Så här blir bröllopet i Luxemburg

Nu lättar hovmarskalkämbetet i Luxemburg lite på hemlighetsmakeriet inför arvprinsen Guillaumes bröllop i oktober.

Kronprins Guillaume och grevinnan Stéphanie förlovade sig officiellt den 26 april efter två år tillsammans. Efter bröllopet får bruden den tjusiga titeln arvstorhertiginna av Luxemburg.

– Det blir fest i två dagar med massor av möjligheter för folket att vara med och lyckönska de nygifta.

En galakväll

Första dagen, fredagen den 19 oktober, blir det en borgerlig vigsel på eftermiddagen i stadshuset, som förrättas av Luxemburgs borgmästare. På kvällen inbjuds gästerna till en gala på Storhertigpalatset.

De nygifta kommer också traditionsenligt träffa representanter från olika ungdomsorienterade organisationer. På lördagsförmiddagen kommer bröllopsklockorna i Notre Dame-katedralen att klämta för storståtligt bröllop. Invånarna väntas kanta gatorna för att få en glimt av brudparet och inbjudna, kungliga gäster från Europas alla hörn.

Arvtagare till tronen

De nygifta kommer att vinka till folket före mottagningen på slottet. Arvstorhertig Guillaume är arvtagare till tronen och det innebär att vi kommer att få se en rad regenter närvara vid vigseln. Det viskas om att prins William och hans Catherine ska närvara, men inget är bekräftat ännu.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures

Läs även:

 Nyförlovade Guillaume kom till Estelles dop med sin Stéphanie››

Luxemburg rustar för bröllop i oktober››