Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så planerade Gustav III sin revolution – på Loka Brunn

30 nov, 2019, 15:00 
AvHerman Lindqvist
I Stockholm fanns ögon och öron överallt. Med andra ord – ingen idealisk plats för Gustav III att planera sin revolution på. Men på Loka Brunn var det säkert. Så hit for kungen och hans förtrogna våren 1772 för att få konspirera ifred.
Annons

Våren 1772 var Gustav III helt inriktad på att ändra det politiska livet i Sverige. All makt låg hos ständerna, i synnerhet hos adeln. Två partier, hattar och mössor, gjorde vad som helst för att krossa motståndarna och göra sig själva rika.

Kungahuset hotades med utredningar

Nästan alla riksdagsmän tog mutor från utlandet. Mest betalade de franska, ryska och österrikiska och ambassadörerna. Många riksdagsmän tog mutor från alla ambassadörer. Ständerna gjorde allt de kunde för att ta makt och resurser från kungahuset som ständigt hotades med utredningar och besparingar.

Gustav III
Gustav III ville förändra det politiska livet i Sverige.

Gustav hade en inre krets av konspiratörer som planerade varje detalj i hur en statskupp skulle genomföras. Gustav själv sa aldrig kupp, han sa revolution. I Stockholm fanns det lyssnade öron överallt, partiernas spioner antecknade allt som sades och vilka som möttes och var.

Annons

Här kom Loka Brunn att spela en viktig roll, som den idealiska platsen för Gustav och hans närmaste män att planera sista steget i revolutionen utan att det väckte misstankar. I juni månad 1772 lämnade Gustav Stockholm officiellt för att dricka brunn.

Adolf Fredrik
Adolf Fredrik och hans fru Lovisa Ulrika var trogna brunnsbesökare även de. Till Loka kom Adolf Fredrik för att få bukt med sin migrän.

Han var då redan en mycket van brunnsbesökare i Sverige och utomlands. I Loka Brunn var han redan som liten med sina föräldrar, kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika. Anläggningen blev snabbt populär, i synnerhet sedan kungaparet varit där flera gånger.

Kung Adolf Fredrik mådde illa av brunnsvattnet

Första gången kom Adolf Fredrik för att bota sin migrän. Han trivdes inte alls och mådde illa av brunnsvattnet. Han ville åka hem. Lovisa Ulrika som var, milt uttryckt, den tongivande i familjen befallde honom att stanna och fortsätta kursen.

Annons

Resan och behandlingen var nämligen betald av städerna och det vore ett stort slöseri att bara avbryta. Han bet ihop. Och se, han blev bättre! Sedan återkom han två gånger till.

Carl Fredrik Scheffer
Gustav III:s rådgivare Carl Fredrik Scheffer, följde med till Loka Brunn för att dra upp riktlinjerna för den nya författningen.

För Gustav III var Loka Brunn en idealisk plats för den stora konspirationen. Han kom med sin närmaste vän och rådgivare, Carl Fredrik Scheffer, vars uppgift var att finslipa den nya författningen som Gustav skulle införa då han tagit makten.

Konspiratörernas ökända humör

Det var en märklig samling konspiratörer. Ingen av dem var idealiska kuppmakare, tvärtom kunde nämligen samtliga betraktas som säkerhetsrisker. Där fanns bröderna Sprengtporten, av tysk-baltisk adel men sedan länge skickliga svenska officerare. De var ökända för sina häftiga humör och lynniga temperament.

Annons

En av dem sårades i pommerska kriget och led av spasmer och återkommande smärtor. Han var inte den stabilaste klippan att luta sig mot i farans stund. En annan av kuppmakarna var en känd äventyrare. Några var kända för våldsamt beteende mot sina egna soldater, en var en ökänd storspelare och skrävlande festprisse.

Monogram
Souvenirkäpp med Gustav III:s monogram och texten “Rätta Friheten den 19 & 21 Augusti 1772”.

Under mötet i Loka Brunn slog kungen fast att nu var tidpunkten den rätta att slå till. Situationen var allvarlig i landet, det hade varit flera år av missväxt, rent av hungersnöd. Det cirkulerade rykten om lokala uppror. Samtidigt var Sveriges fiender Ryssland och Danmark upptagna med egna problem.

Under lågmälda samtal i hälsobrunnens fridfulla anläggningar slogs planen fast. Kuppen skulle börja samtidigt i Skåne och på Sveaborg utanför Helsingfors. Trupper skulle marschera mot Stockholm där Gustav skulle ta kommandot. Herrarna reste alla till sina baser. Här skulle skapas historia.

Annons

Kungen grep in och genomförde kuppen

Det gick inte alls som de hade tänkt. Kuppen kom igång för tidigt i Skåne, trupperna från Finland blev försenade. Allt verkade störta samman, Gustav riskerade att bli gripen av de styrande herrarna i regeringen – då grep den unge kungen själv in och genomförde kuppen i Stockholm på egen hand.

Bröderna Sprengtporten var de av kuppmakarna som aldrig förlikade sig med verkligheten. Jacob Magnus som inte alls fick spela den huvudroll han hade föreställt sig, förde en livslång hatisk kampanj mot kungen.

Gustav III

Gustav III hade dock anledning att vara nöjd. Revolutionen lyckades och kungamakten stärktes med den nya regeringsformen som infördes.

Loka Brunn stod lugnt kvar. Dit kom Gustav III tillbaka några år senare, kanske för att återuppleva de spännande dagarna i juni 1772 som förändra så mycket i Sveriges historia.

Foto: TT

Annons