Så ser det ut i drottning Elizabeths privata slottsdelar

Drottning Elizabeth.
NU GRATIS

Drottning Elizabeth har tillgång till flera magnifika och gigantiska slott. Men hur det egentligen ut i drottningens mer privata slottsdelar? Här är allt vi vet!

Drottning Elizabeth II och maken prins Philip har tillgång till nio vackra slott. Bland annat Windsor, skotska sommarslottet Balmoral och det officiella residenset Buckingham Palace.

John F. Kennedy, Winston Churchill och många fler har besökt de mer officiella rummen i de magnifika slotten, och tusentals turister vallfärdar varje år till slotten för att få en skymt av drottningens ägor. Men hur ser det egentligen ut i drottning Elizabeths privata slottsdelar? Vi vet!

Buckingham Palace

Buckingham Palace blev den brittiska monarkens officiella palats i och med drottning Viktorias trontillträde 1837. Här befinner sig ofta drottningen i veckorna när hon arbetar. Elizabeth har som bekant kontorstjänst varje dag, oavsett var hon befinner sig, och arbetsdagen börjar i hennes privata arbetsrum, the Regency Room, där hon läser morgontidningarna och går igenom posten.

En vanlig dag kommer upp till 300 brev till drottningen och hon väljer alltid ut en handfull som får personliga svar. Resten lämnar hon till sin sekreterare och hovdamen.

Drottning Elizabeth i sitt privata arbetsrum på Buckingham Palace.

Drottning Elizabeth i sitt privata arbetsrum på Buckingham Palace.

Drottning Elizabeth.

Drottning Elizabeth.

Slottet är givetvis ofantligt stort men hennes privata delar i slottet är desto mindre och består av sovrummet (där hon sägs sova i nattlinnen från varuhuset Liberty), hennes privata vardagsrum, ett påklädningsrum och ett badrum. Eftersom drottningens säkerhet har allra högsta prioritet är det bara prins Philip och övriga medlemmar av kungafamiljen som har tillgång till rummen.

Elizabeth använder även ett privat rum där hon tar emot gäster – the Audience room. Det rummet har ljusblåa väggar och mörkbrunt trägolv och ser något mer modernt ut än övriga rum i palatset. Där har hon ofta privata familjebilder uppställda går att se när hon välkomnar sina gäster.

Hon använder sig också the Empire Room, som är ett väntrum. Och en rolig detalj är att hon har en helt egen bankomat i källaren!

Det privata rummet där drottningen tar emot gäster.

Det privata rummet, the Audience room, där drottningen tar emot gäster.

Drottning Elizabeths älskade hundar har också ett helt eget rum på palatset – the Corgi Room! 30 stycken corgis har kommit och gått genom årens lopp. Den första, med namnet Dookie, fick hon då hon bara var sju år. En av hundarna, vid namn Susan, fick till och med följa med på Elizabeths och Philips bröllopsresa. Några fler corgis blir det dock inte, eftersom drottningen deklarerat att hon inte vill lämna någon den dag hon går bort.

Candy och Vulcan, som hennes två hundar heter, bor i ett stort rum och sover i egna sängar som bäddas om med fräscha sängkläder dagligen. En tradition som drottningens mor startade. Deras korgar är placerade en bit över golvet, för att undvika drag. Annars ligger de ofta i Her Majestys salongssoffa.

The music room.

Elizabeth i the Music room, där de kungliga barnen har döpts.

Hundarna får vandra helt fritt i området och exakt klockan åtta släpps de, nyrastade, in till matte för att väcka henne. Varje morgon får slottsköket besked om dagens hundmeny och sedan får vovvarna morna sig i Elizabeths soffa. Maten som placeras i matskålarna har dessutom hundens namn på och varje corgi har individanpassad mat. Drottningen deltar varje dag själv i matandet av sina älskade husdjur.

Buckingham Palace är även en speciell plats för drottningen då hon har fött sina barn här, med undantaget för prinsessan Anne som föddes år 1950 i Clarence House. De kungliga barnen har även döpts här, närmare bestämt i the Music room.

Windsor castle

Windsor Castle är det slott som drottning Elizabeth kallar sitt hem. Här bor hon under alla helger och kring påsk, samt under Royal Ascot i juni. Slottet är världens största med sina 1 000 rum och 45 000 kvadratmeter. Här finns bland annat 379 klockor och 300 öppna spisar. Och det är ofta här som hon tar emot statsbesök.

Den kungliga privatvåningen är givetvis gigantisk men det privata vardagsrummet är inte jättestort. Där finns en bekväm, mönstrad soffa, en eld i öppna spisen, och en fjärrkontroll och tv-bilaga inom räckhåll. Tv:n syns inte på bilden men det är sedan tidigare känt att drottningen gillar program som Downton Abbey och Coronation Street. Men de tittar INTE på The Crown. Inredningen går i röda och krämfärgade nyanser och på den öppna spisen ser vi prydnader, bland annat en häst och en bordsklocka i guld.

Och givetvis finns hundarna vid fötterna. Det är så drottning Elizabeth föredrar att ha det när hon vill pusta ut efter en hektisk arbetsvecka.

Under ett möte med den före detta premiärminister av Nya Zeeland, John Key, år 2015 fick vi några fler inblickar i det privata rummet. Där kunde man se att drottningen har vinylskivor framme och även ett gäng utvalda, inramade bilder.

Elizabeths möte med möte med den före detta premiärminister av Nya Zeeland, John Key, år 2015.

Elizabeths möte med möte med den före detta premiärminister av Nya Zeeland, John Key, år 2015.

Vardagsrummet i en annan vinkel.

Vardagsrummet i en annan vinkel.

Utanför våningen har hon en egen privat slottsträdgård där hon kan gå en promenad med Candy and Vulcan.

