Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Så hedrar kungen sin fars minne - 70 år sedan katastrofen som förändrade allt

26 jan, 2017, 08:00 
Agneta Nisbeth
I dag har det gått 70 år sedan kungens far prins Gustaf Adolf omkom i en flygolycka.
Annons
Kungen-ibl

I dag hedrar kungafamiljen minnet  prins Gustaf Adolf som omkom i en flygolycka på Kastrups flygplats i Danmark. En händelse som förändrade livet för prinsessan Sibylla, Hagasessorna och kungen för alltid.

– Det var som om golvet rämnade under mina fötter. Jag hade velat skrika ut min ensamhet, berättade prinsessan Sibylla 18 år senare i Veckojournalen.

Kungafamiljen kommer i dag som vanligt att samlas vid graven på Kungliga begravningsplatsen för att minnas och hedra sin Gustaf Adolf, eller Edmund som han alltid kallades i familjen. Enligt uppgift till Svensk Damtidning kommer kungen lägga gula rosor på sin pappas grav.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det blåste kraftigt på Kastrups flygplats söndagen den 26 januari 1947, så därför blockerades rodret på det plan prins Gustaf Adolf skulle åka med, en DC3:a, medan den stod parkerad för att fler passagerare skulle kunna kliva på. Men någon glömde att ta bort kilen inför start och när planet väl lyfte gick det inte att manövrera. Det stod snart lodrätt i luften och störtade sedan och allt förvandlades till ett stort eldhav.

Annons

Samtliga 22 personer ombord omkom. Olyckan räknas som den fjärde svåraste flygolyckan i Danmarks historia och Dagens Nyheter beskrev den fasansfulla händelsen dagen efter.

“Elden var våldsam. Räddningsmanskapet hade ingen möjlighet att ta sig fram till vraket. Först efter en halvtimme kunde man tränga ända fram till spillrorna. Praktiskt taget ingenting återstod av det stora planet. I de förkolnade och förtvinade metallresterna av flygkroppen och kabinen möttes räddningspersonalen av en fruktansvärd syn. De förkolnade liken av passagerarna var nästan omöjliga att identifiera. Dock hade prins Gustaf Adolfs ordnar motstått hettan och kunde skrapas fram ur hettan.”

Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla med prins Carl Gustav 1946.
Kungen var bara nio månader gammal när hans far prins Gustaf Adolf omkom i en flygolycka. Här är ett foto taget strax efter kungens födelse 1946.

I nya numret av Svensk Damtidning kan du läsa vårt fyra sidor långa reportage om händelsen som skakade kungahuset.

Av Anna von Koch.

Foto: IBL.

Annons