Hovet: Så påverkas kungafamiljen av Coronaviruset

Kronprinsessan Victoria och kungen

Oron för Coronaviruset sprider sig. ”Kungafamiljen är informerad och det finns en beredskap” säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– När det gäller Coronaviruset så är kungafamiljen informerad om läget, och det finns en beredskap. Vi har alltid en diskussion med UD om utlandsresorna, och de gör löpande bedömningar av säkerhet och risker, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Har ni behövt ställa in några resor?

– Nej, inte just nu. I dagsläget har vi inte behövt göra några sådana förändringar. Men nu händer det så mycket med det här viruset, läget förändras ju dag för dag. Så vi får se hur det utvecklar sig.

Kungaparet vid statsbesöket i Indien 2019.

Kungaparet vid statsbesöket i Indien i december.

Kungafamiljens resor är ju inplanerade lång tid i förväg, och de brukar besöka Asien flera gånger varje säsong. Det senaste året har kronprinsessan och prins Daniel varit i Vietnam, kungen har varit på scoutmöte i Sydkorea, och prins Daniel har varit på entreprenörsresa i Singapore med sitt Fellowship. Dessutom var kungen och kronprinsessan gäster vid kejsarkröningen i Japan.

Victoria och Daniel i Hanoi.

Victoria och Daniel i Hanoi.

Att WHO:s generaldirektör, doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, i går meddelade att man nu har utlyst internationellt nödläge med anledning av Corona-utbrottet, kommer sannolikt påverka kungafamiljens planer för våren. Och just nu går den enda resan i hovets officiella kalender till Norge – det är kungen som ska närvara vid Ski Tour 2020 i Trondheim.

Kronprinsessan Victoria med WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kronprinsessan Victoria med WHO:s generaldirektör.

Kronprinsessan Victorias möte med WHO-chefen

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus var för övrigt i Sverige i våras och träffade då kronprinsessan Victoria på Kungliga slottet, detta i samband med att Världshälsoorganisationen hade konferens i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria med WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Victoria tog emot Tedros Adhanom Ghebreyesus vid hans Sverige-besök 2019.

Socialminister Lena Hallengren vid en pressträff om Coronaviruset.

– Regeringen följer utvecklingen noga, sa socialminister Lena Hallengren när hon i dag på förmiddagen höll pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Fakta/ WHO

Världshälsoorganisationen som förkortas WHO (från det engelska namnet World Health Organization) är ett av FN:s fackorgan och har sitt huvudkontor i Genève.

Foto: TT.