Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så mår covid-19-sjuka Victoria och Daniel – nytt besked från hovet

12 mar, 2021, 17:40 
Prins Daniel Kronprinsessan Victoria Sjuka Covid-19
Ett dygn med bekräftad covid-19 – och med influensasymptom. Men läget för covid-sjuka Victoria och Daniel är nu ikväll stabilt.
Annons
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronavirusetBrand logo
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronaviruset

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel befinner sig sedan i onsdags i en helt isolerad bubbla på Haga slott tillsammans med prins Oscar, 5, och prinsessan Estelle, 9.

– De har förhållandevis lindriga symptom som gestaltar sig som en lättare influensa. Så de mår efter omständigheterna bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Estelle Prins Oscar Hunden Rio Haga slott Covid-19
Inget är som vanligt på Haga just nu för Estelle, Oscar och hunden Rio.

Covid-19: Så mår kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Margareta Thorgren berättar också att Victoria och Daniel tog hem barnen från skolan och förskolan redan i onsdags och att alla fyra är i karantän i hemmet på Haga slott.

Men detta är ju en familj som har personal i hemmet. Hur löser man det?

Annons

– Det finns rutiner framtagna för den händelse att något sådant här skulle inträffa. Så kronprinsessfamiljens karantän hanteras i enlighet med de rutinerna.

Det är flera som har reagerat på det som du sa igår, att prins Daniel inte befinner sig i riskgrupp. Han har ju gått igenom en njurtransplantation. Vad gäller egentligen?

– När det gäller prins Daniel och riskgrupp så är det prinsens läkare som uttalar sig gällande dessa frågor. Men enligt Njurförbundet som jag talat med idag är personer som genomgått en njurtransplantation i Fas 2 i vaccineringskön. Prins Daniel är inte vaccinerad än.

– Prins Daniel var vid mycket god hälsa och kondition innan han testades positivt för covid-19 och han är som sagt nu lindrigt sjuk. Övriga medicinska frågor om prinsen kommenterar inte hovet.

Prins Daniel Livmedikus Lars Wennberg överläkare transplantationskirurgen Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.
Prins Daniel med sin livmedikus Lars Wennberg, som till vardags är överläkare vid transplantationskirurgen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Det är också väl känt att covid-19 ibland kan sitta i länge – så en annan fråga är vad kronprinsessparets insjuknande innebär för deras uppdrag framöver.

Annons

Är det någon som kommer att behöver rycka in för dem?

– Det är egentligen bara två uppdrag som har berörts än så länge, och det var minnesgudstjänsten i går och Försvarsmaktens uppvaktning som skulle ha ägt rum på Kronprinsessans namnsdag i dag, säger Margareta Thorgren.

– Annars är ju de flesta programpunkterna redan digitala. Skulle vi behöva justera i kronprinsessparets planering, så kommer det i så fall bara handla om mindre förändringar.

– Men det tar vi ställning till efter helgen, utifrån hur kronprinsessparet mår då.

Kan det bli så att prinsessan Madeleine kommer att få träda in i deras ställe och delta i videomöten framöver?

– Nej, att kronprinsessparet har covid-19 innebär inte att det just nu finns några behov av att prinsessan Madeleine rycker in.

Prinsessan Madeleine
Kronprinsessan Victoria är sjuk och prinsessan Sofia är höggravid. Men Madeleine väntas inte behöva rycka in.

Foto: TT, Prinsessan Madeleine/Kungliga Hovstaterna, Kate Gabor/Kungliga Hovstaterna.

Annons