Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Kungafamiljens släktträd – banden sträcker sig över Europa

23 maj, 2025, 22:00
Hela kungafamiljen samlad på sitt älskade Öland. Men hur ser egentligen det svenska kungahusets släkt träd ut? Svensk Damtidning reder ut den snåriga historien.
Vad har kung Carl Gustaf för släktband med brittiska drottningen Elizabeth och danska drottningen Margrethe? Svensk Damtidning har rett ut!
Annons
Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikeraBrand logo
Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikera

De europeiska kungahusens släktskap kan vara lite lätt förvirrande. Eftersom det fram till mitten av förra århundradet var viktigt för kungligheter att gifta sig kungligt och knyta viktiga band mellan kungahusen så delar dagens kungahus en hel del gener. Det kan bli väldigt svårt att hänga med. Men vi guidar dig!

De nära släktrelationerna i Europas kungahus har nästan alla en koppling drottning Victoria av England, vars nio barn gifte sig in i olika kungahus.

Drottning Victoria av England
Drottning Victoria av England 1885. Foto:X X X

Ett av barnen var den framtida kungen Edvard VII som är farfarsfar till drottning Elizabeth II. Edvard VII femte barn var prinsessan Maud som senare blev drottning av Norge, tillika farmor till kung Harald av Norge. Så på så sätt är kung Harald och drottning Elizabeth båda barnbarnsbarn till kung Edvard VII.

Annons

Drottning Victorias sjunde barn prins Arthur blev pappa till Margareta, som gifte sig med Gustaf VI Adolf, och var alltså farmor till vår kung och mormor till drottning Margrethe av Danmark. Drottning Margrethe och kungen är alltså kusiner.

Så alla de tre nordiska kungahusen är släkt med varandra och med det brittiska kungahuset. Drottning Victorias åttonde barn var också farfar till vår kungs mamma, Sibylla. Så det är flera band till drottning Victoria.

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf är kusiner

Drottning Anne Marie av Grekland är lillasyster till drottning Margrethe och därför också dansk prinsessa.

Eftersom hennes mor drottning Ingrid var kungens faster så är vår kung kusin med Anne Marie, och det grekiska kungahuset är alltså släkt med både de danska och svenska kungahusen. Kung Konstantin av Grekland är också släkt med drottning Victoria då hans farmorsmor var Victorias äldsta barn. Men Konstantins farfarfar, kung Georg I, var också morbror till drottning Elizabeths farfar George V.

Annons

Konstantins familj härstammar också från Danmark då man tillsatte hans farfar kung Georg I som kung men kung Georg I föddes som prins Vilhelm av Danmark. Det är också därför det grekiska kungahuset kan titulera sig som prinsar och prinsessor av Danmark.

Konstantins syster Sofía gifte sig med Juan Carlos av Spanien. Konstantin är därmed morbror till kung Felipe.

Kungaparet Anne Marie och Konstantin
Kungaparet Anne Marie och Konstantin. Konstantin är morbror till spanska kungen Felipe. Foto:Sjöbergarkivet

Den brittiska prins Philip föddes i Grekland och är barnbarn till kung Georg I. Så han är alltså kusin med kung Konstantin. Han är förutom att vara ingift i det brittiska kungahuset också blodssläkt med dem eftersom de härstammar från drottning Victoria båda två. Kung Charles är alltså syssling med kung Felipe av Spanien.

Annons

Sedan är ju vår kung också släkt med det holländska kungahuset genom sin mamma Sibylla som var syssling med Beatrix mor Juliana.

Victoria är alltså anmoder till de flesta. Hennes barnbarns barnbarn är alltså:

  • Drottning Elizabeth II
  • Prins Philip
  • Kung Carl XVI Gustaf
  • Kung Harald
  • Drottning Margrethe
  • Drottning Anne-Marie.
  • Kung Konstantin.

Tragedierna i dansk-grekiska kungafamiljen

Först tvingas kung Konstantin II bort av militärjuntan, sedan vill folket inte ha honom på tronen och han avlider slutligen efter att ha drabbats av både covid och stroke-anfall.

Och nu har den bortgångne ex-regentens son prins Nikolaos separerat från sin tidigare så älskade hustru prinsessan Tatiana.

Nog går det att snacka om grekiska tragedier i överflöd när det gäller hellenernas forna monarki, som har förgreningar in i såväl de svenska som danska och engelska kungahusen.

Det är ett av förra århundradets pampigaste vigslar.

Här är Europas nästa kungar & drottningarBrand logo
Här är Europas nästa kungar & drottningar

Metropoliskatedralen i Aten är smyckad som i en saga när den grekisk-ortodoxa bröllopsceremonin inleds. Datumet är 18 september 1964.

Annons

24-årige Konstantin II är nybliven monark, hans far kung Paul har gått bort bara månader tidigare. Bredvid sig har den unge härskaren, iklädd amiralsuniform, sin ännu yngre brud.

