås både trygga och ståndsmässiga, men kronprinsessan Victoria tycker närmast att det är besvärande om det är för lyxigt. Ofta tackar hon artigt nej till egen butler och hon vill helst inte bo i de dyraste sviterna. Frukosten, med en god kopp te, serveras alltid i Victorias svit, med Säpovakterna i angränsande rum.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av: Kristina Svedell

Foto: IBL/Stella Pictures

Annons