Så har ni aldrig sett kungen tidigare!

Så har ni aldrig sett kungen tidigare!

kungen-svt

Vår svenska kung i fiskehatt och knallrosa scarf kring halsen, liggandes i gräset efter en dag med flugfiske. Bara den scenen gör det värt att se årets upplaga av ”Året med kungafamiljen” som sänds den 5 januari i SVT1.

– Det var min farfar som fick möjlighet att fiska i de här områdena. Och det byggdes en fiskestuga där uppe i mitten av 1930-talet som han utnyttjade varje sommar. Det är fantastiskt att komma dit upp. Det finns ingen elektricitet och ingen telefon. Man är borta helt. Men det tar något dygn att komma in i den andningen, säger han i programmet.

Det kommer även fram att det är kung Carl Gustaf som ligger bakom de flesta beslut vid hovet. Allt från hästarnas färg, han vill att de ska vara mörkbruna med svart man och svart svans, till hur såsen ska kryddas under statsbesöksmiddagarna.

”Året med kungafamiljen” är som vanligt skapat av producenten Sara Bull. Det hon minns bäst från det kungliga året som gått är när hon exklusivt fick följa med prinsessan Sofia till Project Playground i kåkstaden Langa i Sydafrika.

– Det var bara jag och Sveriges Televisions fotograf Rikard Collsiöö som var med och filmade på plats så allt var väldigt avslappnat. Det var kul att se hur Sofia strålade när hon var tillsammans med barnen och kollegorna. Och det märks att Project Playground är en viktig del av hennes liv och att hennes engagemang för barnrättsfrågor är äkta, berättar Sara för Svensk Damtidning.

I klippen talar Sofia passionerat om sitt projekt, och när hon gestikulerar syns det att prinsessan tagit av sig den stora diamanten från sitt vänstra ringfinger under besöket i kåkstaden. Sofia berättar att hon fortfarande lägger några dagar i veckan på kontoret i Stockholm och att hon är nere i Sydafrika då och då.

– När systemet brister, när myndigheterna inte gör vad de bör göra, så finns vi där som en trygghet och ett stöd. Och det tror vi är väldigt viktigt om vi ska få de här barnen att få ett värdigt liv, säger hon i programmet.

Sändningstid:

”Året med kungafamiljen” sänds den 5 januari klockan 20.00 i SVT1.

Se ett inslag med Året med kungafamiljen här›››

 

Av: Margareta Gotthardsson.

Foto: SVT/Martin Falklind och IBL.