Prinsessan Anne-Marie är bara 18 år när hon störtförälskad lämnar Danmark för att bli grekisk drottning. Hon är späd, klädd i vitt siden från Dior och ser inte ut att vara mycket mer än bara barnet där hon knäböjer framför ärkebiskopen.

Anne-Marie är yngsta dotter till kung Frederik IX och drottning Ingrid av Danmark, Mamma är från början svensk prinsessa och dotter till vår Gustav VI Adolf. Storasyster heter Margrethe och kommer sedermera att regera Danmark fram till abdikationen 14 januari 2024.

– Jag kände genast att henne skulle jag gifta mig med, har Konstantin II, OS-mästare i segling 1960 i Rom, berättat om första mötet med Anne-Marie.

Kung Frederik och drottning Ingrid är inte bara stolta den här dagen. Det danska regentparet vet också att de låter dottern gifta in sig i ett av Europas oroligaste hörn, politiskt sett.

Annons

Kort före bröllopet är det stor kris på Cypern, och Grekland är ytterst nära att slungas in i öppet krig med Turiket.

Konstantin II:s val av brud är hur som helst omåttligt populärt på hemmaplan. Anne-Marie är prinsessa från världens äldsta monarki och anses vara en garant för att det grekiska kungahuset ska stå starkt.

Och inte riktigt tio månader efter vigseln vet glädjen inga gränser. Nyblivna grekiska drottningen Anne-Marie föder 10 juli 1965 lilla prinsessan Alexia.

Men när kronprins Pavlov föds på slottet Tatoi 22 maj 1967 är katastrofen för Konstantin II och hans familj redan ett faktum.

En militärjunta har tagit makten i Grekland och låter kungafamiljen stanna kvar i landet enbart på nåder. De är nu bara marionetter utan något verkligt bestämmande.

I december samma år försöker Konstantin II desperat att återinföra demokrati och monarki. Kontrakuppen misslyckas och han, Anne-Marie och barnen tvingas i landsflykt till Rom. Familjen bor under sin exil inledningsvis i Italien, där också lille Nikolaos föds 1969.

Annons

– Jag blev snabbt vuxen, är den enda kända kommentaren från Anne-Marie om sina tre år som drottning.

Militärjuntans ledare Georgios Papadopoulos styr Grekland med järnhand. Krigslagar, censur, massarresteringar och tortyr blir vardag. Men han ger även Konstantin II varje år fem miljoner kronor i apanage.

När Georgios Papadopoulos 1973, efter vilda protester på gatorna, inför republik får den tidigare monarken ytterligare hela 50 miljoner kronor som plåster på såren.

Nu ser också ex-regenten sin chans. Ska han äntligen kunna få tillbaka sin kungakrona?

Den nya demokratiska regeringen håller folkomröstning. Folket får bestämma – vill de ha tillbaka monarkin?

Resultatet är enormt nedslående för Konstantin II och Anne-Marie. Hela 69,2 procent av väljarna betackar sig för att återinföra kungastyre.

Det är ett slag i veka livet på den grekiske ex-konungen. Han och familjen slår ner bopålarna i London. Där dröjer det inte länge förrän Konstantin II kastar sig ut i det hektiska nattlivet.

Annons

Han har förberetts en hel uppväxt för att styra Grekland, nu finns inte längre något mål eller en mening. Det ryktas om en rad kvinnoaffärer som stackars Anne-Marie tvingas stå ut med.

Till slut sätter bland andra Konstantin II:s syster, drottning Sofía av Spanien, stopp för broderns utsvävande leverne. Hon talar honom strängt tillrätta.

De tidigare regentmakarna lyckas trots ex-monarkens sprattlande i natten hitta kärleken till varandra igen och får sladdbarnen Theodora och Philippos.

Under flera decennier tillåts inte Konstantin II och Anne-Marie att hur som helst besöka sitt forna hemland Grekland.

Fram till 2003 får de enbart vid två tillfällen göra dagslånga besök. Turister i det som var deras kungadöme.

Anne-Marie, som har kvar sitt danska pass, smiter dock in vid ytterligare ett tillfälle. 24 juli samma år dyker hon ensam upp vid klosterkyrkan i Pantanasa på Peloponnesos. Detta för att närvara vid dopet av sitt femte barnbarn, Anna-Maria, dottern Alexias och hennes spanske makes andra barn. Till den närvarande pressen sa ex-drottningen:

Annons

– Jag blev mycket stolt när min dotter och svärson sa att de ville uppkalla sitt yngsta barn efter mig. Det var verkligen rart av dem.

Så, 2013. Efter 46 år i exil öppnar äntligen Grekland famnen igen för Konstantin II och Anne-Marie. Deras restriktionerna hävs. En väntan längre än den Moses tvingades utstå för att komma till det förlovade landet är över.

– Det är underbart att vara tillbaka! Klimatet här är fantastiskt. Folket, värmen och kulturen likaså, berättade en glädjestrålande Anne-Marie för Svensk Damtidning.

