Så minns svenska folket kronprinsessbröllopet

Svenska folket minns Victorias bröllop.

19 juni 2010 är en dag som många minns.

Det var den dagen, för exakt tio år sedan, som kronprinsessan Victoria fick sin prins Daniel.

1 200 gäster var samlade i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm. Men det var ju såklart mängder fler människor som trängdes på Stockholms gator, eller bänkade sig framför tv-apparater, för att fira och följa det kungliga bröllopet.

För att fira 10-årsdagen har hovet bett allmänheten att skriva om sina minnen från dagen. Ett urval av texterna som kommit in har publicerats på en ny webbsida som hovet skapat särskilt till minne av bröllopsdagen.

Härliga minnen från bröllopet

Det är härliga sommarminnen som folk delar med sig av. En person vid namn Jörgen åkte med sin moster från Dalarna för att närvara utanför slottet under vigseln.

“Nu kanske någon tycker att det är lite tokigt att vänta i 6 timmar nedanför en balkong vid Slottet men nej, tiden gick så fort, det var en fantastisk stämning och trevliga människor att prata med under tiden. Och strax före 18.00 så började bröllopsgäster att komma ut på balkongen. Kungen, Drottningen, Prins Daniels föräldrar och bla. kungligheter från hela Europa. Och när sedan Kronprinsessparet steg ut på balkongen och fram till räcket så visste jublet inga gränser. Detta ögonblick var verkligen värt all väntan. Dessutom höll Kronprinsessan ett så vackert tal där hon tackade för att hon fått sin prins. Jublet var så högt och ville aldrig ta slut”, skriver han.

Det var många som unnade sig lite extra lyx, den ståtliga dagen till ära. En kvinna som då jobbade vid ett äldreboende skriver:

“Vi dukade långbord med vita dukar och fina blommor på bordet och såklart serverades det vin för dom som ville ha. Det blev uppskattat att kunna sitta och titta på det underbara bröllopet framför tv:n och äta och dricka gott och få fira lite”.

Surfa in på webbsidan och läs fler berättelser – det finns för många för att få plats med här!

Foto: TT