Så fördelas arvet efter prins Philip – sprickan i familjen riskerar bli djupare

17 apr, 2021, 10:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Elizabeth och Philip med sju av sina barnbarnsbarn; prins George, prins Louis, Savannah Phillips, prinsessan Charlotte, Isla Phillips, Lena Tindall och Mia Tindall.

Vad ska hända med den brittiska kungafamiljen efter prins Philips bortgång? Hur fördelas titlar, slott och ekonomiska tillgångar? Att ett arv orsakar konflikter inom familjen är inte ovanligt. Och det är inte vad familjen behöver just nu.

Annons
Här gifter sig Elizabeth och Philip 1947 – se historiska filmen!
Här gifter sig Elizabeth och Philip 1947 – se historiska filmen!

I 74 år fanns prins Philip som en enande, stabiliserande kraft i såväl det brittiska imperiet som i sin familj. En lojal, trofast slitvarg som alltid har satt familjen främst. Ett tydligt tecken på detta är att både prinsessan Annes dotter Zara Tindall och prins Andrews dotter prinsessan Eugenie har valt att namnge sina nyligen födda söner efter prins Philip; de har fått namnen Lucas Philip respektive August Philip. Men nu är prins Philip borta, och han lämnar efter sig en familj i kris.

I över sju decennier har han funnits vid sin hustrus sida, i såväl fest som allvar. Här dansar paret folkdans vid ett besök i Kanada.

När det kommer till den ekonomiska biten är det dock ingen kris. Är man född ”dubbelprins” – av både Grekland och Danmark – och gift med en av världens mest förmögna kungligheter så dör man inte fattig. Men hur rik var egentligen hertigen av Edinburgh och hur fördelas arvet? Vem får vad, vem missgynnas och vem gynnas? I värsta fall kan arvet efter prins Philip rentav spä på misshälligheterna i familjen...

Annons
Anne, Philip, Andrew, Elizabeth och Charles vid det privata sommarslottet Balmoral i Skottland. Härifrån har alla i familjen många, fina minnen – men vem ska ta över slottet?
Recept.se Nyhetsbrev

Prins Philips förmögenhet

Inför bröllopet 1947 utnämndes löjtnant Philip Mountbatten formellt till hertig av Edinburgh, jarl av Merioneth och baron av Greenwich och fick även titeln Hans kungliga höghet – men prins blev han först tio år senare. Förutom sina kungliga titlar hade prins Philip givetvis även en hel del ekonomiska tillgångar. Så hur mycket var prins Philip god för, och vad händer nu med hans tillgångar? Ja, till att börja med hade prins Philip faktiskt vad man kan kalla en lön. Som drottningens make fick prins Philip del av apanaget, som betalas av brittiska skattebetalare, på cirka 5 miljoner kronor årligen.

Annons
Prins Philip hade mycket humor och drog gärna en fräckis!

Det är oklart om prins Philip fick fortsatt del av apanaget även efter sin pensionering 2017, men oavsett detta gick det förstås ingen nöd på honom. Han hade livet ut tillgång till avkastningen från en privat investeringsportfölj med fastigheter, mark och andra tillgångar som inrättades av hertigdömet Lancaster 1399. Tillsammans med sin hustru hade prins Philip också tillgång till en portfölj med aktier, mark och fastigheter som drottningens familj ärvt; där bland annat slotten Balmoral i Skottland och Sandringham i England ingick. Paret ägde också gemensamt en mängd exklusiv konst.

”Min farfar var en mästare på att grilla”, har prins Harry berättat. Här ses prins Philip ”in action” med dottern Anne på Balmoral 1970.

Även om prins Philip i hela sitt liv stod i skuggan av sin rika och mäktiga fru var han alltså en mycket välbeställd man. När han nyligen gick bort i en ålder av 99 år anses hans nettoförmögenhet ha uppgått till ett nettovärde om cirka 300 miljoner kronor, enligt Celebrity Net Worth.

Annons
Den starka sammanhållningen har satts på prov på senare år. Här ses familjen i samband med Elizabeth och Philips diamantbröllop på Clarence House 2007.

Vem ärver prins Philip?

Vem kommer då att ärva prins Philips tillgångar? Ja, enligt alla bedömningar kommer drottningen att sitta kvar i orubbat bo så länge hon lever. Men när hon en gång går bort kommer parets fyra barn; prins Charles, 72, prinsessan Anne, 70, prins Andrew, 61, och prins Edward, 57, att ärva i princip allt, bortsett från att olika trotjänare vid hovet säkert kan räkna med något som tack för trogen tjänst.

Prins Philip var en förvånansvärt vital kraft som stod för en modernisering av kungahuset.

Men exakt HUR arvet ska fördelas kan bli ett problem. Det är exempelvis svårt att värdera ett slott i pengar, dessutom spelar ju sådant som affektionsvärde en stor roll. Alla barnen och barnbarnen har en stark relation till drottningens privata slott; Sandringham, där familjen alltid firar jul, och Balmoral, där drottningen tillbringar somrarna och gärna tar emot besök. Alla vill säkert ha fortsatt tillgång till dessa platser, men ett delat ägande är inte troligt. Någon kommer alltså att bli besviken.

Annons
Trots sin höga ålder var prins Philip pigg och umgicks gärna med sina barnbarnsbarn. Här med prins George på slottet Sandringham 2015.

Sedan har vi ju också det faktum att prins Charles är tronföljare och därmed har ett större behov än sina syskon att leva ståndsmässigt. Men ska det verkligen betyda att han gynnas även när det gäller föräldrarnas privata förmögenhet? Upplagt för konflikt, alltså!

LÄS MER! Drottning Elizabeths chockerande beslut – hon stoppas från begravningen

Annons