Så styr kungen prinsessornas klädval på Riksmötet

Det är fortfarande några timmar kvar till Riksmötets öppnande - men vi vet redan vad kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia ska ha på sig idag. Och det har faktiskt med en viss kung att göra...

Minns ni den här underbara ”klädkrocken”? När Riksmötet öppnades häromåret dök prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia upp i nästan likadana dräkter och det blev ju extra effektfullt när de gick bredvid varandra.

Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine i nästan likadana dräkter vid Riksmötets öppnande 2016.

Prinsessan Madeleine missar Riksmötet idag eftersom hon är i Florida. Men hon ler säkert när hon tänker tillbaka på det här!

Men det var faktiskt inte så konstigt att de hade tolkat klädkoden så lika. För de kungliga damerna handlar Riksmötets öppnande alltid om att det ska vara strikt, det ska vara dräkt och det ska vara svart-vitt.

Drottning Silvia vid riksmötets öppnande 2017.

Vår rutinerade drottning har varit med vid Riksmötets öppnande ända sedan 1976. Och förra året såg hon ut så här.

Det svart-vita är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden. Ja, och så hermelinmantel och briljantdiadem förstås… Det får vi ju inte riktigt se längre, men den gamla hovdräktens svart-vita färgkod lever kvar än idag.

Hagasessorna, prinsessan Sibylla och drottning Louise. Samt kungen (som kronprins) längst till vänster. Så här såg det ut ända fram till 1974, då Riksdagens högtidliga öppnande för sista gången hölls i Rikssalen på Stockholms slott.

Hagasessorna, prinsessan Sibylla och drottning Louise. Samt kungen (som kronprins) längst till vänster. Så här ståtligt var det i Rikssalen på Stockholms slott ända fram till 1974, då Riksdagens högtidliga öppnande ägde rum för sista gången.

Statsrådens fruar i hovdräkt vid Riksdagens högtidliga öppnande 1958.

Statsrådens fruar bar också hovdräkt. Här på en bild från 1958.

1974 ägde Riksdagens högtidliga öppnande rum för sista gången, och traditionen med en svart-vit klädkod hade kunnat gå i graven även den, om inte drottning Silvia hade fångat upp den. Hon har i alla år burit just svart och vitt när Riksmötet öppnas och hennes döttrar och hennes svärdotter går sedan länge i hennes fotspår och gör likadant.

Kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines mormor prinsessan Sibylla i hovdräkten med gallerärmar. Det var Gustaf III som införde den, år 1778. Fast då var den svart och röd till vardags, och vit och blå när det var fest.

Victorias och Madeleines farmor prinsessan Sibylla 1957, klädd i sin hovdräkt med gallerärmar.

Den första hovdräkten togs fram redan år 1778, av kung Gustaf III. Genom åren har den sedan sett ganska olika ut, den uppdaterade hovdräkt  som drottning Silvia införde för hovets damer 1988 är till exempel i midnattsblå sammet. Men hovdräkten påverkar ändå klädkoden för prinsessorna på Riksmötet än idag.

Så elegant! Drottningen håller fast vid det svart-vita även vid riksdagens festföreställning som äger rum på kvällen efter riksmötet, antingen på Operan eller Stockholms konserthu

Så elegant! Drottningen håller fast vid det svart-vita även vid riksdagens festföreställning som äger rum på kvällen efter riksmötet, antingen på Operan eller Stockholms konserthus.

Läs mer: Bildspel! Riksmötet i backspegeln

Foto: Stella Pictures, Ibl