Så mycket kostar drottning Margrethes hushåll

Så mycket kostar drottning Margrethes hushåll
Det är inte billigt att driva runt ett slott. Fråga drottning Margrethe som vet. Hon får motsvarande 117 miljoner svenska kronor i årligt apanage och nu vet vi vad pengarna går till.
Annons

Alla som någonsin har hållit i en hushållsbudget vet att det kan vara knepigt att få ihop alla inkomster med utgifter. Heter man drottning Margrethe av Danmark och bor i Christian VIIs palats i Amalienborg, Köpenhamn så sticker kostnaderna snabbt iväg och blir några miljoner kronor om året.

Annons

Bara hennes räkning för rengöring och tvättning uppgick förra året till 13 miljoner kronor. Beloppet anges i det danska kungahusets årsredovisning för år 2018.

Får 117 miljoner kronor i apanage

Av de totalt 117 skattefria miljonerna som drottning Margrethe får av den danska staten varje år, så går drygt 40 procent, runt 49 miljoner kronor till de så kallade serviceenheterna.

Där igår, drift och körning, städning och tvätt, stall, kök och workshops.

Drift och körning är ingen billig post. Den går loss på 30 miljoner svenska kronor och innefattar bland annat service och inköp av bilar, driftskostnader och löner till chaufförer.

Annons

Tusentals kvadratmeter golv att tvätta

Städning och tvätt kommer därefter med med en kostnad på 13 miljoner svenska kronor. Det ska inhandlas rengöringsmedel och dammsugarpåsar för tusentals kvadratmeter slottsgolv som behöver rengöras, för att inte tala om allt tvättmedel som går åt till drottningens kläder, sängkläder, bordsdukar och servetter, som har använts vid slottets fester.

1600 middagsgäster på ett år

Sonen prins Joachim tillsammans med hustrun, prinsessan Marie på Margrethes årliga nyårsbankett på Amalienborg 2018.

För fester är något Margrethe gillar och har haft många under det forna året. Kökets utgifter landade på 4,5 miljoner svenska kronor. Drottningen hade totalt 1600 middagsgäster på besök. Det serverades 30 liter sås, det skalade 2000 stycken sparrisar och det tillagades 60 kilo skaldjur. Kockarna köper bara in de bästa råvarorna för att säkerställa att regenten får en hälsosam och mångsidig diet baserad på säsongsbetonade ingredienser.

När drottningen kommer till en stad åker hon ofta i en droska, som följs av femtio hästar och ryttare. Kostnaden för att ta med hästarna på drottningens resor, samt övriga stallkostnader landade förra året på 5,6 miljoner svenska kronor.

Sedan finns ytterligare en post som kallas Workshops och som går loss på 5,5 miljoner kronor

91 anställda hos drottning Margrethe

I slutet av 2018 fanns 91 full- och deltidsanställda i drottning Margrethes hov.

Foto: TT

Läs också:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Så mycket kostar drottning Margrethes hushåll”

 1. josefin skriver: 24 maj, 2019

  Det var ju billigt – det svenska uppgar som bekant till 141 miljoner för 2019 (139 miljoner 2018).


  1. Anna Andersson skriver: 24 maj, 2019

   Tror inte att kostnad för kronprinspar och prinspar ingår i de 117 milj.


  2. Birthe Vejrum skriver: 25 maj, 2019

   Anna har ret. Kronprinsparret og Joachim og Maries apanager indgår ikke i Dronningens regnskab.
   Frederik og Mary offentliggør deres regnskab præcis som Dronningen, Prins Joachim og Prinsesse Marie har IKKE den samme pligt til det.


 2. Singoalla skriver: 24 maj, 2019

  Är säkerhetsarrangemangen med i detta? Där tror jag Sverige har högre kostnader.


 3. Ina skriver: 24 maj, 2019

  Dronning Margrethe har også fået indlagt den apanage som Prins Henrik fik da han levede. Dronningen har mange udgifter med de slotte hun ejer herunder Amalienborg, Fredensborg, Sorgenfri, Gråsten – samt Marselisborg slot. Dertil kommer også udgifter med Kongeskibet – selvom det er forsvaret der mest har udgifter til det, samt hendes bil park med Kronebiler – heste og vogne ikke at forglemme.


  1. Desirée skriver: 27 maj, 2019

   Menar du att drottningen äger Amalienborg, Sorgenfri, Fredensborg och Gråsten privat? Marselisborg fick väl föräldrarna en gång. Varför ska de i så fall underhållas med skattepengar?


  2. Birthe Vejrum skriver: 27 maj, 2019

   Nej, Amalienborg, Fredensborg, og Gråsten er statens ejendom, her står dronningen for den INDVENDIGE vedligeholdelse. Det samme gør sig gælden delvist for Dannebrogs vedkommende. Sorgenfri er jeg i tvivl om ejerskabet til.
   Dronningens personlige ejendomme er Marselisborg og jagthytten Trend + Cayx i Frankrig.


 4. Ina skriver: 26 maj, 2019

  Prins Joachim og Kronprins Frederik har deres egne husholdninger og de indgår derfor ikke i det beløb Dronningen får af staten


 5. Anna Andersson skriver: 28 maj, 2019

  Om jag förstår rätt så äger danska staten Amalienborg, Sorgenfri och Fredensborg. Drottningen äger Gråsten och Marselisborg.


  1. Birthe Vejrum skriver: 28 maj, 2019

   Nej Anna, det er staten, der ejer Gråsten Slot. Man har overdraget BRUGSRETTEN til kongehuset fordi man ønskede kongehusets tilstedeværelse i nede ved den dansk tyske grænse.


 6. Birthe Vejrum skriver: 28 maj, 2019

  Så er der smuttet et ord igen!
  Der skal stå: Man har overdraget brugsretten til kongehuset, fordi man ønskede kongehusets tilstedeværelse i Sønderjylland nede ved den dansk tyske grænse.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar