Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever kungavännen Aje Philipson – och hans nio barn

27 mar, 2020, 06:00 
Aje Philipson har hamnat i fokus nu när hans hustru Bathina gör succé i Let's Dance.Så vem är kungavännen – egentligen?
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 10?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 10?

Anders “Aje” Philipson har levt ett långt, innehållsrikt liv. Han har hunnit med att samla ihop en förmögenhet på nästan 130 miljoner kronor, varit gift tre gånger – och fått nio barn.

Hans föddes in i rikedomen. Hans föräldrar Gunnar och Märtha Philipson var landets viktigaste återförsäljare av Mercedes genom sitt företag Philipson Automobil AB. Faktum är att Märtha klassades som Sveriges rikaste kvinna under stora delar av sin levnad.

Aje Philipson äger 143 bilar

Aje och hustrun Bathina, som är känd från Let's Dance förstås.
Aje och hustrun Bathina, som är känd från Let’s Dance förstås.

Och Aje har ärvt sina föräldrars passion för bilar. Enligt Expressen äger Aje hela 143 fordon, varav flera är just av märket Mercedes.

– Jag är född i en bilhandlarfamilj , så det är ganska naturligt för mig att samla på bilar. En del ökar i värde, men det är inte målsättningen, jag har dem av nostalgiska skäl. De är inlåsta på flera olika ställen så jag kör dem sällan, jag går runt och klappar på dem, har Aje Philipson sagt.

Annons

Som ung var Aje aktiv i sällskap där andra rika ynglingar samlades och frotterades. Det var så han bildade sin starka vänskap med kung Carl Gustaf. I samma umgängeskrets ingick också societetsprofiler som Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Daniel Bonnier, Carl-Johan Smith och Carl-Gustaf ”Noppe” Ekman.

Aje Philipson var gift med modellen Grete Qviberg

Ajes första hustru var fotomodellen Grete Qviberg – och deras äktenskap varade i 18 år.

– Många trodde att jag sökte en rik man men inget var mer fel. Aje var den blyge, unge killen som visserligen hade pengar men inte alls var speciellt världsvan. Han såg mig på nattklubben Alexandras och sa ”henne ska jag gifta mig med”. Jag var inte så värst intresserad först men föll för hans charm, har Grete sagt till Hänt om deras förhållande. 

Även Ajes andra hustru, Gisela Schöön, var fotomodell. Hans tredje hustru, Bathina El-Soudi, hade en lite annorlunda bakgrund jämfört med hans tidigare livskamrater.

Annons

Hon kom till Sverige från Syrien som barn och växte upp i en förort i Uppsala tillsammans med åtta syskon. Bathina var 22 år gammal när hon träffade Aje Philipson, som då var 35 år äldre och redan hade sex barn.

– Så här, när man faller för en människa, vem man än faller för, så faller man för ett paket. Många ser bara pengarna och flärden och lyxen, ja, det är en del av paketet, men det är inte allt, sa Bathina i tv-programmet “Bathinas skilda världar” om hur hon och Aje fann varandra.

Aje och Bathina Philipson bor i en stor våning på Östermalm som de har fyllt med antika möbler. De har också ett sommarhus på Värmdö, dit de tar sina tre gemensamma barn: Märta, Axel och Hugo.

 

Så lever Aje Philipsons barn

Aje Philipson och första hustrun Grete Qviberg fick tre barn: Nina Philipson, 51, Anja Philipson, 49, och Anders “Coci” Philipson, 43.

Annons

Med Gisela Schöön fick han också tre barn: Viktor Philipson, 33, Johan Philipson, 31, och Louise Philipson, 29.

Med sin nuvarande hustru, Bathina Philipson, nu känd från Let’s Dance, har Aje också tre barn: Axel, 12, Hugo, 9, och Märta, 7.

Barnen har valt lite olika vägar i livet.

•  Nina Philipson driver Iconic Sthlm, en digital kommunikationsbyrån med kunder som Bea Åkerlund och Maria Nilsdotter.

– Jag växte upp i en skyddad verkstad på Östermalm och trodde att alla bodde i paradvåningar på Strandvägen, har hon berättat om sin uppväxt.

Maria Nilsdotter och Nina Philipson på Elle-galan.
Maria Nilsdotter och Nina Philipson på Elle-galan.

• Anja Philipson arbetar bland annat med Iconic Sthlm tillsammans med sin syster Nina.

• Andreas “Coci” Philipson är en känd profil i Stockholms nöjesliv och var tidigare gift med smyckesdesignern Maria Nilsdotter.

Andreas Philipson med dottern Älva.
Andreas Philipson på biopremiär med dottern Älva.

• Viktor Philipson har arbetat inom jaktbranschen, ett intresse han delar med vännen och jaktkompisen Leif GW Persson. Han är ihop med tv-kändisen Carolina Gynning.

– Jag har alltid dragits till äldre tjejer, har Viktor sagt om förhållandet.

Viktor och hans flickvän, tv-profilen Carolina Gynning.
Viktor och hans flickvän, tv-profilen Carolina Gynning.

• Johan Philipson syns ofta på Stureplan och är vän med nattklubbsägaren Robert Hållstrand.

• Louise Philipson bor i Stockholm precis som sina syskon – men håller en lite lägre profil än de andra i Philipson-släkten.

• Axel, Hugo och Märta är i skolåldern, men syns ändå då och då ute på mingel, självfallet ledsagade av sina föräldrar. De var bland annat på plats när Bathina firade sin 40-årsdag på Mor Johannes kyrka.

Märta, Hugo och Axel.
Märta, Hugo och Axel.
Annons