Så har tronföljarna det på förskolan

Så har tronföljarna det på förskolan
Sommaren är förbi och för de flesta barn väntar en ny förskoletermin. Detta gäller även kungliga småttingar.
Annons

leonor

Drottning Letizia hade kammat sin dotters vilda lockar hela morgonen när det var dags för Leonors första förskoledag. Det spanska kungaparet valde El Pardo-palatset där den kungliga högvakten ofta väljer att sätta sina barn. Leonor var på ett gott humör och gled in på förskolan med det allra nödvändigaste i sin ljusblå rullväska. Dock gick hon inte där särkilt länge. Redan efter ett år valde Letizia och Felipe att flytta henne till den privatägda skolan Santa Maria, i Madrid.

Annons

prins george

Den senaste tronföljaren som har uppnått förskoleålder är prins George, 2. Den 6 januari gick han sin första dag på Westacre Montessori Nursery School i Norfolk – nära det kungliga residenset Anmer Hall. På Westacre går barn i åldrarna två till fem och pedagogiken fokuserar på deras självständighet, frihet och sociala utveckling. Fördelarna med att sätta George i en Montessori-skola ute på landet är förstås det minskade medieuppbådet men också närheten till naturen. Dock blev lillprinsen premiärdag något av en mjukstart. Hertigparet var självklart med och lämnade och kom sedan tillbaka, bara några timmar senare.

amalia

Det var en nyfiken prinsessa som anlände till Bloemcamp i Wassenaar den där krispiga höstdagen 2007. Pappa Willem-Alexander hade redan hunnit berätta om allt spännande och eftersom Amalia slussades in före alla andra barn tittade hon sig ivrigt om i lokalerna – redo att starta sitt nya liv som förskoleprinsessa. De som hade svårt att låta lärarna ta över var istället mamma och pappa. De hann ge sin dotter tusen kramar och på vägen ut passade de på att kika in genom fönstret, bara för att se att allting var okej.

– Gå bara! Jag är en stor flicka nu, sa den då fyra år gamla Amalia medan kungaparet gick snigelsteg tillbaka till bilen.

prinsessan elisabeth

När prinsessan Elisabeth hade sin första dag på förskolan Bruxelles, i Bryssel, var hon lite blyg. Därför fick mamma Mathilde hålla hårt om sin då 3-åriga prinsessa när familjen gick in genom dörrarna. Och trots att den något generade uppsynen snabbt övergick i lek och bus så hämtade det belgiska kungaparet henne redan vid lunch.

ingrid alexandra

Två veckor före sin två års dag började prinsessan Ingrid Alexandra på förskolan Sem, nära Skaugum i norska Asker. Både Mette-Marit och Haakon var lite oroliga eftersom prinsessan inte var van vid att umgås med så många barn samtidigt, men Ingrid Alexandra klarade sig galant. Sem är ett privatägt föräldrakooperativ och den danska prinsessan gick på avdelningen “Huskestuen” som på svenska betyder “Minnesvardagsrummet”.

estelle aventyret

Med en välfylld Fjällräven-ryggsäck och sin klassiska hårrosett tågade prinsessan Estelle in på förskolan Äventyret i Djursholm, den 25 augusti 2014. Hand i hand med mamma Victoria och pappa Daniel.

– Vi har blivit rekommenderade den här förskolan av vänner och Estelle känner redan många av barnen som går här, sa kronprinsessan medan Estelle vinkade glatt.

Äventyret tillämpar den friluftsfrämjande pedagogiken “I ur och skur” och Estelle och hennes kompisar vistas mycket utomhus där de får lära sig om naturen och miljön. Alla föräldrar uppmanas dessutom att se till att barnen har tåliga kläder och matsäck.

Av Ellen Myrgård Lindén
Foto: IBL, Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Så har tronföljarna det på förskolan”

 1. ananas skriver: 5 september, 2016

  Ingrid Alexandra är inte dansk utan norsk!


 2. Grötchen skriver: 5 september, 2016

  Jaså barnen klarade sig galant första dagen på förskolan.

  Får inte kungliga barn någon inskolning alls? I så fall låter det som om första dagen och många många efterföljande förskoledagar skulle kunna bli traumatiska upplevelser.


 3. Kari skriver: 5 september, 2016

  Og navnet på Ingrid Alexandras barnehageavdeling betyr absolutt ikke det dere skriver, det har ingenting med “att minnas” på svensk = å huske på norsk. Huskestue betyr et sted hvor det er liv og bråk og fart – der mye skjer.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar