Så sörjer det danska folket: "Förlorat ett ankare"

Så sörjer det danska folket: "Förlorat ett ankare"

Berg av blommor och kort med vackra hälsningar. Danmark sörjer just nu sin älskade prins.

Efter prins Henriks bortgång har det utlysts hovsorg i Danmark fram till den 14 mars. Under hovsorgen deltar inte drottningen, kungafamiljen eller hovet i sociala, underhållande tillställningar. Kungafamiljen och personal vid hovet kommer att bäras mörka kläder och personer i uniform ska bära sorgband på vänster arm.

Hovsorg råder när någon i kungafamiljen går ur tiden och längden på den bestäms av regeringen. I Sverige utlystes hovsorg senast när prinsessan Lilian dog 2013.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att det är ”med stor sorg” han tagit emot beskedet om prinsens död.

”Den kungliga familjen har förlorat ett ankare, drottning Margrethe har förlorat sin insiktsfulla och varma livspartner sedan mer än ett halvt sekel. Danmark har förlorat en unik representant för vårt land. ”

Statsministern skriver vidare att prins Henrik, som ju var fransman, lyckades bemästra den danska humorn och självironin. Att han brann för fin fransk matlagning och hade en stark känsla för poesi, musik och konst.

Med sitt internationella synsätt bidrog han till att öppna danskarnas ögon för världen. Prins Henrik har representerat Danmark på ett utmärkt sätt. Han engagemang var smittsamt och hans insikt enorm, oavsett var och i vilket sammanhang han befann sig.