Så här firas nationaldagen – med kronprinsessparet

Så här firas nationaldagen - med kronprinsessparet
Annons

Snart är det dags för årets nationaldag – på hovets hemsida får vi veta vad som händer på slottet och vad Victoria och Daniel ska göra.

Slottet öppnas på nationaldagen den 6 juni av kronprinsessan Victoria och prins Daniel som också bjuder in till en heldag på Kungliga slottet med fri entré till slottets paradvåningar, museer, utställningar och musikuppträdanden. Under dagen bjuds det även på musikinslag av bland annat Försvarsmusiken och Stockholms Studentsångare. På Inre borggården finns servering, försäljning från Slottsboden och personal från Hovstallet som visar en paradvagn och en Daimler från 50-talet.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Kortege

Firandet på slottet pågår hela dagen tills dess att kungaparets kortege lämnar slottet vid 17.55 för färd mot Skansen där firandet fortsätter med tv-sänd underhållning. På hovets hemsida kan vi nu läsa vilka som kommer att närvara under dagen, Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Annons

Även Madeleine kommer till nationaldagsfirandet.

Kungafamiljen åker som vanligt hästanspänd kortege från Kungliga slottet till Skansen. Kortegen åker följande väg: Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Strömgatan, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Nybroplan, Strandvägen, Djurgårdsbron, Djurgårdsvägen, Skansen. Därefter tar Nationaldagsfirandet på Skansen med kungafamiljen vid.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

23 kommentarer till “Så här firas nationaldagen – med kronprinsessparet”

 1. Olga skriver: 27 maj, 2013

  Så skönt för de kungliga att få en, som det verkar av hovets kalender, mycket lång semester. Att få koppla av efter det två programpunkterna som innefattar dotters/systers bröllop och därefter bröllopsmiddag. Denna dag är dock tom i M:s kalender, men snart kanske bröllopsresan finns med som programpunkt också.


 2. Eva Blomqvist skriver: 27 maj, 2013

  Daniel ser ut som Jack Nicholson!


 3. Yggdrasil skriver: 27 maj, 2013

  Gud vilken enorm utstrålning prinsessan Madeleine har!


 4. veramedmera skriver: 27 maj, 2013

  @1
  Jag tycker du ska gå in på Jenny Alexanderssons blogg på aftonbladet.
  Där hänvisar hon till ett facebook inlagg skrivet av Niklas EK,
  Läs gärna och tänk ett varv till.


 5. caterine skriver: 27 maj, 2013

  Jag min dumming trodde att ens barns bröllop var nöje men här verkar det vara jobb?


 6. Lilla My skriver: 27 maj, 2013

  Familjen som tar det lugnt… alldeles för lugnt. Och när det händer, så händer det rejält. Vad händer däremellan?


 7. emma_h skriver: 28 maj, 2013

  trevligt m kortege ibland – hoppas de aldrig tar bort Hovstallet & Beridna Högvakten en av de finaste Kultursymbolerna i vår vackra huvudstad!


 8. veramedmera skriver: 28 maj, 2013

  Vill bara säga till dig @ Olga att mitt inlägg var riktat till en som igår kväll hade nr 1.Nu är det borta och mitt inlägg hänger i luften…….
  har inget att göra med din reflexion


 9. Ulla skriver: 28 maj, 2013

  Hr. Christopher O’Neill er jo i Stockholm, så han deltager vel også i kortegekørslen, man bruger jo ikke stå opført i den kongelige kalender før brylluppet? Det kunne være en generalprøve forud for den 8. juni. Han må allerede nu have lært, hvordan man skal vinke til folket. 😉
  Håber solen vil skinne over Stockholm begge dage! Har man lukkede karetter i tilfælde af regn? Regn betyder lykke, men er ikke så behageligt, hvis man sidder i en åben karet.


 10. PBoo skriver: 28 maj, 2013

  # 4 Veramedmera

  Måste ha FB för komma in och kunna läsa. Du kanske kan återge och säga vad som är bra med P Daniels närmaste väns text, och vad som var fel med det som den tidigare nr 1 skrev och länkade till? Ang “ungdomar” så är det en fakta att det inte är varken “alla” ungdomsgrupper och att det inte ens är bara ungdomar, utan de få som polisen lyckats häkta varit myndiga o äldre, ofta tillresta, olika org som f statligt stöd inblandade! Organiserat! De som bor på landsbygd bränner inte ned samhället, ändå har de tillgång t mindre. Vet du hur ser ut i exv Husby? Fina grönomr., dryga 20 butiker mm, ett stenkast(!) fr Kista o några stationer fr Sthlm City!


 11. Sthlm skriver: 28 maj, 2013

  Det är väl självklart att även Chris O´Neill och Sofia Hellqvist ska sitta i kärran och vinka till undersåtarna när Daniel Westling gör det. Om de puttar ut Chris och Sofia från kärran så är det bara ett spel för gallerierna när vi har sett det nya familjefotot. Kungen får väl bestämma sig och hålla en enhetlig linje.


