Så här ser prins Daniels vapensköld ut

Så här ser prins Daniels vapensköld ut
Annons

Här har vi vår blivande prins egen vapensköld.
Här har vi vår blivande prins egen vapensköld.

Hovet presenterar nu den blivande prins Daniels egna vapensköld och monogram.

När Daniel Westling gifter sig med kronprinsessan får han titeln Hans Kungliga Höghet, prins Daniel, hertig av Västergötland. Med titeln följer ett heraldiskt vapen samt ett monogram. Riksarkivet fick hösten 2009 uppdraget att ta fram förslag till ett heraldiskt vapen och monogram för Daniel. Och nu är det klart, kung Carl Gustaf har fastställt vapenskölden och monogrammet, som ritats av Riksarkivets heraldiske konstnär Vladimir A Sagerlund och komponerats av statsheraldiker Henrik Klackenberg i nära samråd med Daniel Westling.

Annons

Prins Daniels monogram.
Prins Daniels monogram.

Knyter an till Ockelbo

Vapnet har fyra fält, en hjärtsköld och är krönt med en prinskrona. De fyra fälten visar Lilla riksvapnet (fält 1 och 4), Folkungavapnet (fält 2) samt Västergötlands vapen (fält 3). Hjärtskölden visar herr Daniel Westlings personliga vapen, som anknyter till vapnet för Ockelbo kommun. Grankvistskuran, som klyver vapnet, och hammaren finns med i kommunvapnet, men där i en annan position och med en annan färgsättning.

Motsvaras av Victorias

Vapnets komposition följer en gammal tradition och motsvaras, med undantag för hjärtskölden och kronan, helt av kronprinsessan Victorias vapen som hertiginna av Västergötland, skriver hovet på hemsidan. Hennes vapen visar Bernadottevapnet i hjärtskölden och är krönt med en tronföljarkrona. Daniels monogram består av initialen D krönt med en prinskrona.

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: faksimil från kungahuset.se, IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

30 kommentarer till “Så här ser prins Daniels vapensköld ut”

 1. Gittan skriver: 14 juni, 2010

  Vapnet blev riktigt lyckat…


 2. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Blev ju snyggt ja…. men var det nödvändigt? Herr W. blir aldrig kunglig i mina ögon. Vad säger ni andra?


 3. Hanna skriver: 14 juni, 2010

  Men du Neta, är Silvia kunglig i dina ögon? Eller Mary eller Sonja, eller någon annan av de ingifta kvinnorna som per automatik får en högre rang.


 4. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  #3. Japp Hanna i någon mån lite mera kungliga iaf har dom något som kallas för klass och smälter in bättre. IMO


 5. pix skriver: 14 juni, 2010

  Neta, man behöver ej vara kunglig för att ha varken en vapensköld eller ett monogram. kungligheten ligger väl i not helt annat !!ja i alla fal för mig.


 6. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Heje Pix. men va kul då är vi överens…. kramis


 7. Ronja skriver: 14 juni, 2010

  iaf har dom något som kallas för klass och smälter in bättre.

  som Jakob Bernström 😀


 8. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Ronja ? Jacob Bernström HAR klass…Du får säga vad Du vill men nu är jag bara så glad att han får ta sig en sup för snart är det midsommarafton och förra midsommaren fick dom gömma snapsglaset för sessan tillåter inte att han dricker. Så jag tror att Jonas är vinnaren i hela såpan. Ni får säga vad ni vill om det här jag älskar Madeleine men Jonas ännu mer…. om jag hade varit i deras ålder…. hade Jonas gällt 100%


 9. GM skriver: 14 juni, 2010

  Tycker det fattas något i det gula fältet i mitten av vapenskölden. Den ser inte riktigt färdig ut. Varför inte sätta dit något liknande en twitter-fågel så ser den ju lite modernare ut och ha lite liv i sig!


 10. Hanna skriver: 14 juni, 2010

  Jag tycker i alla fall att det är ganska fördomsfullt att påstå att Silvia smälter in mer än Daniel. Ingen har sett vad den mannen går för än så länge.

  Silvia var en värdinna, en anställd sådan – Daniel har skapat sig en egen verksamhet. Det visar på engagemang i alla fall!

  Sonja, var dotter till en affärsinnehavare och mig veterligen gjorde hon aldrig något eget.

  Stil och uppförande kan man lära sig – Mary betalade ju en del pengar för att gå en sådan stilkurs i Australien strax efter hon träffade Frederik.
  Dessuom skriver du, Silvia smälter in mer – menar du tackvare alla hennes operationer eller?


 11. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Har ni sett vad dom kallar Daniel för på nätet? Jo just det han kallas för “njuren”….inte så trevligt och Madeleine kallas för Ciggen.
  Men någon madorator verkar det inte finnas på nätet det är bara i SvenskDam vi blir censurerade. Go figure… : )


 12. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Drottning Sonja är utbildad skräddare. Har jag i alla fall läst någonstans för länge sedan.


 13. Kristine, Oslo skriver: 14 juni, 2010

  Men det ser jo nesten ut som den norske løven!

  Hanna og Demba. Sonja har i tillegg til skredderutdannelse, en universistetsgrad fra Universitetet i Oslo.
  Nå kikket jeg meg raskt inn på de fule lenkene som ble vist. Lite flatterende navn på alle f eks, jokeren, utviket og biträdet.


