Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever landets rikaste familjer – här är de

21 dec, 2019, 08:00 
AvRed Aktionen
Vi har alla hört namnen. Wallenberg. Lundberg. Hult. Men vilka är personerna bakom namnen. Vi har kartlagt de mest framgångsrika finansfamiljerna.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 51?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 51?

Framgångsrika, stenrika och med eller utan skandaler i bagaget har landets mäktigaste finansfamiljer ofta en eller flera kopplingar till vårt svenska kungahus.

Så väl privat som under offentliga tillställningar med kungahuset så figurerar de där i kulisserna. Vilka är personerna bakom dessa inflytelserika familjer och släkter. Vi har kartlagt några av dem här.

Språkresornas grundare Bertil Hult

Bertil är grundare och ägare av utbildningsföretag EF Education. Mångmiljardär och har verkat nära den svenska kungafamiljen under lång tid. Mycket generös och lånade exempelvis ut både sitt privatplan och sin lyxyacht till kronprinsessparet när de gifte sig 2010.

Bertil Hult med kronprinsessan Victoria.
Bertil Hult med kronprinsessan Victoria.

Bertil är gift med Lisbeth och de bor i Schweiz. Paret har fyra barn varav två är aktiva inom familjeföretaget. Enligt Forbes är Bertil nu under 2019 världens 316:e rikaste med en förmögenhet om ca 6 miljarder USD. Företaget grundades 1965 och Bertil var dess VD framtill 2002 då han övergick till styrelseordförande. Bertil sysslar en hel del med välgörenhet och var 1993 med och grundade stiftelsen Mentor.

Annons

Stenakoncernens familjen Olsson

Dan Sten Olsson leder ett företagsimperium som är gigantiskt. Omfattande rederi-verksamhet med över 130 fartyg i flottan, oljeriggar, fastigheter med över 19 000 anställda världen över.

Familjen Olsson har sina rötter från Göteborgs södra skärgård, Dunsö närmare bestämt. Dan Sten träffade sin fru Jane när de blott var 16 år gamla som klasskamrat på gymnasiet. De har hållit ihop sedan dess. Jane är även hon aktiv inom koncernen och ansvarar för delar av familjens stiftelser. Paret har två barn Selma & William dock planerar ingen av dem att efterträda sin far men de är beredda att ta ett rejält ägaransvar för koncernen.

Dan Sten Olsson med drottning Silvia.
Dan Sten Olsson med drottning Silvia.
Jane Olsson med prinsessan Madeleine och drottning Silvia under ett event för World Childhood Foundation.
Jane Olsson med prinsessan Madeleine och drottning Silvia under ett event för World Childhood Foundation.
Annons

Familjen Dan Sten Olsson är rikast i Göteborg och på plats nr 10 över de rikaste i Sverige. Paret är frekvent närvarande vid kungaparets olika privata tillställningar.

Förpackningarnas mästare familjen Rausing

Tre generationer av företagande inom Tera Pak kom att totalt dominera världens förpackningsindustri. Företaget grundades av Ruben Rausing och utvecklades av sönerna Hans och Gad och leds idag av den tredje generationen Rausing. Bröderna Hans och Gad blev två av världens rikaste personer genom Tetra Pak.

Gad Rausing under en middag på Kungliga slottet år 1999.
Gad Rausing under en middag på Kungliga slottet år 1999.

Gads barn Kirsten, Finn och Jörn är idag engagerade i företagets utveckling via olika styrelseuppdrag. Jörn Rausing var nära att kidnappas 1984 av en palestinsk terrorgrupp men försöket avstyrdes.

Annons
Rausing-familjen skyr offentligheten, men här syns Finn Rausing på bild med kung Carl Gustaf år 2013.
Rausing-familjen skyr offentligheten, men här syns Finn Rausing på bild med kung Carl Gustaf år 2013.

Hans barn Lisbeth, Sigrid och Hans Kristian bor alla i England idag. Hans Kristian uppmärksammades 2012 då hans fru hittades död i parets fashionabla hem i London flera veckor efter att hon avlidit. Detta efter flera års tungt drogberoende hos dem båda. Hans Kristian har emellertid genomgått rehabilitering och är idag gift med konstexperten och societetskvinnan Julia Delves Broughtom. Båda umgås regelbundet med den brittiska kungafamiljen.

