Hovet: Madeleine betalar sin förlossning

Hovet: Madeleine betalar sin förlossning

Snart blir prinsessan Madeleine och Chris O'Neill trebarnsföräldrar och paret har hyllats för att de kommer att betala förlossningen själva.

Om bara några veckor föds prinsessan Madeleines och Chris tredje barn. En spännande tid för alla i kungafamiljen, men också en tid av mycket förberedelser.

Prinsessan Madeleine har flugit hem från London i god tid före förlossningen och bor sedan en vecka tillbaka med Chris och barnen i deras lägenhet på Hovstallet i Stockholm. Hovet har inte gått ut med några detaljer kring den stundande förlossningen, men tänkbart är att Madeleine föder på Danderyds sjukhus, precis som när Nicolas kom till världen den 15 juni 2015.

Det enda som framkommit är att prinsessan Madeleine tänker bekosta förlossningen själv.

”Då Prinsessan Madeleine och hennes familj ej är folkbokförda i Sverige kommer de att med privata medel bekosta den vård som ges i samband med nedkomsten”, skrev hovet i ett pressmeddelande på sin hemsida den sjunde februari tidigare i år.

En vanlig vaginal förlossning utan komplikation kostar från 20 000 kronor i Stockholms läns landsting, men kan uppgå till 80 000 kronor om det skulle bli ett komplicerat kejsarsnitt, berättar Hanna Fellenius, pressekreterare vid Stockholms läns landsting, för Svensk Damtidning.

”En EU-medborgare har rätt till samma vård som gäller i det land man uppsökt vård och en förlossning är alltid kostnadsfri i Sverige för en svensk medborgare eller annan EU-medborgare. Man måste bara kunna visa upp sitt EU sjukförsäkringskort. Det är samma patientavgift som gäller som vanligt. Landstinget får sedan betalt, i det här fallet från England.”

Hovets presschef Margareta Thorgren förtydligar:

 – Andra EU-regler gäller vid akutvård, men då den här förlossningen är planerad, eftersom prinsessan Madeleine vill föda i sitt hemland, så belastas inte den allmänna sjukvården.

Läs mer: 27 härliga minnen med Madeleine och Leonore
Läs mer: Se Madeleines förlovningsklänning i verkligheten!

Foto: IBL