Så ska Victorias hovmarskalk Lena Bartholdson klara första dagen

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med sin nya hvomarskalk Lena Bartholdson.
För en månad sedan tog Lena Bartholdson över efter hovveteranen Karolin A. Johansson. Och nu väntar eldprovet: kungliga tredagarstrippen till Köpenhamn!
Annons

Två hov, tre dagar, fem ombyten. I dag landar kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Köpenhamn. Detta är höstens första officiella utlandsbesök – och det första stora uppdraget för deras nya hovmarskalk. En logistisk utmaning, men statsvetaren Lena Bartholdson, 49, är ett superproffs och handplockad från chefsjobbet på Försvarsdepartementet.

Annons
Hovmarskalk Lena Bartholdson.
Ny på jobbet: Hovmarskalk Lena Bartholdson.

Från flyget rullar Victoria och Daniel direkt till Amalienborg för att checka in i gästvåningen (och hälsa på Mary och Frederik lite mer privat).

Annons
Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik på Amalienborgs slott.
På Amalienborg är det härligt kungligt!

Framåt tidiga kvällen mjukstartar sedan programmet med en mottagning hemma hos svenske ambassadören Fredrik Jörgensen. Han och hans fru Marianne bjuder på välkomstmingel i residenset vid vackra Sankt Annæ Plads, ett stenkast från Amalienborgs slott.

Svenska ambassadörens residens i Köpenhamn.
Svenska residenset, här blir det power-mingel i kväll.
Annons

Bland gästerna kommer vi att se socialminister Lena Hallengren och den stora svenska näringslivsdelegationen. Och sedan har Victoria och Daniel nära ”hem” till Amalienborg.

Tisdag morgon stiger temperaturen, och antalet kungligheter blir plötsligt dubbelt så många. Då ansluter nämligen kronprinsessan Mary tillsammans med kronprins Frederik (just nu Danmarks vickande kung), och här går också det formella startskottet för besöket.

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary.
Kommer de att prata svensk-danska eller engelska, det är frågan.

Platsen är FN-byn, där 11 av FN:s fackorgan har sina kontor, och kronprinsessan Victoria ska hålla resans första tal.

Annons
Kronprinsessan Victoria håller tal.
Ett viktigt besök – och minst två tal.

På eftermiddagen väntar Dansk Industris toppmöte i Danmarks Radios Konserthus. Årets upplaga fokuserar på tillväxt och hållbarhet genom samarbete. Victoria får hala fram tal nummer två, och kronprins Frederik ska dela ut pris.

Sedan blir det kunglig mottagning ombord på den svenska korvetten HMS Nyköping, som kommer att ligga förtöjd nedanför Amalienborg.

Kustkorvetten HMS Nyköping.
Vår egen svenska stolthet, kustkorvetten HMS Nyköping.
Annons

Kvällen avslutas med att ambassadör Fredrik Jörgensen och hans fru Marianne ger en middag hemma på residenset. Victoria, Daniel, Frederik och Mary är hedersgäster och runt borden kommer vi också att få se gräddan ur svenskt och danskt näringsliv.

Danska kronprinsparet Mary och Frederik.
Mary och Frederik kommer på middag.

Dag tre kör igång med ännu mer nätverkande, den här gången på Svensk-Danskt Business Forum som hålls på Dansk Industris huvudkontor. Och det är en tung gästlista: Två kronprinsessor, en kronprins, en prins och två ministrar. Alla ska de spana in danska lösningar för grön omställning innan det blir start up-mässa i Øksnehallen.

Så är Victoria och Frederik släkt

Kungen är kusin med drottning Margrethe - och kronprinsessan Victoria och kronprins Frederik är sysslingar.
Kungen är kusin med drottning Margrethe – och det betyder förstås att Victoria och Frederik är sysslingar.
Annons

Efter lunch slår kronprinsessan Victoria sedan följe med ”kung Frederik” som ska visa upp Köpenhamns splitternya stolthet, värmekraftverket  Amager Bakke, där avfall och sopor blir till värme och energi. Och där man faktiskt kan åka skidor på taket!

Amager Bakke i Köpenhamn där man kan åka skidor på taket.
Amager Bakke har egen skidbacke!

Under tiden ska Mary guida Daniel i den nya flygeln på Rigshospitalet, vars 33 toppmoderna operationssalar ska invigas nästa år.

Och efter det är det dags att säga tak og farvel – på sena eftermiddagen flyger Victoria och Daniel hem till Stockholm igen.

Annons
Lena Bartholdson är hovmarskalk och chef för H.K.H. Kronprinsessans hovstat.
Som hovmarskalk och chef för H.K.H. Kronprinsessans hovstat är Lena Bartholdson ansvarig för Victorias och Daniels programverksamhet. Och dit hör ju detta tredagarsbesök i Danmark.

Lena Bartholdson kommer precis som sin företrädare Karolin A. Johansson från Regeringskansliet, närmare bestämt från Försvarsdepartementet, där hon varit chef för sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys. Dessförinnan var hon chef för säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och hon har även tjänstgjort vid ambassaden i Pretoria, Sydafrika.

Fakta om svenska charmbesöket i Köpenhamn

Mary och Frederik och Victoria och Daniel i samma limousin.
Sverige och Danmark i skön förening.
Annons

Business Sweden och Svenskt Näringsliv leder business-delegationen och syftet med besöket är att främja samarbetet med Danmark, som är en av Sveriges största handelspartners. Dessutom ska kronprinsessan Victoria och prins Daniel hjälpa till att lyfta FN:s hållbarhetsmål inom ramen för Agenda 2030. Näringslivsdelegationen består ett tjugotal svenska företag, som representeras på hög nivå.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Så ska Victorias hovmarskalk Lena Bartholdson klara första dagen”

 1. Desirée skriver: 16 september, 2019

  Förstår inte vitsen med att lägga in så många gamla bilder! Blir bara rörigt och svårläst. Vänta till det finns bilder från aktuellt besök! Lär nog bli mängder.


 2. Fluff skriver: 16 september, 2019

  Betr. rubriken –
  Ska vi också oroa oss för om de
  kungligas hjälpredor klarar sitt arbete?
  Kan bara hålla med Bror som på annan plats sätter fokus på den stigande fånighetsgraden.


 3. Helena skriver: 16 september, 2019

  Förstår inte varför de inte valde tåget till Köpenhamn!


  1. konsttanten skriver: 16 september, 2019

   Helen: Jag förstår att du inte följer med i dagspressen. Tåg för V&D m följe och stort bagage, som måste passa en tid…..nej…nej! Även om SÄPO följer med, så räcker inte säkerheten i södra Sverige. Var realistisk.


  2. Kristiina från Turku skriver: 17 september, 2019

   De hade inte tid för tåget. Kronprinsessan närvarade vid informationskonseljen igår med kungen.
   https://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt/informationskonseljpakungligaslottet.5.2cf3d1716b924e7fde39c0e.html


 4. Sissi skriver: 16 september, 2019

  Prinsparet har inga åtaganden förrän 26 sep. Är de på semester? De ska t.ex. inte var med på Sverigemiddagen på fredag som de brukar… Någon som vet var de håller hus?


  1. ellinor blomquist skriver: 16 september, 2019

   Syafrika-de har en lyxvåning där.


 5. Blinka skriver: 16 september, 2019

  Ska inte Frederik och Mary bjuda på fest?


 6. Anders Liljevall skriver: 16 september, 2019

  Hade det inte varit lämpligt att nu åter använda den kungliga järnvägs vagnen. Det är ju bara till Köpenhamn. Eller är den skrotad? Bygg genast ny i så fall


 7. Surkärring skriver: 16 september, 2019

  Håller med Bror. Så fånigt. Är det inte förvandlingar så är det power eller underbara kärlekstester eller avslöjanden som man kan svimma av. Undrar ofta över varför jag spenderar några minuter varje dag med denna fullständigt meningslösa journalistik. Kanske dags att boka tid hos en psykolog.


 8. Mon skriver: 16 september, 2019

  Bra att hovmarskalken är inringad i rött så att man som läsare verkligen förstår vem som är vem, annars hade man ju lätt kunnat ta miste.


  1. ananas skriver: 16 september, 2019

   😂😂😂


  2. josefin skriver: 17 september, 2019

   :-):-)


 9. Farbror Blå skriver: 16 september, 2019

  Instämmer med Bror och Fluff. Undrar också över hur redaktionen tänkt kring rubriken” Mest läst inom kungligt” vilket torde vara omöjligt och istället borde rubriceras “Senast publicerad artikel inom kungligt” för ökad sanningshalt,
  “Förr” fanns motsvarande med rubriken “Senast kommenterad artikel” vilket var översådligt och trevligt då alla med lätthet kunde se vilka trådar som engagerade


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar