Så ser det ut på prinsessan Sofias kontor

prinsessan sofia svt

Hur ser kungafamiljens arbete ut bortom alla resor och tjusiga tillställningar? SVT:s Årets med kungafamiljen fick följa med till prinsessan Sofias kontor!

Våra svenska kungligheter befinner sig ofta på resande fot och ibland kan veckans sju dagar innebära sju olika arbetsplatser. Men de har också sina kontor på Stockholms slott och i 2018 års upplaga av Året med kungafamiljen fick tittarna följa med till prinsessan Sofias!

Sofia tog emot SVT i en svart pennkjol och sylvassa klackar. Just denna dag höll hon på att förbereda sig inför Visa vägen-galan på Vasateatern i Stockholm. Det är det statliga bolaget Samhall som står bakom galan och Sofia skulle dela ut pris till “Årets eldsjäl”  Joanna Halvardsson.

prinsessan sofia svt

Prinsessan Sofia förbereder sig inför en gala.

– Jag har ju flera olika saker som jag arbetar med under veckorna. Här på slottet tar jag bland annat emot besök och så arbetar jag väldigt nära min sekreterare Anita. Och sen har jag mitt arbete med vår stiftelse som innebär mycket möten. Sedan arbetar jag ju även med Project Playground så det blir lite ombyte, vilket är väldigt trevligt.

Så ser prinsessan Sofias kontor ut

Kontoret är en härlig mix av färska blommor, högar med papper och bilder på familjen. Bakom skrivbordsstolen står ett fotografi på Sofia och pappa Erik. Bilden är tagen under prinsparets bröllop och Sofia, i sin vackra brudklänning, lutar sig ömt mot pappan. Till höger om datorn står en bild på Carl Philip iklädd sina racingkläder.

prinsessan sofia svt

Bakom skrivbordet står en bild på Sofia och pappa Erik.

– Det här året har varit väldigt spännande på många sätt. I min prinsessroll har det varit väldigt brett med uppdrag och personligen har det handlat mycket om livspusslet och att få ihop alla delar. Vi har ju en liten ettåring och en tvåårig därhemma.

prinsessan sofia svt

I skrivbordlampan hänger prinsfamiljen i en julkula.

Arbetsuppgifterna på kontoret varierar. Sofia berättar att en dag kan innehålla alltifrån att skriva tackkort, planera fotograferingar och intervjuer till att skriva tal och lägga strategiska planer inför det kommande året.

– Jag tror kanske att det finns en bild att vi bara jobbar när vi syns men det stora arbetet är ju det som sker bakom. Det är vi högst delaktiga i.

Sofia berättar också att hon hela tiden försöker lära sig mer. Hon studerar just nu samhällskunskap och har även studerat monarkins historia.

prinsessan sofia svt

Sofia tar ofta emot gäster i soffgruppen på kontoret.

– Jag har fantastiska förutsättningar att jobba med sånt jag brinner för och tycker är viktigt. Jag är enormt ödmjuk inför mitt uppdrag och tycker att det är oerhört spännande.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT