Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så gick det till när Victoria kom till världen

27 feb, 2012, 08:09 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel njuter av sina första timmar med sin lilla dotter prinsessan Estelle. Under tiden blickar vi tillbaka. Hur gick det till när Victoria kom till världen den 14 juli 1977…?

Klockan 20.30 den 14 juli 1977 lämnade en svart bil Stockholms Slott för färd mot Karolinska sjukhuset. Drottning Silvia satt i baksätet, men uppgiften att hon bar en svart peruk för att inte bli igenkänd, är en skröna.

Professor Ulf Borell var beredd och likaså barnmorskan Maj-Lis Westling (ej släkt med familjen Westling i Ockelbo) för att ta emot den lilla.
Kungen var närvarande på avdelningen där Silvia födde, men han var inte som moderna tiders pappor behjälplig vid själva förlossningen.

Lång väntan

Kronprinsessan döptes i Slottskyrkan den 27 september 1977 och gavs namnen Victoria Ingrid Alice Désirée.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Först klockan 2 på natten hölls ett pressmöte för alla reportrar och fotografer som samlats på Karolinska sjukhuset och Ulf Borell deklarerade högtidligt:

Annons

– Klockan 21.45 födde drottningen en dotter. Såväl mor som barn befinner sig väl och har återvänt till Slottet.

Professorn berättade att han alltid brukar övervaka nyblivna mödrar ett par timmar efter förlossningen, men i det här fallet blev det ett par timmar extra och han hade alltså följt med familjen till Slottet.

– Flickan väger 3 250 gram och är 50 cm lång, meddelades vidare.

21 skott

Klockan 08.00 den 15 juli sköts 21 skott från Skeppsholmen i Stockholm. Det var besättningen på jagaren Småland som hade fått det hedersamma uppdraget att skjuta salut. Och klockan 09.30 var grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister på plats för att visa upp det lilla knytet för de tre vittnena statsministern Thorbjörn Fälldin, riksmarskalken Gunnar Lagergren och talmannen Henry Allard. Det är en gammal tradition vid kunglig födsel att ha vittnen som kan intyga att den lilla inte bytts bort.

Klockan 11.15 inleddes en extrakonselj då kungen träffade regeringen och meddelade den lilla nyfödda prinsessans namn Victoria Ingrid Alice Désirée.

Annons

Släkten strömmade in

I Östra valvet anlände under tiden gratulerande släktingar. Prinsessan Désirée som skulle bli en av gudmödrarna var först på plats. Tord Magnuson kom med sin lilla nyfödda Oscar i en babylift tillsammans med mamma, prinsessan Christina. Greveparet Sigvard och Marianne Bernadotte var också bland de första att uppvakta.

Redan klockan 12.00 var sedan alla, utom mor och barn, församlade i Slottskyrkan för Te Deum, en tacksägelsegudstjänst. Därefter bjöds släkten på lunch på slottet.

Av Chris Cederlöf

Foto: Charles Hammarsten

Annons