Så mycket kostar drottning Margrethes hushåll

Det är inte billigt att driva runt ett slott. Fråga drottning Margrethe som vet. Hon får motsvarande 117 miljoner svenska kronor i årligt apanage och nu vet vi vad pengarna går till.

Alla som någonsin har hållit i en hushållsbudget vet att det kan vara knepigt att få ihop alla inkomster med utgifter. Heter man drottning Margrethe av Danmark och bor i Christian VIIs palats i Amalienborg, Köpenhamn så sticker kostnaderna snabbt iväg och blir några miljoner kronor om året.

Bara hennes räkning för rengöring och tvättning uppgick förra året till 13 miljoner kronor. Beloppet anges i det danska kungahusets årsredovisning för år 2018.

Får 117 miljoner kronor i apanage

Av de totalt 117 skattefria miljonerna som drottning Margrethe får av den danska staten varje år, så går drygt 40 procent, runt 49 miljoner kronor till de så kallade serviceenheterna.

Där igår, drift och körning, städning och tvätt, stall, kök och workshops.

Drift och körning är ingen billig post. Den går loss på 30 miljoner svenska kronor och innefattar bland annat service och inköp av bilar, driftskostnader och löner till chaufförer.

Tusentals kvadratmeter golv att tvätta

Städning och tvätt kommer därefter med med en kostnad på 13 miljoner svenska kronor. Det ska inhandlas rengöringsmedel och dammsugarpåsar för tusentals kvadratmeter slottsgolv som behöver rengöras, för att inte tala om allt tvättmedel som går åt till drottningens kläder, sängkläder, bordsdukar och servetter, som har använts vid slottets fester.

1600 middagsgäster på ett år

Sonen prins Joachim tillsammans med hustrun, prinsessan Marie på Margrethes årliga nyårsbankett på Amalienborg 2018.

För fester är något Margrethe gillar och har haft många under det forna året. Kökets utgifter landade på 4,5 miljoner svenska kronor. Drottningen hade totalt 1600 middagsgäster på besök. Det serverades 30 liter sås, det skalade 2000 stycken sparrisar och det tillagades 60 kilo skaldjur. Kockarna köper bara in de bästa råvarorna för att säkerställa att regenten får en hälsosam och mångsidig diet baserad på säsongsbetonade ingredienser.

När drottningen kommer till en stad åker hon ofta i en droska, som följs av femtio hästar och ryttare. Kostnaden för att ta med hästarna på drottningens resor, samt övriga stallkostnader landade förra året på 5,6 miljoner svenska kronor.

Sedan finns ytterligare en post som kallas Workshops och som går loss på 5,5 miljoner kronor

91 anställda hos drottning Margrethe

I slutet av 2018 fanns 91 full- och deltidsanställda i drottning Margrethes hov.

Foto: TT