Så håller kungligheterna sig i form

Så håller kungligheterna sig i form
Nytt år och nya löften! Kanske dags att börja träna som kungligheterna? För inte trodde du väl att deras välsvarvade kroppar kommer gratis. Det är en samling riktiga friskusar vi har att göra med.
Annons

Även våra kungligheter tycker att det är viktigt att röra på sig, på ett eller annat sätt. Vare sig det är fråga om fotboll, hästpolo eller vintersport. Några har dessutom tävlat inom sina respektive grenar på allra hösta nivå, från OS till VM. Vi har kartlagt vad de europeiska prinsarna, prinsessorna, kungarna och drottningarna gör för att hålla sig i form. Ett kungigt liv innebär ju så mycket mer än bandklippning, eriksgator och familjesammankomster.

Annons

cp sofia ibl

Ingen kan väl ha missat att prins Carl Philip tävlar i motorsport, närmare bestämt i STCC som han debuterade i 2013. Men han har också varit aktiv i skidspåret under både Öppet spår och StafettVasan.

daniel1 ste

Att prins Daniel gillar att röra på sig är ingen hemlighet. Han har med åren blivit något av en riktig hälsoprins som vill öka folkhälsan i Sverige. Daniel är numera beskyddare av bland annat Hjärt-Lungfonden och En frisk generation. Men kanske är golf ändå den sport han gillar allra mest.

Swedish Crown Princess Victoria and Prince Daniel to Italy,

Det är förstås ingen slump att hon mötte sin make i gymmet, vår kronprinsessa älskar att träna och sporta. Och så hejar hon gärna på Daniel när han tränar på jobbet. Som här då hon och Estelle är i Hagaparken under Idrottens dag,
där ju Daniel dessutom har sitt eget lopp.

Princess Sofia at Stockholm Cathedral

Vi har sett henne åka StafettVasan tillsammans med maken prins Carl Philip. Men redan som barn gillade Sofia att träna i naturen, både på skidor och på skridskor hemma i Älvdalen där hon växte upp.

haakon2 ibl

En som verkligen älskar att vara utomhus är kronprins Haakon. Vi ser honom ofta i skidspåret med familjen under vinterhalvåret. Men han har heller inget emot att testa olika inomhussporter, som curling.

MetteMarit-Ste1

Som hela den norska kungafamiljen är kronprinsessan Mette-Marit en riktig friluftsmänniska. Är det vinter åker Mette-Marit gärna skidor annars vandrar hon ofta och gärna uppe i bergen. Är det inte hemma i Norge så är det i Indien.

Prins Harry

Äventyrlig är väl vad man kan kalla prins Harry som till och med vandrat på iskalla Nordpolen. Harry tävlar dessutom i hästpolo tillsammans med brodern prins William. Men prinsen är också en stor fotbollsfantast och sätter gärna på sig en tröja och dubbskor för att sedan ge sig ut på plan för en match.

Charlotte-

En som vi ofta ser till häst är prinsessan Carolines äldsta dotter Charlotte Casiraghi. Hon har under ett par år varit med i de största hopptävlingarna och har satsat både en massa tid och pengar på att nå framgång på hästryggen.

PierreCasiraghi1

Även prinsessan Carolines son Pierre Casiraghi är en aktiv ung man, han seglar mycket och ofta på tävlingsnivå. På senaste år har han även tagit upp båtracing, något som säkert oroar hans mamma Caroline. Det var ju genom en dramatisk båtolycka som hans pappa Stefano omkom utanför Frankrikes kust 1990.

King Felipe VI meeting Barack Obama in Madrid

Den spanske kungen gillar att ge sig ut på havet, precis som sin pappa Juan Carlos. Kung Felipe deltar ofta i regattan utanför Mallorca under sommaren och sägs vara en riktigt duktig seglare.

ari-behn-martha-louise-2

Prinsessan Märtha Louise gillar också att rida, hon red mer professionellt i unga år och under studietiden London såg man henne ofta i stallet. Ett tag var hon även med i det norska ryttarlandslaget. Men när vi nu ser vi prinsessan Märtha Louise i sadeln, är det mer för nöjes skull.

Le prince Albert II de Monaco et la princesse Charlène remettent des colis de la Croix Rouge de Monaco aux personnes défavorisés et ? des réfugiés du Moyen-Orient

Redan vid 18 års ålder vann Charlene Wittstock de Sydafrikanska mästerskapen i simning och hon deltog även i OS i Sydney år 2000. År 2002 vann hon tre guld i EM men sedan satte en skada stopp för en vidare simkarriär. Men så mötte hon furst Albert och de gifte sig 2011 och hon fick därmed titeln furstinnan Charlene. I dag arbetar Charlene aktivt med att få alla barn i världen simkunniga.

Prince Albert and Princess Charlene with Croatian President

Precis som sin hustru är furst Albert mycket sportintresserad, han deltog faktiskt själv i fem OS för Monacos landslag i bob. Numera är det mest skidor eller segling som gäller för fursten av Monaco.

Mary-Frederik.Ibl8

Den danska kronprinsen har deltagit i Vasaloppet ett antal gånger. Vi har också sett honom i flera andra tävlingar som Vansbrosimningen och Ironman. Frederik gillar också att surfa, så när han och familjen reser över till Marys hemland Australien så tar han sig gärna en tur på vågorna. Men just nu vilar han lite eftersom det blev en fraktur på halsryggen efter ett hopp på en studsmatta.

Maxima-3

Hela den nederländska kungafamiljen älskar att åka skidor. Varje år ställer kung Willem-Alexander och drottning Máxima upp på en fotostund med barnen i alperna. Och det syns på både bilder och film att de är riktigt duktiga på utförsåkning.

Mathilde-hair

Kung Philippe och drottning Mathilde och deras barn tar gärna cykeln genom Bryssel. Fast kanske inte varje dag, det skulle nog säkerhetstjänsten inte gilla. Men här ser vi dem på cykel under en bilfri dag i den Belgiska huvudstaden.

Zara-Ste

Här talar vi inte bara nöjesridning utan tävlingar på riktigt hög nivå. Vi har sett prinsessan Annes dotter Zara Phillips tävla med sin häst under OS och hon har även blivit världsmästare i fälttävlan 2006.

Prins William Prins Harry

Hästpolo är något som både prins Harry och prins William ägnat sig åt sedan barnsben, oftast i olika välgörenhetsmatcher. Då och då ses brorsorna också spela fotboll tillsammans.

Av: Agneta Nisbeth.
Foto: Stella Pictures, Ibl.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Så håller kungligheterna sig i form”

 1. josefin skriver: 10 januari, 2017

  Lite nyfiken pa hur en sydafrikanska kan simma i EM? Simmade hon for ett annat land da? Kollade wikipedia sim-EM resultat for 202 och dar finns ingen Charlene Wittstock nämnd.


 2. Nina S skriver: 10 januari, 2017

  Bäst bild på Mary o Frederik.


 3. Elise Wilson skriver: 10 januari, 2017

  Undrar varför Madeleines ridning inte kommer med? & enligt andra artiklar tränar hon ju gym?


  1. Veronica skriver: 11 januari, 2017

   Undrar jag också!!
   Alla vet ju att Prinsessan Madeleine tränar kontinuerligt på gym, samt när hon får möjlighet så rider hon annars så tar hon långa promenader med eller utan barnen.
   Detta vet ju också SvD , men skulle de skriva om det så finns det ju risk att det blir plus i kanten i jämförelse vad de kan skriva om Sofia i denna artikel.


 4. Christina Kari Helsinki skriver: 12 januari, 2017

  Av detta reportage så kan man bara konstatera. Alla småbarnsföräldrar och övriga förvärvsarbetande som alltid klagar över bristande tid visar bara hur ineffektiva de är. De kungliga borde börja hålla föredrag om effektivitet då det gäller att kombinera en hög arbetstakt, närvaro (barnen) hobbies, semestrar och för att inte glömma att alltid sköta sig själv, utseendemässigt och intellektuellt. Enbart egen slöhet gör att jag säger, hinner inte.


 5. emma skriver: 12 januari, 2017

  Betr William och Harry ska det tilläggas Fotboll Cricket och Rugby
  W sitter som ordförande i Fotbollsförbundt och H har ifjol rekryterats t Rugbyförbundets styrelse utöver Hs engagemang iInvictus Games

  Zaras senaste stora framgång va lag-Silver i London arrangör av OS 2012
  QE2 tar sig 1 morgonritt varje dag – är 90+ & P Philip 95+ motionerar var dag

  WillemAlexander åker skridskor & skidor, simmar, spelar fotboll, rider samt är ledamot av Olympiska Kommittén – alltid på läktaren då NL tävlar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar