Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så ska kungafamiljen fira jul – besked från hovet

22 dec, 2020, 20:00 
Chris O’Neill Prinsessan Madeleine Prins Daniel Drottning Silvia Kungen Kronprinsessan Victoria Prins Carl Philip Prinsessan Sofia Kungafamiljen
Hur blir årets kungliga julfirande – på Haga, i Miami, på Djurgården och Drottningholm? Vi har pratat med hovet.
Annons
Kungaparet önskar glad färde advent – kika in på Drottningholm!Brand logo
Kungaparet önskar glad färde advent – kika in på Drottningholm!

En kunglig tvåpersoners-jul – hur firar man den? Tar kungaparet med sig hunden Brandie och åker till sitt mer avslappnade lantslott Stenhammar utanför Flen? Nej, så blir det inte säger hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Kungaparet firar julen och drottningens födelsedag på Drottningholm.

Det är ju där som kungen har firat alla julaftnar i hela sitt liv.

Julstämning på Drottningholms slott.

Allt är privat förstås, och Margareta Thorgren är mycket noga med att poängtera att hela det kungliga julfirandet helt och hållet följer restriktionerna: Kontakten med barnen och barnbarnen blir bara på distans.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prins Oscar Prinsessan Estelle Hunden Rio cavapoo Haga slott Julen 2020
Victoria, Daniel, Oscar och Estelle firar i sin lilla julbubbla hemma på Haga. Pysselfaktorn är hög: ”Estelle är en pysseltjej” säger Victoria.

Men ett digitalt kungligt julfirande blir det i alla fall, där kungaparet, kronprinsessparet, Madeleine och Chris, Carl Philip och Sofia och alla sju barnbarnen träffas och önskar varandra God Jul – från Miami, Haga, Villa Solbacken och Drottningholms slott.

Annons
Prinsessan Sofia Prins Gabriel Prins Alexander Prins Carl Philip Villa Solbacken Jul 2020
Julfeeling hemma hos Carl Philip och Sofia på Villa Solbacken.

Kungafamiljen är ju i samma båt som alla vi andra och detta är ändå ett sätt att kunna skapa lite stämning och gemenskap. Och på det viset kan ju alla också vara med när drottningen läser Julevangeliet, en djupt rotad del av julfirandet på Drottningholm.

Dessutom: Alla är friska i detta nu, säger Margareta Thorgren – hela stora kungafamiljen. Och det blir en jul i år också, även om den blir annorlunda.

Drottning Silvia Kungen Stensalen Drottningholm Drottningholms slott Jul 2020
Två personer och en hund i hela stora Stensalen, där bara mattan är på 51 kvadrat. Men kungaparet träffar i alla fall barnen och barnbarnen digitalt och via telefon.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.

Annons