Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så ser den ut – drottningens unika lekstuga

05 jul, 2019, 14:00 
Kungliga lekstugan i Windsor
Här är drottningens imponerande lekstuga, som alla hennes små barnbarnsbarn kan stoja runt i. Det är en pittoresk byggnad som nyligen har renoverats. Prinsessan Beatrice har varit projektledare och sett till att den kungliga lekstugan kan nyttjas av kommande generationer i Windsor-familjen.
Annons

När drottning Elizabeth fyllde sex år 1932 fick hon och hennes syster Margaret en lekstuga i parken vid slottet Windsor. Den lilla vita stugan, som är försedd med halmtak och smårutiga fönster, har sedan dess varit ett favorittillhåll för generationer av kungliga barn.

Prinsessan Elizabeth i sin lekstuga
Prinsessan Elizabeth i sin lekstuga tillsammans med pappa, mamma och lillasyster Margaret. Familjens hundar fick självklart vara med.

Det var walesarna som skramlat ihop pengar till gåvan för att visa prinsessan sin tillgivenhet. Flickorna fick här möjlighet att vistas i ett vanligt hus, som både utvändigt och invändigt liknade dem människorna i Wales bodde i, även om lekstugan var betydligt lyxigare inredd.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Elizabeth i den kungliga lekstugan
Elizabeth i den kungliga lekstugan.

Innanför ytterdörren finns en liten hall med ett kök till höger och en kammare till vänster. En trappa leder upp till ett sovrum och ett badrum, som redan från början hade rinnande kallt och varmt vatten, en uppvärmd handdukshängare och elektricitet. Både gasspisen och kylskåpet i köket fungerade 1932, och prinsessorna kunde också använda en fungerande miniatyrtelefon och en radio.

Beatrix Potters sagor

Allt som finns i ett riktigt hem kunde hittas i lekstugan, kastruller, sopborste, porslin, lakan och handdukar märkta med ett stort E. Över den öppna spisen hängdes ett portätt av Elizabeths mor, och en bokhylla var fylld med alla Beatrix Potters sagor.

Annons
Kungliga lekstugan

Arkitekten bakom lekstugan var Edmund Willmott, som tidigare hade byggt ett litet hus till sin egen dotter, om än inte alls lika grandiost som detta.

Prinsessorna vid den kungliga lekstugan

En proportionerlig trädgård med buskar och blomrabatter anlades i anslutning till stugan. För några år sedan såg prinsessan Beatrice till att allt blev renoverat och att huset fick ett nytt halmtak. Hon lät också förnya sofftyget och gardinerna. Nu kan drottning Elizabeths barnbarnsbarn ta vidare stafettpinnen och leka i detta fantastiska hem.

Foto TT

Annons