 14. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Ja Kristine, det med Sonjas universitetsutbildning hade jag också läst. Men mindes inte exakt hur det var. Och här måste man veta, annars får man på moppo. 🙂


 15. Irena skriver: 14 juni, 2010

  Förstår inte riktigt hans vapen, är det tre kronor och en hammare?? Är det inte så, att den som har en stor hammare, behandlar alla problem som en spik?
  Det fattas en tydlig, personanknuten symbol av något slag.
  Och visst borde det finnas en Maddorator (moderator) på alla forum som tar som sin uppgift att (miss)handla Madde.


 16. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  # 15.
  🙂 🙂 🙂


 17. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 14 juni, 2010

  Här undrar jag mest vad det är för en klåpare som har beskurit Daniels huvud så han ser ut som ett ägg??? Dåligt.


 18. bibi skriver: 14 juni, 2010

  ser ut som han hackade sönder en av de tre kronorna nere till höger. är det symbolik kanske?
  annars tycker jag Mary har mest stil av tidigare nämnda icke kungl. födda. hon har tillgodogjort sig kursen 100% i motsats till andra. ingen nämnd, ingen glömd. Letizia i spanien är också ett strålande exempel på stil och klass.


 19. Bridget skriver: 14 juni, 2010

  Daniel blir nog aldrig särskilt kunglig i någons ögon. Med dagens media verktyg kan man ju lätt skala av huvudformen “på ett snällt sätt” utan att man för den skull ha gjort narr av honom. SD är en kunglig tidning men får liksom vi andra finna sig i att Victoria nu gifter sig med en enkel kille. (Kan inte minnas att man formade om hudvudet på Jonas Bergström när det begav sig.)


 20. Pia skriver: 14 juni, 2010

  #2 m fl. Så Neta är på gång igen med sina snusförnuftigheter. Som tur är så är så tror jag inte att Daniel skulle ha nåt problem med att du inte tycker att han är kunglig i dina ögon. Det är ingen som bryr sig om dig i Victorias och Daniels omgivning. Surt, men så är det.


 21. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 juni, 2010

  # 20 Pia Har jag väl aldrig trott heller du dumma Pia. Men fortfarande är ordet fritt och Daniel blir som sagt aldrig kunglig hur mycket Du nu önskar det i Ditt som jag uppfattar det mycket underklassiga lilla liv.


 22. Annica skriver: 15 juni, 2010

  Efter att ha sett flere bröllopsintervjuer i tv kan man bara konstatera att Daniel klarar sig utmärkt. Redan nu ger han, klarare, mer humoristiska och slagfärdigare svar än någonsin kungen har gjort. För att inte tala om den “kungliga” Carl-Philip. Man får ju aldrig reda på vad dessa kungligheter menar, inklusive Silvia. “Kunglig” är en sak, intelligens en annan, och den kloka Victoria har valt honom för det senare.


 23. Kiana, Norge skriver: 15 juni, 2010

  Våpenskjoldet er pent. 🙂

  Men den som har skjært bildet av Daniel som er i denne artikkelen, så hodet ser ut som et egg, har ikke gjort noen god jobb! Burde funnet et annet bilde av mannen, han er jo avbildet på mange bilder der han er fin.


 24. Håkan AlmgrenHåkan skriver: 15 juni, 2010

  Vapenskjölden är stilig och representativ må ägaren vara från folket eller inte.

  Neta, sluta knorra om Daniel. Han kommer att bli prins av Sverige och det är bara att godta, vill man det eller ej.


 25. Pia skriver: 15 juni, 2010

  #22. Hej Annica! jag håller med dig till 100%. Det här paret har redan visat sig vara ett “radarpar”. De är på samma våglängd och det blir trevliga intervjuer med spänst i replikerna. Man förstår att de har roligt tillsammans och det kommer att göra deras åtaganden lättare att fullgöra.Victoria och Daniel har öppnat fönstret och släppt in lite frisk lut i gemaken. Tack för det.


 26. MariaLondon skriver: 15 juni, 2010

  Riktigt snygg vapensköld


 27. Annica skriver: 15 juni, 2010

  # 25. Japp, Pia. Ni ska vara stolta och nöjda i Sverige (jag är från Finland) för att Victoria blir er regent. Hade verkligen inte varit lyckat med C-P – visst killen är snygg, trevlig och snäll, men som statsöverhuvud passar han inte. Och förstår inte heller varför man absolut ville att Victoria skulle gifta sig med grekiske prinsen Nicolaus, inavel finns det tillräckligt i kungafamiljerna ändå. Det senaste “arrangerade” kungliga äktenskapet var mellan Charles och Diana – vill någon ha ett sådant mera? Victoria kan inte göra sitt jobb om hon inte är lycklig i det privata, och det är hon med Daniel.


 28. Olivia skriver: 15 juni, 2010

  Snygg vapensköld!


 29. Kristine, Oslo skriver: 15 juni, 2010

  Jeg var ikke helt på jordet da jeg syntes det lignet det norske riksvåpenet. Den ene løven er Folkungeættens merke, svensk kongeætt fra vestre Sverige som var i slekt med de norske middelalderkongene.(Arns slekt i Arn-bøkene). Den andre løven er Västra Götalands merke, som sikkert har hentet sin inspirasjon fra Folkungene. Dessuten var store deler av dette landskapet norsk land til 1645.

  Så nå Daniel – har du svensk-norsk heraldikk i ditt våpen. Hurra!

  Hammeren var fra Ockelbos kommunevåpen?

  http://no.wikipedia.org/wiki/Norges_riksv%C3%A5pen


 30. Astrid skriver: 15 juni, 2010

  Når har Sverige tenkt å avskaffe adel og adelsskjold? Er det ikke LITT umoderne? Danmark og England holder jo også på disse middelaldertradisjonene. Men monarkiet er bra! Monarkiet betyr fred i våre nordiske land. Adel er latterlig.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar