Så här går det till när Philippe blir ny kung i Belgien

Snart är det dags kronprinsparet Philippe och Mathilde att “ta över” Belgien, vilket sker den 21 juli som ju också är landets nationaldag. Så i år blir det dubbelt upp med pompan och ståten!

Och detta händer: Klockan 09:30 deltar Philippe och Mathilde – ja precis som alla tidigare år och då i sällskap med kung Albert och drottning Paola och alla övriga i kungafamiljen, stora som små – i morgonmässan i Saint Michel et Sainte Gudule katedralen i Bryssel.

Tackar för sig

Klockan 11:15 tackar kung Albert II för sig som regent. Vilket sker i det belgiska parlamentet där hans formella “tack och adjö” avges under högtidliga former.

Klockan närmar sig nu 12:45 och precis på slaget kvart i ett, så svär Philippe “kungaeden” och belgarna har fått en ny regent, “roi Philippe”, kung Philippe. Mathilde är nu Belgiens drottning.

En krans

13:45 beger sig kung Philippe till nationalmonumentet Colonne des Congres och lägger ner en krans vid den okände soldatens grav.

16:05. Dags att kolla in alla tjusiga trupper som paraderar dagen till ära. Och sen framåt kvällen firas både kung och nationaldag stort i Brysselparken, Parc de Bruxelles, vid det kungliga slottet. Bland annat med ett jättefyrverkeri.

Kung Albert och drottning Paola tackar för sig.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: Stella Pictures, IBL och All Over Press

Läs mer på hovets hemsida här››