Så tar Estelle sina steg mot att bli drottning

NU GRATIS

På lördag fyller prinsessan Estelle sju år, men drottningskolan har redan börjat så smått, med mamma Victoria som lärare och morfar kungen som ”rektor”. Och vi får också följa med!

Swosch!

Rullvagnen far förbi med en koncentrerad Estelle vid ”rodret”. Flätorna flyger och de röda lackskorna är härligt blanka och hala. Ja, som ni ser kan det vara kungligt kul att hälsa på i det mäktiga Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Prinsessan Estelle kör bokvagn i Bernadottebiblioteket.

Oj, så kul att köra bokvagn i Bernadottebiblioteket! Tur att det finns broms…

Lika spännande är det att få följa med morfar uppför den smala 1700-talstrappan ända upp till galleriet. Där kittlar det i magen för det är väldigt högt i tak!

Prinsessan Estelle bläddrar försiktigt i en bok i Bernadottebiblioteket.

I Bernadottebiblioteket förvaras över hundratusen böcker som tillhört ätten Bernadottes kungar och drottningar. Prinsessan Estelle bläddrar försiktigt.

Ingen vanlig ettagluttare!

De här fina bilderna på Sveriges arvprinsessa Estelle bland de fyra meter höga hyllorna togs häromveckan, och man blir ju lite fascinerad av att hon tittar så intresserat på kartan över Florens stadsplan från år 1818. Det låter kanske inte som det allra skojigaste om man älskar Disney-prinsessan Frost och precis ska fylla sju. Fotoalbumet med bilder på morfar kungen som rufsig tonåring var nog ändå lite roligare!

Kungen visar ett fotoalbum för prinsessan Estelle.

Morfar visar ett album från sin kronprinstid.

Men nu var inte det här besöket vilket som helt, utan en del av mamma Victorias plan för prinsessan Estelle, som i vanlig ordning imponerade stort. De senaste månaderna har hon ju fått följa med och göra små kungliga studiebesök här och där: på Nationalmuseum, i Skattkammaren och som sagt i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på Nationalmuseum i Stockholm.

På det sättet väljer kronprinsessan en annan väg än kungen och drottningen gjorde när hon själv var liten. Kungaparet var väldigt restriktiva och det var först i tonåren som Victoria började få egna uppdrag, och då var de ändå väldigt få. Estelle däremot betade av sitt första uppdrag redan som tvååring – då stod hon morskt på torget i Linköping och tog folk i hand, så liten hon var.

Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland, hälsar på folk på torget i Linköping.

Den pyttelilla hertiginnan av Östergötland i aktion.

Sedan dess har vi fått se henne ”jobba” lite då och då. I december var hon enda barnbarnet som var med och firade mormor Silvia på Oscarsteatern, trots att det bara var vuxenprat och rätt långtråkigt för en sexåring.

Prinsessan Estelle vid firandet av mormor drottning Silvias 75-årsdag på Oscarsteatern.

Estelle vid firandet av mormors 75-årsdag på Oscarsteatern.

Född till drottning

Som framtida kronprinsessa och drottning har hon hela livet utstakat framför sig, och en helt annan roll än lillebror Oscar och alla kusinerna. Men hon känns inte ett dugg brydd av fotograferna i officiella sammanhang, snarare lite fascinerad. Och hon ser ut att ta sina första steg i den (mycket långa) drottningskolan med glädje.

Kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle i trappan på Nationalmuseum i Stockholm. Bakom dem ser du Carl Larssons målning av Gustav Vasas intåg i Stockholm.

En morfar, en mamma och en dotterdotter. Men också på en regent, en tronföljare och en arvprinsessa. Bakom dem ser du Carl Larssons målning av Gustav Vasas intåg i Stockholm.

Vid sin sida har hon förstås först och främst morfar, som är den sjunde regenten av ätten Bernadotte. En vacker dag blir kronprinsessan Victoria den åttonde och prinsessan Estelle den nionde, och det känns att de tre är det nya ”järngänget”.

Kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på Nationalmuseum i Stockholm.

I en kungafamilj handlar mycket om plikten och traditionen, men numera också om att följa med sin tid.

När de besökte nyöppnade Nationalmuseum tittade Estelle med stora ögon på jätteporträttet av sin berömda morfars farfars farfars farfar, den förste Bernadottekungen Karl XIV Johan. Han som var ökänd för att han var så morgontrött, och för att han sprutade parfym på alla som kom i närheten!

Kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på Nationalmuseum i Stockholm, framför porträttet av Karl XIV Johan.

Karl XIV Johan, deras legendariske anfader.

Det märks att hon är naturligt nyfiken, precis som sin mamma. Och just det viktiga med att lyssna är något som hon har lärt sig av både Victoria och drottning Silvia. Men visst måste det svindla lite när Estelle spanar in målningen från Gustav III:s sons dop i Slottskyrkan år 1782, och mamma berättar att det är samma kyrka och samma dopfunt som när Estelle själv döptes 230 år senare.

Kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på Nationalmuseum i Stockholm.

Estelle passade också på att klättra upp i Nationalmuseums fönster och titta ut på ”mammas jobb” – för det måste man ju ändå kalla Stockholms slott. Flera av museets tidigare stängda fönster har öppnats upp och numera flödar ljuset in.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria på Nationalmuseum i Stockholm, de tittar ut mot Stockholms slott.

Och visst kändes det lite befriande att hon kunde tjoa runt som en alldeles vanlig sjuåring mitt i prakten. I bakgrunden hänger Carl Gustaf Pilos oljemålning av Gustav III:s kröning 1772:

Prinsessan Estelle på Nationalmuseum i Stockholm.

Så var det dags för nästa lektion, och den ägde rum i Kungliga slottets källarvalv. Här var det en lika andäktig Estelle som, en vanlig tisdag i januari, spanade in guldet, pärlorna, juvelerna och sammeten i Skattkammaren. Riksregalierna är ju monarkins främsta symboler och så galet högtidliga att man nästan tappar andan. Här tittar Estelle på prinsessan Madeleines och prins Alexanders rangkronor:

Prinsessan Estelle i Skattkammaren på Kungliga slottet.

Och hon fick också se mamma Victorias tronföljarkrona från 1650 (den som låg på en sammetskudde i Storkyrkan när Victoria döptes 1977). Och sin egen, som är från 1844.

Lika storögd var Estelle framför den 300 år gamla dopfunten, gjord av 50 kilo silver.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria framför silverdopfunten i Skattkammaren på Kungliga slottet.

Tänk att det var i den hon själv döptes, en vacker majdag för snart sju år sedan!

Prinsessan Estelle vid dopet i Slottskyrkan.

En nydöpt Estelle.

Estelle Silvia Ewa Mary

Titel: Prinsessa av Sverige och hertiginna av Östergötland.
Född: 23 februari 2012 kl 04.26.
Bor: 22-rummare på Haga slott.
Aktuell: Fyller sju år på lördag!

Läs mer:

Sötchock! Se bilderna på Estelle och Oscar i Åre

Se bilderna! Prins Oscar på utflykt – fick följa med pappa till brandstationen

Estelles ord om Silvia får alla hjärtan att smälta – hör dem här!

Foto: Sara Friberg/Kungl Hovstaterna, Henrik Garlöv/Kungl Hovstaterna, TT