När Konstantin II 16 januari 2023 läggs till den sista vilan, efter att ha intensivvårdats för covid och stroke, är det inför ett stort antal gäster från de europeiska kungahusen. Bland annat deltar vår egen Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Utanför Metropoliskatedralen i Aten – samma plats där Anne-Marie och Konstantin II lovade varandra evig trohet nästan 50 år tidigare – får hon och hennes son kronprins Pavlos stående ovationer. Folkmassan börjar sjunga den grekiska nationalsången. Den åldrade danska prinsessan rörs till tårar. Ett kungahus utan tron är åter accepterade på hemmaplan.

Annons

Men trots hyllandet, eländet är inte slut för Greklands forna regentfamilj.

Nu ska nämligen prins Nikolaos, son till bortgångne Konstantin II och Anne-Marie, och hans prinsessa Tatiana skilja sig.

Efter 14 år som gifta slår beskedet ner som en bomb i de rojalistiska kretsarna.

I ett uttalande på den grekiska kungafamiljens hemsida står att läsa:

– Detta beslut fattades med stor omsorg och ömsesidig respekt, vilket speglar djupet av deras uppskattning för varandra och de stunder de har delat.

– Deras framtida interaktioner kommer att fortsätta att styras av samma principer om respekt och förståelse, när de övergår till en relation med rötter i en stark vänskap. De kommer att fortsätta att bo och bygga upp sina liv i Grekland, en plats som de båda kallar hem. Familjen kommer alltid att stödja dem.

Prins Nikolaos och prinsessan Tatiana gifter sig annars 2010 vid ett verkligt sagobröllop på den grekiska ön Spetses. De internationella kungligheterna flockas. På plats finns vår kronprinsessa Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. De är alla brudgummens sysslingar.

Annons

Beskedet om prins Nikolaos, som tidigare kallats den evige ungkarlen, och prinsessan Tatianas separation skakar om vårt svenska kungahus.

Framförallt då prinsessan Madeleine. Hon har nära band till prinsessan Tatiana genom sin mycket goda vän Ellen Dinkelspiel, tidigare Stendahl. Trion har umgåtts flitigt. Tatiana och Ellen tippades till och med bli gudmödrar åt prinsessan Leonore.

Som ni märker är det avsatta grekiska kungahuset tajt sammanflätat med monarki-kollegorna i Sverige och Danmark. Men faktiskt även den engelska motsvarigheten.

Europeiska kungligheternas släktband

Här försöker vi, förutom redan ovan nämnda relationer, förklara de många kopplingarna och släktbanden.

Skilsmässoprinsen är kusin till nyblivna danska regenten Frederik X och prins Joachim eftersom deras mammor Anne-Marie och Margrethe är systrar. Nyss abdikerade drottningen är alltså moster till prins Nikolaos.

Vår kung Carl XVI Gustaf är kusin med ex-drottningen Anne-Marie. Kronprinsessan Victoria är gudmor till prins Constantine Alexios av Grekland, son till kronprins Pavlos. Det grekiska och det svenska kungahuset umgås gärna privat.

Annons

Konstantin II, som aldrig ville avsäga sig titeln kung och ta ett vanligt efternamn, har givetvis släktband som sträcker sig till flera stora furste- och kungahus i Europa. Hans syster Sofia är drottningmoder i Spanien, det vill säga mor till kung Felipe VI. Syskonen är tremänningar till Storbritanniens kung Charles III, och Konstantin II var också en av prins Williams gudföräldrar.

Den grekiska kungafamiljen må ha blivit avsatt, men dess medlemmar kommer länge än att fortsätta spela stor roll för de europeiska monarkierna. Alla tragedier och motgångar till trots.

Kungliga Huset

De här är med i det Kungliga Huset:

  • Kung Carl den sextonde Gustaf, född 1946
  • Drottning Silvia, född 1943
  • Kronprinsessan Victoria, född 1977
  • Prins Daniel, född 1973
  • Prinsessan Estelle, född 2012
  • Prins Oscar, född 2016
  • Prins Carl Philip, född 1979
  • Prinsessan Sofia, född 1984
  • Prinsessan Madeleine, född 1982, gift med Christopher O'Neill, född 1974
  • Prinsessan Birgitta, född 1937

Kungliga Familjen

De här är med i den Kungliga Familjen:

Alla i det Kungliga Huset och Kungens övriga barnbarn och systrar

  • Prins Alexander, född 2016
  • Prins Gabriel, född 2017
  • Prins Julian, född 2021
  • Prinsessan Leonore, född 2014
  • Prins Nicolas, född 2015
  • Prinsessan Adrienne, född 2018
  • Prinsessan Margaretha, Fru Ambler, född 1934
  • Prinsessan Desirée, Friherrinnan Silfverschiöld, född 1938
  • Prinsessan Christina, Fru Magnuson, född 1943, gift med generalkonsul Tord Magnuson

Grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborg, född 1924, som var gift med Kungens farbror var också med i Kungliga familjen. Hon dog i maj 2025.

Foto: TT

Annons