Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så här går det till när Philippe blir ny kung i Belgien

09 jul, 2013, 11:46 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Snart är det dags kronprinsparet Philippe och Mathilde att “ta över” Belgien, vilket sker den 21 juli som ju också är landets nationaldag. Så i år blir det dubbelt upp med pompan och ståten!

Och detta händer: Klockan 09:30 deltar Philippe och Mathilde – ja precis som alla tidigare år och då i sällskap med kung Albert och drottning Paola och alla övriga i kungafamiljen, stora som små – i morgonmässan i Saint Michel et Sainte Gudule katedralen i Bryssel.

Annons

Tackar för sig

Klockan 11:15 tackar kung Albert II för sig som regent. Vilket sker i det belgiska parlamentet där hans formella “tack och adjö” avges under högtidliga former.

Klockan närmar sig nu 12:45 och precis på slaget kvart i ett, så svär Philippe “kungaeden” och belgarna har fått en ny regent, “roi Philippe”, kung Philippe. Mathilde är nu Belgiens drottning.

En krans

13:45 beger sig kung Philippe till nationalmonumentet Colonne des Congres och lägger ner en krans vid den okände soldatens grav.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

16:05. Dags att kolla in alla tjusiga trupper som paraderar dagen till ära. Och sen framåt kvällen firas både kung och nationaldag stort i Brysselparken, Parc de Bruxelles, vid det kungliga slottet. Bland annat med ett jättefyrverkeri.

Kung Albert och drottning Paola tackar för sig.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: Stella Pictures, IBL och All Over Press

Annons