Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

"Mary bad om att få bära mina smycken" – möt kronprinsessans favoritdesigner

02 jan, 2018, 11:06 
AvRed Aktionen
Hur lyckas man få en kronprinsessa att bli galen i ens smycken? Vi frågade Ole Lynggaards vd Søren Lynggaard.
Annons

Av: Sara Palmkvist Foto: Privat, IBL

Vinjett: Kungliga favoriter

Vi träffas på Münchenbryggeriet i Stockholm en solig majdag. Søren Lynggaard, vd för smyckesföretaget Ole Lynggaard, och hans fru Hanna är på besök i Sverige för att medverka under den stora satsningen Liveable Scandinavia, ett svensk-danskt näringslivsevent som ska stärka kontakten mellan länderna. På plats i Sverige är även det danska kronprinsparet Frederik och Mary.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Søren Lynggaard är idag vd för smyckesföretaget som grundades av hans pappa.

Mary är en flitig användare av smycken från just Ole Lynggaard. Och det var ett särskilt smycke som först fångade Marys uppmärksamhet.

– Mary var på en tiarautställning och fick då syn på en tiara som min syster Charlotte designat. Mary blev så förtjust i tiaran att hon frågade om hon fick bära den på drottning Margrethes 70-årsdag. Det fick hon givetvis, säger Søren och ler.

Annons

Mary har sedan dess lånat tiaran till ett flertal festlig heter. Och det är inte svårt att förstå att hon blev betagen i smycket. Tiaran, som kallas Midnight Tiara, består av 31 stycken pärlor i rosé och vitt guld med inte mindre än 1 300 diamanter, omgivna av löv och grenar i guld och oxiderat silver.

Kronprinsessan Mary älskar Midnight Tiara, designad av Sørens syster Charlotte. Men redan drottning Ingrid bar smycken från Ole Lyngaard och numera är företaget Kunglig hovleverantör.

Och relationen mellan kronprinsessan och smyckesföretaget är stark. När Ole Lynggaard för fyra år sedan öppnade en butik i Sydney så var det Mary som klippte invigningsbandet. Ett bra dragplåster eftersom Mary kommer från Australien och är väldigt populär där. Fast smyckesföretagets relation med den danska kungafamiljen går så långt som 25 år tillbaka i tiden. Bland annat bar drottning Ingrid smycken från Ole Lynggaard.

Annons

– Fast vi var rätt anonyma med det. Men sedan, när vi skulle starta butik utomlands så kände vi att det skulle vara bra att kunna visa detta även officiellt. Så vi ansökte om att få bli Kunglig hovleverantör, en utnämning som vi fick beviljad av drottningen, så numera har vi det på pränt också, berättar Søren.

Att säga att Ole Lynggaard är ett familjeföretag är ingen överdrift. Søren har arbetat i företaget sedan 1994. Storasyster Charlotte är utbildad guldsmed och designer och formger de vackra smyckena tillsammans med pappa Ove, som 81 år gammal ännu inte har gått i pension. Även Sørens hustru Hanna och svågern Michel är involverade i företaget. Och att arbeta med familjen ser Søren som nästan uteslutande positivt.

– Vi känner varandra så bra och vet var vi har varandra, så jag ser mest fördelar. Men visst kan vi ha heta diskussioner ibland, vilket kan vara både utmattande och upplyftande. Vi är dock noga med att inte göra det personligt, saker som rör företaget är jobb. För som alltid gäller det att ha respekt för varandra och välja sina strider. Sedan när vi umgås på fritiden tycker jag att vi är vi bra på att släppa jobbet, då är vi inte kollegor utan familj, säger Søren.

Grundaren Ole Lynggaard i mitten omgiven av sin fru Karin, sina barn Søren och Charlotte och deras respektive samt barnbarn.

Att Søren skulle börja arbeta i familjeföretaget var inget han kände sig pressad till under uppväxten. Istället beskriver han det som en möjlighet som alltid har funnits där. Som sjuttonåring tog han ett sabbatsår från skolan för åka till Australien och arbeta på en fårfarm.

Annons

– Jag gillar fysiskt arbete, att jobba med djur och natur och bli lite nersmutsad. Numera får jag utlopp för detta genom att fixa i trädgården hemma. Och vartannat år unge fär åker jag till Australien och hälsar på och hjälper till och flyttar får om det behövs. Jag förundras över vad vi är kapabla till att utföra med vår kropp, med våra händer. Jag är exempelvis väldigt fascinerad över arbetet våra guldsmeder utför, att se dem skapa är magiskt, säger Søren.

Søren gillar att jobba med händerna. Det är mycket finlir som måste bli perfekt.

För två år sedan öppnade Ole Lynggaard butik i Sverige, på Grev Turegatan i Stockholm. Den svenska marknaden är företagets tredje största, efter Danmark och Norge. Nyligen öppnades även företagets femte butik, då i fashionabla Paris. Den huvudsakliga kunden, förklarar Søren, är personer som tycker om design och hantverk av hög kvalitet.

Annons

– Det är alltifrån unga tjejer som förverkligar en dröm om att få bära ett finare smycke till karriärister och äldre damer som ser smycken som konstverk och därför kostar på sig lite extra. Merparten av våra kunder är kvinnor, men vi har även smycken anpassade för män. Som armbandet jag har på mig i dag, det är lite maskulint sådär, säger han och visar upp höger handled där en orm i vitt guld med svarta diamanter slingar sig runt några varv läderarmband.

Søren bär såklart ett armband från Ole Lynggaard. Ormen är
i vitt guld med svarta diamanter.

Trots över 20 år i företaget blir Søren fortfarande lika glad när han ser någon som bär ett smycke från Ole Lynggaard.

– Jag var på Ikea härom dagen och såg då en kvinna som bar tre av våra lotusringar som hon hade kombinerat vackert på sitt eget sätt. Då kände jag mig otroligt stolt, berättar han.

Annons

Efter vår intervju ska Søren till butiken på Grev Turegatan och träffa en av sina trognaste kunder – kronprinsessan Mary i sällskap med kronprinsessan Victoria. Han har aldrig träffat Victoria tidigare men har ändå en känsla av hur hon är som person.

– Hon verkar väldigt naturlig och okomplicerad, jordnära helt enkelt. Det ska bli väldigt spännande att träffa henne. Det tycker även min femåriga dotter Ella som är med oss här i Sverige, hon ska ju få ge blommor till två riktiga prinsessor, säger Søren och skrattar.

Sørens lilla dotter Ella fick äran att överlämna blommor till kronprinsessorna Mary och Victoria.
Annons