Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så gick det till när prinsessan Estelle föddes

11 mar, 2018, 15:00 
AvAmanda Lundin
I fredags fick prinsessan Madeleine och Chris en liten dotter. Vi minns tillbaka när prins Daniel mötte pressen efter att prinsessan Estelle kommit till världen.
Annons

Det har gått sex år sedan kronprinsessan och prins Daniel blev föräldrar för första gången. En liten prinsessa kom till världen och sedan dess har hon charmat oss alla.

Vi minns det som igår. Den där torsdagsmorgonen i februari för sex år sedan som vi vaknade till nyheten att kronprinsessan Victoria nedkommit med ett barn. Tidigare samma dygn, strax efter midnatt klockan 00:50, inkom kronprinsessparet till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Redo för att förlösa kronprinsessan stod förlossningsteamet med överläkare Lennart Nordström i spetsen.

Sex timmar senare, klockan 07:00 mötte den nyblivna pappan pressen. Klädd i svart kostym och slips i samma färg var det en märkbart rörd prins Daniel som berättade för journalisterna att han och kronprinsessan fått en dotter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Klockan 04:26 föddes en 51 centimeter lång och 3280 gram tung, väldigt söt liten prinsessa. Mina känslor är lite ”all over the place”, sa han med tårar i ögonen.

Annons

Ett glädjejubel hördes bland journalisterna på sjukhuset.

Han fortsatte:

– När jag gick nu från rummet låg den lilla prinsessan på sin moders bröst och såg ut att ha det väldigt mysigt, så det var svårt att slita sig.

En tronarvinge var född och kungen och drottningen berikades med sitt första barnbarn. Vid lunchtid samma dag samlades många människor vid slottet för att välkomna den nya prinsessan. 42 salutskott sköts från kanoner på Skeppsholmen i Stockholm.

Samma eftermiddag fick kronprinsessparet åka hem till sitt hem på Haga.

Många spekulerade vad prinsessan skulle heta. Dagen efter födseln meddelade morfar kung Carl XVI Gustaf prinsessans namn vid en konselj i Stockholms Slott att tronarvingens namn blir Estelle Silvia Ewa Mary och kommer att vara hertiginna av Östergötland.

Nu har det gått sex år sedan den torsdagsmorgonen, och prinsessan har under åren charmat oss gång på gång.

Foto: IBL och Stella pictures

Annons