Så har kungligheterna drabbats av epidemier tidigare

NU GRATIS

Corona-visruset tvingar den svenska kungafamiljen att styra om sina planer. Men det är inte första gången i historien, och sist drabbades den kungliga familjen på det allra värsta tänkbara vis.

Kungen skjuter upp representationsmiddagen, kronprinsessan Victoria ställer in resor. Planerade program stuvas om.

Kungahuset är på sin vakt mot Corona-smittan. Familjen Bernadotte drabbades nämligen hårt då den senaste stora epidemin slog till mot Sverige.

Det var under det sista året av första världskriget och ett dödligt influensavirus drog över jorden. Fler människor avled än under hela kriget, 500 miljoner insjuknade nära 100 miljoner avled. Virussjukdomen drabbade alla, men de flesta som avled var unga vuxna män.

Prinsen insjuknade i Spanska sjukan

Sjukdomen nådde Stockholm i mars 1918 – tusentals insjuknade. En av dem var den tjugonioårige prinsen, hertig Erik av Västmanland, yngste son till kung Gustaf V och drottning Victoria. Erik hade varit sjuklig ända sedan födseln.  Han beskrivs som en vacker, ”snäll och älsklig” prins. Hans liv var tillbakadraget och stillsamt för ända sedan födseln led han av epilepsi och ansågs vara lätt utvecklingsstörd. Han var familjens sorgebarn, drottningen hade nämligen varit mycket olycklig och sjuklig då hon väntade honom. Själv trodde hon att det var de starka medicinerna hon fick under graviditeten, som gjorde sonen så svag.

Sjukdomen som drabbade prinsen och så många med honom kallades ”spanska sjukan” trots att den drabbade hela världen. Influensan bröt ut samtidigt i de flesta av de krigförande länderna, men där rådde sträng censur. I Spanien, däremot, som var neutralt i kriget rådde ingen liknande censur. Därför kunde media bara där livfullt beskriva sjukdomen.

Skulle bo i nya Haga slott, men sjukdomen kom…

Hertig Erik bodde i Balingsholms herrgård i Huddinge socken. Hans mor, drottning Victoria besökte honom sällan. Under krigsåren var hon helt fokuserad på kriget, hon reste själv flera gånger till Tyskland för att följa händelseutvecklingen på nära håll. Spanska sjukan drabbade hundratusentals svenskar i alla samhällslager, över 37000 avled. Det skulle motsvara nära 100 000 avlidna i dagens Sverige. Då Erik insjuknade bodde han på Drottningholms slott i väntan på att Haga slott skulle göras i ordning för honom.

Drottning Victoria hann inte ta farväl

Drottning Victoria hade i september 1918 nyss anlänt till Stockholm från Tyskland då hon fick höra att sonen låg allvarligt sjuk på Drottningholm. Hon fördes dit i bil, men gick inte in. Sonens läkare kallades ut. Han berättade att Eriks sista dygn var inne. Drottningen återvände ändå till Stockholm, bort från Drottningholm. Klockan fyra på morgonen ringde läkarna och sa att döden var mycket nära. Då hon var framme var sonen död. Bara hans bror Wilhelm fanns vid hans sida.