Så påverkas prins Daniel av kungen

kungen prins daniel

Efter snart 10 år i familjen har prins Daniel verkligen vuxit i den kungliga kostymen. Men han har också lärt sig dansa efter svärfar kungens pipa.

Prins Daniel är, vad man brukar kalla, en social kameleont. Det spelar ingen roll om han umgås med tuffa gymnasiekillar, som han träffar med Prins Daniels Fellowship, eller med ministrar och mäktiga företagare på officiella resor.

Prins Daniel är en social kameleont

Daniel anpassar sig efter dem han möter och kan både spela innebandy i kostym (om situationen kräver det) eller prata internationella relationer vid en högtidlig middag.

Snart är det gått 10 år sedan Daniel gifte in sig i den svenska kungafamiljen och även om alla familjemedlemmar naturligtvis bidrar till representationen så sker allt arbete i konungens tjänst. Och prins Daniel anpassar sig efter sin svärfar också.

När prinsen åker ut på uppdrag på egen hand, eller med kronprinsessan Victoria, så är stämningen uppsluppen. Han skämtar ofta och har inga problem med att bli kallad “du”.

Annorlunda med bara Victoria

Vid större evenemang, där hela kungafamiljen, närvarar är stämningen i regel allvarligare. Riksmötets öppnande är ett sådant exempel. När familjemedlemmarna ställde upp sig bredvid varandra för fotografering, häromveckan, kunde man se att Daniel såg mer sammanbiten ut, precis som svärfar kungen.

prins daniel kung carl gustaf

Två smilande kvinnor men herrarna ser mer allvarliga ut.

Och det går förstås åt andra hållet också. När kungen är på sitt skämtsamma humör, vilket han ofta är, hakar Daniel gärna på vilket leder till att man ser dem skratta ihop. Men det är alltid kungen som tar initiativet.

Respekt för landets statschef

Det här handlar inte om osäkerhet från prinsens sida. Tvärtom! Efter de här åren är Daniel trygg i sin roll och samspelet med kungen handlar snarare om respekt för landets statschef.

Foto: TT

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: