Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så leder kungen Sverige genom krisen

24 maj, 2020, 19:00 
AvRed Aktionen
Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.
Svenska kungahuset har en medveten strategi för att leda Sverige genom coronaviruskrisen.
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

Budskapet har varit tydligt: Stanna hemma i största möjliga mån. Kungen och drottningen har föregått med gott exempel. Och det är inte bara för att de måste – de är ju båda i riskzonen på grund av sin ålder.

De har också stannat hemma – och tydligt visat upp det faktumet – eftersom de vet att deras ställning som offentliga figurer är närmast enastående. Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarar strategin för finska public service-kanalen Yle.

Kungens roll “mer betydelsefull än någonsin”

– När ett land hamnar i en kris så kanske den här opolitiska rollen och stödet för Sverige är mer betydelsefullt än någonsin, och det har vi försökt ta fasta på, säger Margareta Thorgren till Yle, och fortsätter:

– Kungafamiljens agerande är ju något väldigt många tar efter. Det svenska folket lyssnar på kungen och agerar många gånger efter vad kungafamiljen gör. Det handlar om att vara ett stöd och en tröst och blicka på att det här är en tid vi alla går igenom, men det finns också en tid efter. En kris är en svår period men kommer att gå över.

Hon får frågan om hon tror att människor kan finna tröst i det faktum att även kungligheter tvingas sitta hemma.

– Ja, det tror jag. Det är också ett sätt att stödja och stötta och att fortsätta tänka nytt under den här besvärliga perioden. Så det är också en del, att man ser att även här sitter kungamedlemmar och arbetar precis som alla andra via olika digitala tekniker, svarar Margareta Thorgren.

Foto: TT

Annons