Så levde kungligheterna innan de sa ja till sina prinsar

Skådespelerskan Grace Kelly spred stjärnglans på 50-talet i Monaco när hon blev furstinna. Meghan Markle var också ett känt ansikte när hon fick sin prins. Även andra moderna kungligheter har haft en tillvaro innan de blev kungliga. Här sneglar vi i backspegeln och ser vad de har på meritlistan.

Kronprinsessan Mary av Danmark

Kronprinsessan Mary.

Kronprinsessan Mary.

Kronprins Frederik och Mary Donaldson träffades en kväll på den lokala puben Slip in i Sydney. Det dröjde inte länge förrän hon slank in i den danska kungafamiljen och utökade familjen med fyra barn. Hon växte upp på ön Tasmanien utanför Australien i ett akademiskt hem. Pappa John Dalgleish Donaldson är professor i tillämpad matematik. Mary valde en annan väg. Hon studerade juridik och handel vid University of Tasmania och har en examen, Bachelor of Commerce and Law (BCom.LLB) i bagaget. Innan hon gifte sig med Danmarks blivande kung arbetade hon med marknadsföring och reklam för bland annat DDB Needham, Young & Rubicam och Microsoft Business Solutions.

Drottning Rania av Jordanien

Drottning Rania.

Drottning Rania.

Rania är läkardottern som blev världens yngsta drottning. Hon brinner för kvinnors rätt, har kastat slöjan och insåg tidigt vikten av sociala medier. Med en egen hemsida och en ständigt uppdaterad instagramsida är hon proffs på att sprida sin information och att bygga sitt personliga varumärke. Men vad gjorde denna superkvinna innan hon tog andan ur kronprins Abdullah som blev blixtkär? Hans farmor, drottning Zain Al Sharaf, sägs ha kallat den bländande skönheten för en diamant när hon introducerades för familjen. Det visade sig att hon hade ett och annat bakom den vackra ytan också. När paret träffades hade den 29-åriga läkardottern från Kuwait studerat vid amerikanska universitetet i Kairo, universitetet i Washington och jobbat på dataföretaget Apple samt på en stor bank i huvudstaden Amman.

Läs mer: Se drottning Ranias fina familjebild

Prinsessan Marie av Danmark

Prinsessan Marie.

Prinsessan Marie.

För fjorton år sedan var Marie Cavallier en vanlig fransyska som arbetade med marknadsföring och reklam på styvpappans företag. Dessutom var hon upptagen på annat håll när hon träffade sin prins på den där lyckade jaktmiddagen som gemensamma vänner ordnade. Hon bytte ut sin dåvarande pojkvän mot prins Joachim av Danmark och blev prinsessa på heltid.

– Jag hade en annan pojkvän när jag träffade Joachim första gången, men vi började hålla kontakten via mejl, har den danska prinsessan berättat.

Furstinnan Charlene

Furstinnan Charlene.

Furstinnan Charlene.

Furst Albert var den levnadsglade ungkarlen som länge och väl letade efter rätt kvinna. Han antydde att det skulle bli svårt att hitta en kvinna som kunde mäta sig med hans mamma, furstinnan Grace av Monaco, Hollywoods skönhet som gifte sig med furst Rainier III i april 1956. Men så steg blonda Charlene upp ur havets skum som Venus i Botticcellis kända målning. Elitsimmerskan, uppväxt i Rhodesia, hade sitt intresse som arbete. Hon tävlade på internationell nivå som simmare.

– Min pappa jobbar med marknadsföring och försäljning och min mamma är en simtränare. Det var så jag fick intresset och började simma väldigt tidigt, har Charlene berättat.

Läs mer: Charlene bjuder på fler gulliga barnbilder!

Vid femton års ålder hade hon redan vunnit den nationella juniortiteln, därefter fortsatte framgångarna att komma. Höjdpunkten i hennes karriär var i samband med sommar-OS 2000. Charlene var kom med i damernas 4×100 medley-sydafrikanska lag, som slutade på femte plats.

En axelskada tvingade bort henne från toppen. Det var under den perioden hon började tillbringa allt mer tid i Monaco med nya romansen Albert och mejsla ut framtiden som blivande furstinna.

Läs mer: Charlenes glammiga galakväll – dök upp i jumpsuit!

 

Drottning Mathilde

Drottning Mathilde.

Drottning Mathilde.

Mathilde Marie Christine Ghislaine d’Udekem d’Acoz växte upp i de fina salongerna, i ett palats med sina blåblodiga föräldrar och syskon.

Läs mer: Se drottning Mathilde slå tillbaka mot nätmobbarna

Inte nog med att Mathilde var en adelsflicka hon var också duktig i skolan och väluppfostrad. Hon tog pianolektioner och gick på ett anrikt gymnasium i Bryssel. Mathilde utbildade sig till logoped, uppmuntrad av mamma Anne som jobbade som sjuksköterska. Men så träffar hon Philippe under en tennismatch, som hon vann, och snart fick hon en ring på fingret och blev blivande drottning av Belgien.

Drottning Máxima av Nederländerna

Drottning Máxima.

Drottning Máxima.

Máxima är dotter till Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini, som var statssekreterare under den argentinska militärdiktaturen och president Videla. Mamman heter Maria del Carmen Cerruti Carricart och familjen växte upp i stadsdelen Barrio Norte i Buenos Aires.

Familjen var förmögen och den vackra argentinskan Máxima gick i den tvåspråkiga skolan Northlands och tog studentexamen 1988. Hon studerade sedan ekonomi på det katolska universitetet i Buenos Aires – Pontificia Universidad Católica Argentina. Examen tog hon 1995. Medan hon fortfarande läste vid universitetet arbetade hon på Mercado Abierto SA (från 1989 till 1990) där hon gjorde research i mjukvaror för finansmarknaden. Mellan 1992 och 1995 arbetade hon på Boston Securities SAs säljavdelning i Buenos Aires. Hon var också engelsklärare under en tid för barn och vuxna samt lärde ut matte till gymnasieelever.

Läs mer: Bildextra! Willem-Alexander och Máxima besökte Luxemburg

Från juli 1996 till februari 1998 arbetade drottning Máxima  för HSBC James Capel Inc. i New York, där hon var viceordförande för Latin American Institutional Sales. Därefter började hon på Dresdner Kleinwort Benson, som viceordförande vid ”the Emerging Markets Division” till och med 1999. Då fortsatte kometkarriären och hon kom till Deutsche Bank i New York. Samma år mötte hon en prins under en fest i Sevilla. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men Willem Alexander kom snart och hälsade på i New York. Men samma år blev hon känd som den blivande kungens flickvän. Nu, nästan 20 år senare, har hon charmat ett helt land.

Läs mer: Willem Alexander uttalar sig om Máximas sorg

 

Foto: IBL