Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever familjen Hellqvist – plötsliga skilsmässan ändrade allt

06 nov, 2021, 14:00 
AvLinus Brännström
Lina Hellqvist, Sara Hellqvist, prinsessan Sofia, Marie Hellqvist och Erik Hellqvist

Kärlekskrascher, glädjevändningar och oväntade beslut.
Så lever prinsessan Sofias familj i dag – efter den tuffa tiden.

Annons
Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

Krascherna följde på varandra inom familjen Hellqvist från Älvdalen.

Den helt vanliga familjen som över en natt hamnade mitt i offentligheten när det 2010 blev känt att mellandottern, Sofia, och prins Carl Philip fallit för varandra.

Plötsligt ville svenska folket veta allt om dem.

Mamma Marie Hellqvist och pappa Erik Hellqvist stod plötsligt i rampljuset men har ända sedan dess konsekvent vägrat ställa upp på intervjuer eller uttala sig om Sofia och Carl Philip.

Sara Hellqvist, Lina Hellqvist och prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia står sina systrar Sara Hellqvist och Lina Hellqvist mycket nära.

Även Sofias systrar Sara och Lina började figurera i pressen men de tog för sig i offentligheten på ett helt annat sätt. Storasyster Lina Hellqvist, 39, och lillasyster Sara Hellqvist, 33, har genom åren synts på mängder av premiärer och varit hett villebråd för röda mattan-fotografer.

Annons

Lina Hellqvists affärer med Camilla Läckberg

Lina har också valt att ha ett relativt offentligt yrkesliv – redan 2011 började hon arbeta inom Sofias stiftelse Project Playground. Hon stannade kvar där i drygt fem år.

Sedan har Lina Hellqvist bland annat jobbat för PR-drottningen Christina Saliba – något som 2019 ledde till att Lina blev en av delägarna till Invest in Her tillsammans med just Saliba och succéförfattaren Camilla Läckberg.

– Christina och Camilla arbetar aktivt för ökat kvinnligt inflytande i allt de gör. Deras erbjudande om delägarskap i Invest in Her bevisar exakt det. Jag ser hur de förändrar näringslivet, och jag är stolt över deras förtroende att göra detsamma, sa Lina Hellqvist själv i en kommentar när nyheten blev offentlig.

– Lina delar våra värderingar och kompletterar mig och Camilla med sin mångåriga erfarenhet inom hållbarhetsfrågor, affärsmannaskap och insamlingsverksamhet, kommenterade Christina Saliba.

Lina Hellqvist och Christina Saliba
Lina Hellqvist jobbade länge nära PR-drottningen Christina Saliba.

Sedan i fjol jobbar Lina Hellqvist återigen med Project Playground – hon började som projektledare i juni 2020 och några månader senare, i oktober, började hon arbeta med strategiska partnerskap inom stiftelsen.

Annons

Sara Hellqvists oväntade karriärval

Sara Hellqvist har i sin tur valt att rikta in sig på forskning inom kriminologi. Redan 2009 jobbade hon som forskningsassistent på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet och hon har också varit forskningsassistent vid Södertörns högskola.

Sedan 2014 är hon doktorand i kriminologi vid Stockholms universitet där hon forskar kring resning i brottmål.

"I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag det svenska resningsförfarandet i brottmål, både ur breda och djupgående perspektiv. Det svenska systemet jämförs även med andra länders resningssystem. Utgångspunkten är ett tvärvetenskapligt angreppssätt där kriminologi kombineras med inslag av bland annat rättssociologi, juridik och psykologi", förklarar hon själv på sin LinkedIn-sida.

Prinsessan Sofias systrar Sara Hellqvist och Lina Hellqvist
Sara och Lina Hellqvist har ofta synts på röda mattan tillsammans.

Relationerna kraschade inför alla

Då både Sara och Lina Hellqvist i viss mån valt rampljuset – till skillnad från exempelvis prins Daniels storasyster Anna Westling Söderström, 50, som valt att vara helt privat – har de också tvingats genomgå sina personliga kriser i offentligheten.

Annons

För några år sedan bröt först Sara Hellqvist upp från sin fästman Oskar Bergman. Paret var förlovade och bodde tillsammans i en lägenhet i Sollentuna utanför Stockholm.

– Det är såklart jättetråkigt och Sofia är jätteledsen för Saras skull. Ingen vill ju att det ska sluta så här, berättade en källa då.

Sara Hellqvist och Oskar Bergman
Sara Hellqvist tog med sig fästmannen Oskar Bergman på Carl Philips och Sofias bröllop – men något år senare bröts förlovningen.

Kort därefter, i början av 2018, följde nästa kärlekskrasch i familjen.

Lina, som då hette Frejd i efternamn, och dåvarande maken Jonas Frejd syntes allt mer sällan tillsammans – Lina och Jonas hade ofta fotograferats tillsammans men plötsligt dök hon upp på såväl prins Gabriels dop som på Ellegalan utan sin man.

Den 24 januari 2018 lämnade paret in en skilsmässoansökan till Södertörns tingsrätt – bara två och ett halvt år efter det intima bröllopet på en festbåt i Stockholm där både Sofia och Sara var brudtärnor.

Annons

Paret valde att inte kommentera sin skilsmässa offentligt. Efter att äktenskapet kraschat valde Lina att återta efternamnet Hellqvist.

Lina Hellqvists glädjebesked efter tuffa tiden

Lyckan vände dock snabbt för Lina Hellqvist. Hon träffade kärleken på nytt i Mattias Wikström, 47, och så sent som i somras – i samband med prins Julians dop – avslöjades det att paret väntade sitt första barn.

– Det stämmer. Lina Hellqvist och hennes sambo Mattias Wikström väntar barn och paret är väldigt glada för det, berättade Christina Saliba för Svensk Damtidning.

Lina Hellqvist och Mattias Wikström
Lina Hellqvist med nya kärleken Mattias Wikström – paret väntar nu barn tillsammans.

Beskedet var förstås till stor glädje för Sara Hellqvist och prinsessan Sofia – de tre systrarna står varandra mycket nära och sägs prata jämt och ständigt om allt mellan himmel och jord.

Annons

Systrarna Hellqvist är skrivna i samma hus

Lina och Sara tycks till och med bo tillsammans.

Mattias Wikström, som jobbar som it- och säkerhetschef på Advokatfirman Cederquist, och Lina Hellqvist bor sedan 2020 tillsammans i en 60-talsvilla på 142 kvadratmeter, värderad till 7,2 miljoner kronor, i Järfälla utanför Stockholm. I januari i år skrev sig sedan också Sara Hellqvist, som inte har någon officiell ny kärlek, i huset.

Även om de står varandra mycket nära var det ett oväntat steg i relationen mellan systrarna.

För prinsessan Sofia innebär Linas graviditet att hon snart kommer att få dela småbarnslivet med sin storasyster. Det innebär ju också att småprinsarna Alexander, Gabriel och Julian kommer att få sin första kusin på mammas sida – prins Julian och Linas barn kommer dessutom vara nära varandra i ålder och kommer säkert att leka och ha mycket roligt tillsammans under de kommande åren.

Annons

Naturligtvis är det också en stor lycka för Erik Hellqvist, 72, och Marie Hellqvist, 64, att få ännu fler barnbarn.

Marie och Erik Hellqvist
Marie och Erik Hellqvist lever till vardags ett liv långt från rampljuset.

Så lever prinsessan Sofias föräldrar

Sofias föräldrar bor fortfarande kvar i den gula 80-talsvillan i Kåtilla utanför Älvdalen som de flyttade till 2005. Erik Hellqvist är pensionär sedan ett par år tillbaka och jobbade tidigare bland annat på Arbetsförmedlingen medan Marie Hellqvist länge har jobbat som marknads- och säljchef på Rullpack, ett företag som bland annat tillverkar fryspåsar.

Systrarna Hellqvist föddes ju i Stockholm och levde sina första år i Täby men 1991 valde familjen att lämna storstaden för Älvdalen i Dalarna, där Marie Hellqvist själv växte upp. Pappa Erik föddes faktiskt i Danmark men hans familj har rötterna i Norrköping.

Annons

Sofias och systarnas uppväxt i Älvdalen

Mamma och pappa Hellqvist trivs bra i Älvdalen, där de bland annat får utlopp för sitt stora motorintresse, och tycks inte ha några planer på att flytta därifrån – trots att alla döttrar och barnbarn bor i Stockholm.

Marie och Erik Hellqvists gula hus i Kåtilla
Marie och Erik Hellqvists gula hus i Kåtilla utanför Älvdalen – där brukar parets döttrar samla kraft när de vill vara ifred.

Snarare är det till Älvdalen som Sofia och hennes systrar flyr när de vill koppla av från storstaden och alla förpliktelser.

Och det är kanske inte så konstigt när man hör prinsessan Sofia prata varmt om sin och systrarnas uppväxt.

– Vårt mål med Project Playground är att varje barn ska ha samma kärleksfulla barndom som jag och mina systrar och även Carl Philip har fått, och som jag själv hoppas kunna ge till mina barn, har hon bland annat sagt.

Annons