Så stylar Silvia det klassiskt kungliga favoritplagget

Så stylar Silvia det klassiskt kungliga favoritplagget

Drottning Silvia satsar på en stilfull knytblus – men hon stylar det klassiska plagget lite speciellt. Se hur!

2018 gick knytblusen från att bara vara ett plagg till att bli en symbol för kvinnokamp. Detta i och med uppropet #knytblus som startade våren 2018, efter att Sara Danius avgått som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

11 vackra klänningar vi glömt att prinsessan Margaretha har burit!
Slå på ljud

Sara Danius eget intresse för knytblusen, som plagg, började, som ”en kul grej”, har hon slagit fast.

– Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong, har Sara berättat för ELLE.

Att Maragret Thatcher använde just knytblusen så flitigt är knappast någon slump. När hon var politisk ledare i Storbritannien var blusen med knyt i halsen hetare än någonsin.

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, har Philip Warkander, doktor i modevetenskap, berättat.

– Anledningen var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut. Notera att kvinnlighet och professionalitet alltså sågs som en motsättning! Av den här anledningen har också knytblusen ofta förlöjligats, den har setts som ett märkligt och nästan orimligt plagg.

Knytblusen är ju dessutom också ett favoritplagg hos Europas kungligheter. Även vår egen Victoria har ett stort antal knytblusar hemma i garderoben på Haga slott.

Silvias snygga knytblus

Knytblusen är också ett favoritplagg hos drottning Silvia. Men, hur stylar drottningen plagget? Hon gör det nämligen en smula annorlunda... Hur? Genom att inte knyta en rosett, utan bara en enkel lös knut. Sedan bär hon knytblusen under en kavaj, eller dräktjacka, och till kjol eller kostymbyxor.

Nedan hittar du knytblusarna som ger dig drottningens eleganta look.

Knytblus från Stenströms. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Knytblus från Stenströms. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Matcha gärna med:

Cape i ull från Stenströms. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Dräktjacka från La Redoute. Läs mer och köp här. (länk till Ellos)

Pennkjol i merinoull från Stenströms. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Låga pumps från Peter Kaiser. Läs mer och köp här. (länk till Rizzo)

Armband från Sophie by Sophie. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Mer mode hos Svensk Damtidning:

Hemliga planen bakom nya bilden på kronprinsessan

15 fina halsband att önska sig (eller ge bort) i julklapp

Foto: TT