 12. PBoo skriver: 28 maj, 2013

  # 11 Sthlm

  Varför raljerar du över P Daniel? Han är gift med blivande regent o varit så i snart 3 år! Chris position som förlovad är inte densamma, kommer heller inte ingå i Kungahuset (dock Kungafamiljen/släkten). Sofia tillhör idag Kungafamiljen/släkten, sen Kungen valde lägga ut släktbilden som officiellt foto. Förhoppningsvis älskar hon P Carl Philip lika mkt som Chris älskar P Madeleine, o därför beredd avstå; titlar, tillhöra Kungahuset, representera Sverige. Nationaldagen eg. officiell händelse, därför när nu Kungen ändrat spelreglerna bör Chris ej m, el om ses som privat då Chris o Sofia m. Kungen bundit ris!


 13. veramedmera skriver: 28 maj, 2013

  @10PBoo
  Så konstigt det här blir nu när mitt inlägg riktat till en som är borttagen men jag försöker svara:
  Du behöver inte FB du går in på Jenny Alexanderssons blogg på AB.
  Det som hade länkats till i borttagna inlägget var till en av de blåsvartaste, rasistiska netsidor enl min och andras åsikt.Jag vet att saken har många sidor, det var det jag ville visa.
  Därmed vill jag gärna avsluta denna just denna diskussion.


 14. PBoo skriver: 28 maj, 2013

  # 13 Veramedmera

  Gick in men fick upp en ruta att måste logga in på FB – får väl testa en gång till el har du en länk? Ang begreppet rasism, rasist så har det föga med den ursprungliga innebörden att göra utan det är ett av många begrepp som förlorat sin rätta betydelse, varför precis alla i Sv som inte håller med om det som majoriteten politiker och journalister säger o skriver blir benämda utifrån dessa idag missbrukade begrepp, och det tystar ned alla diskussioner! För vem vill bli def. som rasist?! Farlig ‘utveckling’. Läs exv. norska/danska tidningar som inte är lika hårt hållna utan vågar ta den viktiga diskussionen om vad som sker i västvärlden.


 15. veramedmera skriver: 28 maj, 2013

  @ 14
  Jag säger inte emot dig men det inlägg jag reagerade på använde “rena svenskar ” samt länk till den nettidning jag och tydligen även moderatorn reagerade på. Kan inte hjälpa dig med länk om det nu är så att Alexandersson ändrat i sin blogg så att det ej går att nå N Eks inlägg via hennes blogg.


 16. Eva M skriver: 28 maj, 2013

  7 emma_h håller fullständigt med dig. Jag är uppvuxen på Sturegatan i Stockholm ovanför ligger K1 så jag är uppvuxen med beridna högvakten när man hörde musiken sprang vi barn ut på gatan. Varför ska våra traditioner försvinna mer och mer undrar jag. Mvh hälsning Eva M


 17. Ingela skriver: 28 maj, 2013

  #16 EvaM jag håller fullständigt med dig i det du skriver. Ja du kanske någon annan kan svara på varför våra gamla traditioner håller på att försvinna! Jag kan det inte!


 18. Saga skriver: 28 maj, 2013

  2#

  I “The shining” då, eller? 🙂


 19. Pim Valborgsdotteramelia.se skriver: 28 maj, 2013

  Hoppas jag kan vara med! Det är en stor upplevelse att få vara på Slottet i vår allra vackraste Huvudstad! Hela Stockholm lyser av livsglädje, ger av sitt allra bästa, inklusive Kungafamiljen! Det är en ÄRA och enbelöning för oss med denna öppna och generösa Familj som visar oss salongerna…


 20. Ingela skriver: 30 maj, 2013

  Enl hovet kommer varken chris eller sofia vara med på nationaldagen den 6 juni


 21. emma_h skriver: 2 juni, 2013

  20
  finns väl ingen anledning till det då daniel i alla år fått hålla sig i skymundan på både 6 juni och victoriadagen av en viss orsak – det handlar om att kungafamiljen ska delta och anföra sv folkets firande i sthlm
  måste finnas nån konsekvens och respekt för kungahus-traditioner oavsett hurpass svensonifierat vårt kungahus tenderat att bli på senare år i livsstil + att slarva med traditionerna, annars försvinner kungaglansen helt o hållet m tiden
  de 2 kan dyka upp framöver då vigselringen sitter på fingret, annars kan de bjuda in goda vänner att kortegeåka också längs sthlms gator


 22. Ingela skriver: 2 juni, 2013

  #21 emma_h håller med dig!

  Finns nog en som skulle kunna göra det du skriver på sista raden. Jag skulle inte bli förvånad alls!


 23. emma_h skriver: 3 juni, 2013

  nä det har du fullkomligt rätt i Ingela – överraskningarnas tid r ej förbi och hovetiketten är ju avskaffad ändå…


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar