Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vändningen i relationen med drottningen – så pressades Meghan att lämna kungahuset

25 nov, 2020, 15:30 
AvAnnaClara von Hofsten
Det är nästan svårt att förstå idag... En gång i tiden var Meghan och drottning Elizabeth nästan som två fnissiga väninnor. Idag är relationen minst sagt frostig.
Ett år efter sagobröllopet var allt förändrat. Smekmånaden var slut och Meghan Markle hade gått från älskad och uppburen till kritiserad och ifrågasatt. Och nu, snart ett år efter Megxit, står det klart att inte heller det nya, fria livet blev någon dans på rosor...
Annons
Svensk Dams chefredaktör om Meghan Markles gripande ord efter missfallet: "Oerhört starkt"Brand logo
Svensk Dams chefredaktör om Meghan Markles gripande ord efter missfallet: "Oerhört starkt"

Det började så bra. Prins Harry var äntligen redo att stadga sig och i november 2017 presenterade han sin nyblivna fästmö; den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle. Och det brittiska folket föll som furor; hon var inte bara utomordentligt vacker, hon hade dessutom stil, grace och charm.

Prins Harry och Meghan
Lyckan lyste om Meghan och Harry i samband med förlovningen i november 2017.

Meghans fina relation till drottningen och Kate

Släkten och familjen, med drottning Elizabeth i spetsen, charmades också av den nya familjemedlemmen. Meghan syntes fnissa och prata vänskapligt med såväl drottning Elizabeth som med sin svägerska Kate, och hon deltog glatt och obesvärat i olika familjesammankomster och offentliga uppdrag.

Överallt där Meghan visade sig jublade folket, och det var omöjligt att inte dra paralleller till Harrys mor, prinsessan Diana, och hennes omåttliga popularitet. Men det skulle inte dröja länge innan situationen blev den rakt motsatta.

Meghans popularitet hos folket var enorm i början!

Började gå snett efter bröllopet

I maj 2018 ägde det sagolika bröllopet rum, och så här i efterhand kan man nog säga att det var efter det som allt började gå snett. Meghan var 36 år fyllda vid förlovningen, en stark, självständig kvinna med en mycket framgångsrik karriär och ett äktenskap bakom sig. Hon var dessutom uppvuxen i Kalifornien – en av de främsta utposterna i det moderna USA och väldigt långt ifrån den mossiga monarkin i Storbritannien.

Annons

För Meghan var det otänkbart att göra våld på sig själv och leva ett liv som hon inte trivdes med eller hålla tyst om det hon trodde på. Och snart, efter den inledande smekmånaden, kom de första signalerna om att Meghan inte fann sig särskilt väl tillrätta som kunglighet.

Även de två svägerskorna Kate och Meghan trivdes utmärkt ihop.

Lyxkritiken mot Meghan

Hertiginnan, som först hyllats som en modeikon, började få kritik för sina dyra kläder. Man ansåg även att hon i alltför hög grad hade förändrat prins Harry – han, som varit soldat i Afghanistan och inte sällan synts ta en öl med kompisar – gick nu på pedikyr med sin fru.

Det var inför sin medverkan på Google Camp 2019, en exklusiv, hemlighetsfull konferens där man diskuterar framtidens teknologi, mänskliga rättigheter och klimatkrisen, som Harry såg sig nödgad att fixa tånaglarna – han framträdde nämligen barfota… Men det som väckte störst uppmärksamhet var att han flög dit i ett privatplan – för att tala om klimatkrisen. Ridå.

Många tycker att Harry går för mycket i sin hustrus ledband. Att hålla tal barfota på en miljökonferens är inte riktigt Harry... Och att flyga privatplan till en miljökonferens är inte så smart.

Paret kritiserades på flera håll

Detta kom direkt efter att prinsen i det brittiska modemagasinet Vogue berättat att han och hustrun Meghan tänker skaffa ”max två barn”, eftersom de inte vill sätta för stor press på jordens resurser. Inte särskilt kungligt. Många tyckte också att det skorrade falskt när paret sommaren 2019 flög privatjet på semester inte mindre än tre gånger på en dryg vecka... Paret kritiserades också för att de hemlighöll födelsen av sonen Archie, och för att dopet hölls helt privat. Man ansåg att paret ville plocka russinen ur kakan, det vill säga ha fördelarna men inte nackdelarna med att vara kunglig.

Annons

Men allra mest kritik har nog Meghan ändå fått för sina politiska ställningstaganden – politik är som bekant ett minerat område för kungligheter. Hennes mamma är färgad och Meghan tar tydligt ställning inom antirasism, transgenderfrågor, feminism och miljöfrågor. Allt detta samtidigt som parets nya bostad, Frogmore Cottage, lyxrenoverades på skattebetalarnas bekostnad (med veganska färger dessutom!).

Nyheten om Archies födelse släpptes först när Meghan lämnat sjukhuset, och han har synts till väldigt sparsamt..

Meghan och Harry lämnade allt – flyttade till USA

Att paret har valt att kommunicera med folket och världen via sitt Instagramkonto istället för via medier har inte heller varit populärt. Och droppen kom givetvis när paret släppte bomben i januari 2020; att de lämnar det brittiska kungahuset och flyttar till USA. Inledningsvis försökte drottningen – som inte blev informerad i förväg! – tona ner det hela, men med tiden har det stått klart att hertigparet i allra högsta grad menar allvar med sin avsikt att forma sina egna liv.

Annons

Förklaringarna till “Megxit”, som uttåget har kommit att kallas, har varit många. Enligt The Mirror ska Meghan ha känt sig utesluten i den brittiska kungafamiljen.

Och i den nya biografin Finding freedom kan man läsa mer om hertigparets beslut. Där berättas det nämligen att det var en specifikt händelse som fick Meghan och Harry att ta steget – nämligen drottning Elizabeths jultal till nationen 2019.

Den här bilden blev för mycket för Harry och Meghan. Fotot på dem var bortplockat.

Drottningens tydliga Markering mot Meghan och Harry

När drottningen höll sitt traditionella tal visade hon upp fotografier på sina familjemedlemmar; William och Kate, maken Philip, prins Charles och Camilla och så sin far. Men hertigparet av Sussex lyste med sin frånvaro, till skillnad från året innan, då de också fanns med i samlingen. En mycket tydlig markering

Annons

Meghan och Harry svarade med samma mynt; de valde att tacka nej till drottningens och hela kungafamiljens gemensamma, obligatoriska julfirande på slottet Balmoral. Istället reste de till Kanada, där Meghan har många vänner. Och bara någon vecka senare chockade de en hel värld med sitt beslut att lämna kungahuset.

Meghan och Harry bor numera i Kalifornien och är inte längre en naturlig del av kungafamiljen. Det börjar nu gå upp för paret vad de har förlorat.

Meghans frostiga relation till William och Kate

Sedan dess har saker och ting sannerligen inte gått åt rätt håll. Meghan och Harrys kontrakt med Netflix ifrågasätts starkt. Relationen till prins William och Kate blir allt frostigare. Meghan får kritik för att hon har behållit smycken hon fått, värdefulla smycken med stark koppling till kungafamiljen.

Och samtidigt är Meghan och Harry i princip osynliga – vilket givetvis delvis beror på corona-pandemin. Paret sitter ensamma och isolerade med lille Archie i ett vräkigt lyxhus i Hollywood, och försöker hantera sorgen över barnet de miste i somras. Det fria livet utanför kungafamiljen har inte riktigt blivit som de tänkt sig.

Annons

Meghan Markle och prins Harry bryter med kungafamiljen

Fredagen den 19 februari kom beskedet om att den slutgiltiga separationen blivit av, i ett pressmeddelande som Buckingham Palace själva skickat ut. Inte långt efter glädjebeskedet om att Harry och Meghan väntar barn.

"Hertigen och hertiginnan av Sussex har bekräftat för hennes majestät drottningen att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar av kungafamiljen. Efter att ha haft samtal med hertigen, har drottningen bekräftat i skrift att det inte är möjligt att fortsätta med ansvarsområdena och plikter som kommer med ett liv i allmänhetens tjänst. Hedersbetygelserna och beskyddarrollerna som hertigen och hertiginnan kommer därför att tas tillbaka av drottningen, och sedan delas ut till de arbetande medlemmarna av kungafamiljen", står det i uttalandet, som fortsätter med att drottningen är bedrövad:

"Alla är bedrövade på grund av beslutet, men hertigen och hertiginnan förblir djupt älskade familjemedlemmar".

Annons