Lundbergsföretagens familjen Lundberg

En av Sveriges rikaste familjer är familjen Lundberg. Lundbergbolagen är idag ett investmentbolag med stora ägarandelar ibland annat Hufvudstaden, Holmen, Handelsbanken och Industrivärlden.

Annons

Fredrik är gift med Anne-Marie och de bor ståndsmässigt i den stora villan Ekudden på Strandvägen på Djursholm. 1993 skapade Fredrik rubriker när den stora villan byggdes och gamla 100 åriga ekar fälldes. Dessutom köptes en grannvilla som revs för att bli garage något som inte uppskattades av det gamla gardet på Djursholm.

Fredrik och Anne-Marie Lundberg under kung Carl Gustafs 70-årsfest.
Fredrik och Anne-Marie Lundberg under kung Carl Gustafs 70-årsfest.

Parets döttrar Louise Lindh och Katarina Martinsson sitter sedan 2009/2010 med i styrelsen för koncernen och har betydande aktieposter vardera. Båda döttrarna ingår i den innersta kretsen kring kungafamiljens barn och när Louise gifte sid 2006 var kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarande.

Annons
Louise Lindh på väg till kronprinsessan Victorias privata 40-årskalas.
Louise Lindh på väg till kronprinsessan Victorias privata 40-årskalas.

Katarina var självklar gäst då prinsessan Madeleine gifte sig i Slottskyrkan 2013, men även när prins Carl Philip hade sin stora och privata födelsedagsfest då han firade 40 år. Hon fanns även med när Jonas Bergström gifte sig samt när Victor Magnuson fick sin fru.

Carl Martinson och Katarina Martisson.
Carl Martinson och Katarina Martisson.

Katarina uppmärksammades 2018 genom att köpa Sveriges dyraste bostad då hon köpte ett townhouse i fyra våningar på Östermalm i Stockholm. Prislapp 125 000 000 kr.

Annons

Finansfamiljen Wallenberg

Familjen Wallenberg har sedan starten 1856 då Enskilda banken grundades varit en av Sveriges ledande och mest betydelsefulla företagarfamiljer. Idag så styr den 5:e generationen Wallenberg med bröderna Jacob, Marcus och Peter Wallenberg som de centrala figurerna.

Victoria och Daniel med stora delar av Wallenberg-klanen.
Victoria och Daniel med stora delar av Wallenberg-klanen.

Wallenbergstiftelsernas och börsbolaget Investor är de centrala delarna hos familjen. Självklart har de en nära relation till kungafamiljen och allt som ofta ser vi dem med i delegationer när Sverige representeras av kungen utomlands men även på de av kungahuset privata tillställningar.

Utmanarna familjen Stenbeck

En verkligt sann entreprenör som utmanade de statliga monopolen och gav oss företag som Comvik, Tele2, Rix FM, TV3, Metro, Viasat och många fler. Jan var en excentrisk person som älskade att utmana och synas. Den ståtliga och amerikanskt inspirerande julgranen på Stadskajen framför huvudkontoret var ständigt föremål för diskussioner med Skatteverket huruvida det var en avdragsgill kostnad eller inte.

Annons

Jan var gift med Merrill McLeod och tillsammans fick de fyra barn, Christina, Hugo, Sophie och Max. Jan Stenbeck levde extravagant och älskade det goda livet. Hans hälsa blev kraftigt försämrad efter millenniumskiftet och Jan dog i en hjärtattack i Paris 2002 blott 60 år gammal. Vid den tiden låg paret i skilsmässa och innan sin bortgång erkände Jan sonen Felix född 1997 utanför äktenskapet.

Christina Stenbeck på en av kungaparets middagar.
Christina Stenbeck på en av kungaparets middagar.

Dottern Christina fick ta över styret av koncernen endast 25 år gammal. Ett arv som hon förvaltat mycket väl. Christina är gift med Alex Fitzgibbons och bor numera i Stockholm. Paret är nära bekanta till kungabarnen och syns frekvent på respektives olika tillställningar såsom bröllop och födelsedagskalas.

Av Johan Möller

Foto TT

Annons