Balmoral castle

Balmoral castle.

Balmoral castle.

Varje sommar, närmare bestämt i augusti och september, åker drottningen till sitt skotska slott Balmoral Castle. Där njuter hon av en flera veckor lång semester och det sägs att slottet och trakterna omkring är drottningens absoluta favoritplats på jorden. Här brukar hon åka på långa utflykter med medhavd picknick, njuta av säckpipsmusik och ha en årlig bal. Prinsessan Eugenie har själv sagt att platsen är det vackraste hon någonsin har sett och att hennes farmor älskar att tillbringa sina somrar här.

Förutom de lokala skotska spelen Barmar Gathering som drottning Elizabeth besöker har hon annars inga officiella uppdrag här uppe. Och kan därför verkligen njuta av sin semester. Vistelsen börjar varje år med att drottning Elizabeth inspekterar militären, naturligtvis klädd i kilt, och deras anläggning på Royal Highland Fusioners. Där får hon självfallet lyssna till lite skotska toner på säckpipa. Det sägs också att hon själv ser till hela garnisonen får en god lunch.

Drottning Elizabeth och prins Philip stannar ibland över i ett annat hus, Craigowan Lodge, som ligger några kilometer från slottet, som en minisemester i semestern.

Craigowan Lodge.

Craigowan Lodge.

Under alla år har prins Philip varit grillmästaren på slottet när man har ställt till med en barbecue utomhus i den stora slottsparken. Han älskar att grilla varsin hemstoppad korv till familjen. Ibland packas istället en rejäl picknick och så ger man sig ut i bergen och den något karga men otroligt vackra naturen omkring slottet, numera mest med bil men förr i världen även till fots.

Prins Philip och prinsessan Anne grillar på Balmoral 1972.

Prins Philip och prinsessan Anne grillar på Balmoral 1972.

Ett av drottningens mer okända intressen är dans och hon sägs älska skotsk folkdans. Då och då bjuder hon in grannarna kring Balmoral till folkdansgillen.

På Balmoral kan drottningen verkligen vara sig själv och flera historier berättar att hon har setts vid en tvättbalja där hon lagt ner sina leriga kläder. Andra berättar om hur hon promenerat runt bland turisterna och småpratat med dem med den klassiska sjaletten på huvudet. Enligt den förra brittiska premiärministern Tony Blair diskar hon dessutom sin egen, och även gästernas, disk på Balmoral.

Familjen samlad på Balmoral.

Familjen samlad på Balmoral.

Enligt Adam Helliker, författare till en bok om den brittiska kungafamiljen, använder drottningen återanvända lakan på Balmoral Castle. Sängkläderna kommer från den kungliga jakten, Royal Yacht Britannia, som togs ur tjänst 1997 efter 40 år i tjänst, och används i alla sovrum på slottet.

Elizabeth med Sir Peter Cosgrove.

Elizabeth med Sir Peter Cosgrove.

Under ett möte år 2017 med Sir Peter Cosgrove, australisk general och Australiens generalguvernör, fångades ett av rummen på slottet, Drawing Room, på bild. Bilden visade att inredningen i stort sett inte har förändrats på över 40 år, även om en del moderna detaljer har lagts till. Bland annat syns en äldre variant av en iPod på ett av borden i bakgrunden.

Det syns också att mönstret på en av drottningens fåtöljer i rummet är samma som hon har i Windsor Castle. Väggarna pryds av konstverk som hyllar det brittiska kungahuset, bland annat en målning på Viktoria av Storbritannien. På den öppna spisen i marmor har hon en bordsklocka i guld.

Sandringham

Sandringham.

Sandringham, drottningens julslott.

Sandringham är drottningens vinterslott, och hon anländer hit i november varje år och stannar alltid fram till den 6 februari.

Elizabeths far Albert, kung George VI, älskade Sandringham och det var här han dog den 6 februari 1952. Dagen är fortfarande viktig för drottningen att högtidlighålla och det är just därför hon alltid stannar på Sandringham till den 6 februari.

Det första jultalet spelades in i hennes privata arbetsrum på Sandringham.

Drottning Elizabeth höll sitt första jultal i sitt arbetsrum på Sandringham.

Drottning Elizabeth höll sitt första jultal i sitt arbetsrum på Sandringham.

Här firar hon jul med resten av kungafamiljen och varvar ned efter arbetet. Bland annat ska hon gilla att lägga pussel på julslottet och hon sägs vara en skicklig pusslare. Drottningen skämmer bort sina hundar varje jul, hundarna får varsin julstrumpa som fylls med leksaker och godis.

Det är också hennes privata residens och hon betalar underhållet och driften ur sin egen ficka. Därför gör hon precis som vår svenska kung gör med sitt sommarslott Solliden, hon öppnar upp det för besökare under delar av året, och som besökare på Sandringham får man kliva ända in i drottningens privata salonger.

I den stora salongen står den stora julgranen varje år. I den grönmålade matsalen finns bara plats för 24 gäster och middagen serveras alltid till levande ljus eftersom det inte finns någon taklampa. Lunchen dukas alltid fram på duk medan middagen dukas direkt på mahognyn eftersom Hennes Majestät vill ha det så.

Drottningen låter alltid julpyntet sitta kvar till den 6 februari.

Drottningen låter alltid julpyntet sitta kvar till den 6 februari.

Men alla minnen från Sandringham är inte goda. Det var här prinsessan Annes bullterrier Florence högg ihjäl drottningens corgi Pharos. Den lilla hunden vilar numera bland de andra vovvarna på Elizabeths djurkyrkogård. Det är nämligen här, på Sandringhams ägor, hennes älskade hundar får den sista vilan.

Foto: TT