Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever Sofia i Älvdalen efter grannarnas beslut

03 dec, 2019, 06:00 
Prinsessan Sofias Älvdalen
I Stockholm lyser strålkastarljuset konstant över prinsessan Sofia.Men hemma i Älvdalen får hon vara sig själv – bara Sofia."Hon är som vem som helst här", säger ortsbon Carina.
Annons
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”Brand logo
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”

Utlandsresor, pampiga slottsmiddagar och mängder av officiella besök. Och så klart ett småbarnsliv som ska hinnas med. Med så många kungliga åtaganden kan ibland kan en paus från strålkastarljuset göra gott för själen.

Till Älvdalen kan prinsessan Sofia komma med prins Carl Philip och barnen när de vill koppla av. Till lugnet – och hem till Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist i den gula enplansvillan i Kåtilla ett par minuter utanför Älvdalen. Dessutom brukar systrarna Lina och Sara pussla om sina scheman för att hinna umgås med sin prinsessyster och systersönerna prins Gabriel och prins Alexander!

Prinsessan Sofias Älvdalen
Mormor Marie älskar att umgås med barnbarnen! Här tillsammans med prins Carl Philip, prins Gabriel och prins Alexander under Tjejvasan i Mora förra året.
Prinsessan Sofias Älvdalen
När prinsessan Sofia besöker Älvdalen bor hon i sitt gamla barndomshem: hos mamma Marie och pappa Erik.
Annons

För när Sofia väl är hemma i barndomsorten är allt som det alltid har varit. Här kan hon ta en paus från sin kungliga titel och bara vara Sofia. Om hon skulle komma gående längs Dalälven är det ingen som höjer på ögonbrynen, enligt flera ortsbor som Svensk Damtidning har pratat med.

– Hon är som vem som helst här. Sofia är en väluppfostrad fin tjej, säger Carina som äger och driver Morins bageri.

Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

– Det är det finaste som Carl Philip har gjort, att gifta sig med henne, säger hon och ler brett.

Annons
Prinsessan Sofias Älvdalen
I Älvdalen kan prinsessan Sofia slappna av och njuta av lugnet.
Prinsessan Sofias Älvdalen
Carina driver Morins bageri. “Sofia är en väluppfostrad fin tjej”, säger hon.

Sofia älskar Älvdalen

Sofia föddes på Danderyds sjukhus norr om Stockholm, men är uppväxt i Älvdalen dit familjen flyttade när Sofia var liten. Och kärleken till hembygden är djupt rotad hos Älvdalsborna och så även för prinsessan.

Annons

Britt-Inger jobbar på den lokala Ica-butiken. Hit brukar prinsessan komma in och handla, men det är sällan som varken personal eller kunder märker att en prinsessa är på besök.

– Man varken tänker på det eller gör något större av det, säger hon.

Prinsessan Sofias Älvdalen
Patrik jobbar på den lokala Ica-butiken – och ibland brukar han få en skymt av prinsessan när hon är på besök.

Kollegan Patrik jobbar i kassan. Om prinsessan besöker Älvdalen är han bland de första att få höra det.

– Då berättar folk att de sett henne. Någon gång har hon ju varit in här. Men det är som vem som helst som kommer in här och handlar. Man lägger liksom inte märke till någon på det sättet. Hon sticker inte ut eller så, säger han.

Annons

Sofias lärare: “Folk är stolta”

Läraren Ann undervisade prinsessan Sofia på mellanstadiet. Hon tycker att Älvdalsborna tillåter henne att vara mer privat när hon reser norrut från huvudstaden för att hälsa på.

Prinsessan Sofias Älvdalen
Prinsessan Sofia älskar sitt Älvdalen! Här på rundtur i nya Älvdalsskolan som invigdes i fredags.

– När man ser bilder på henne får jag känslan att hon känns som samma gamla Älvdalstjej. Det här med att vara officiella Sofia … såklart hon ska hon se ut och föra sig på ett visst sätt, men när de har fritid känns det som samma gamla Sofia som tar sig ut i naturen och åker skidor eller vandrar, säger hon och fortsätter:

Annons

– Man gör inte en sådan stor affär av det. Hon var med på en skolavslutning för ett par år sedan och det är klart att det märks när man har Säpo i ryggen. De små barnen tycker att det är jättespännande att det finns en prinsessa, men jag tycker ändå att gemene man känner att hon får vara här. I grunden har hon inte förändrats bara för att hon har gift sig med en man från Stockholm, som jag känner det. Folk här är förstående men samtidigt väldigt stolta.

Foto: Johan Söderlund/Svensk Damtidning, Patrik Österberg, TT

Annons