Så skyddar kungen Mette-Marit – efter hemska beskedet!

Kung Harald kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit är som bekant extra sårbar för coronaviruset. Nu vet vi hur hon skyddas av det norska hovet för att kunna arbeta som vanligt igen!
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

Det har varit en minst sagt annorlunda vår för våra grannar i väst i samband med coronavirusets framfart i världen. Även för det norska kungahuset har det varit tufft och inte minst för kronprinsessan Mette-Marit. Många har oroat sig för hennes hälsa, eftersom hon ju lider av kronisk lungfibros och därmed befinner sig i riskgrupp.

Kronprinsessan isolerade sig därför hemma på Skaugum och jobbat på distans, men ibland har hon tagit sig ut i den friska luften, långt borta från främmande människor och risken för att exponeras av det nya coronaviruset. Men nu i höst har även det norska kungliga schemat fått sig ett par ändringar. I stället för bara videomöten har fler fysiska besök ägt rum, till mångas stora lycka: äntligen får de se mer av den norska kungafamiljen – i verkligheten!

LÄS MER: Glädjebeskedet från Mette-Marit – efter den svåra tiden

Nu är kronprinsparet på en turné längs den norska kusten för att få veta och lära sig mer om hur coronapandemin har slagit mot de olika sektorerna. I dagarna besökte de till exempel Kristiansund och en skola som finns där.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är just nu på en turné längs den norska kusten för att lära sig mer om hur coronaviruset har påverkat de olika företagen och sektorerna.

Mette-Marit är sårbar för coronaviruset

Men även om de nu rör sig ute bland andra människor är det fortfarande extremt viktigt att restriktionerna för att minska smittspridning efterföljs, i synnerhet för just kronprinsessan Mette-Marit. Anders Johan Stavseng, som är hovreporter på den norska tidningen Se og Hør, vet mer om detta:

– Kronprinsessan Mette-Marit har haft få representationsuppgifter utanför hemmet. Hon är extra sårbar och befinner sig i riskgruppen för covid-19, så hon tog till extra försiktighetsåtgärder i början. De flesta möten har skett via Skype, säger han till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Kungens beslut – Durek får inte träffa Märtha Louises barn: “Jag gråter och skriker”

Så hålls Mette-Marit frisk

I en stor intervju med den norska nyhetsbyrån NTB, berättar kronprins Haakon om hur situationen är just nu för sin älskade hustru.

I en intervju med den norska nyhetsbyrån NTB berättar kronprins Haakon om hur sin älskade hustru, kronprinsessan Mette-Marit, mår i dag.

– Hon mår bra och förhåller sig till råden som FHI (norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, reds. anm) som de flesta andra gör, säger han i intervjun.

Hovet ser till att alltid vara noggrann med hennes, och kungafamiljens, säkerhet.

– Kronprinsessan använder aktivt Skype när hon kan. Familjen är noga med att tvätta händerna och använda handsprit. De ses inte med fler än de behöver och följer alltid enmetersregeln, säger Anders Johan Stavseng och avslutar:

– Hovet är noga med att se till att riktlinjer mot smittspridning kan följas under deras besök, under möten på slottet och utanför slottet. Kungahuset har också många Skype-möten.

Så förhoppningsvis är det så säkert som det är möjligt, för både Mette-Marit och alla medlemmar i den norska kungafamiljen!

Foto: Berit Roald/TT