Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Osäkert hur kungafamiljen samlas på jul – drottning Silvia om splittringen

19 dec, 2023, 23:00 
Drottning Silvia, prinsessan Leonore, prins Julian, prins Alexander, prinsessan Adrienne, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Nicolas och prins Gabriel
Julen är bara runt hörnet men det är osäkert hur kungafamiljen samlas för att fira, och Silvia har satt ord på hur det måste kompromissas.
Annons
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”Brand logo
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”

Det är bråda tider, även för vår kungafamilj. Ja, julen rusar mot oss i en hiskelig fart vilket även innebär fullt upp för våra kungligheter.

Man får inte heller glömma att drottning Silvia fyller 80 år den 23:e december vilket såklart också ska markeras.

Och att få ihop alla kungabarnen på julafton, som ju dessutom nu har egna familjer, är inte helt lätt. Silvia har berättat om hur det måste kompromissas.

Så firar kungafamiljen jul i år

Länge var kungafamiljens julplaner okända men under måndagen kunde hovet plötsligt avslöja mer.

Då överraskade våra kungligheter oss rejält när drottning Silvia tog emot julgranar på slottet med alla sina barnbarn.

Ja, även Floridabarnen! Så prinsessfamilljen har gjort den långa resan från USA, också för att fira jul i Sverige senare i veckan.

Annons

Det bekräftar hovet för Expressen:

– Kungafamiljen kommer fira jul tillsammans men vi går aldrig in på vilka dagar man firar, det är ju många olika familjekonstellationer, säger hovets biträdande informationschef Johan Tegel.

– Men julen kommer att tillbringas tillsammans och det är naturligtvis ett lite särskilt firande i år med tanke på drottningens 80-årsdag.

Prinsessan Leonore, prins Julian, drottning Silvia, prins Alexander, prinsessan Adrienne, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Nicolas och prins Gabriel poserar framför granar på slottet
Så här såg det ut när drottning Silvia tog emot julgranar på slottet med alla sina barnbarn.

Drottning Silvias ord om att kompromissa på julen

Så det är oklart när Silvia och kungen firar med sina olika familjemedlemmar. De måste ju "dela med sig", som så många andra familjer kring jul.

Så blir det ju när barnen är stora och har barn själva. Något som drottning Silvia själv satte ord på i fjol när tyska Bild frågade kring kungafamiljens julfirande:

– De (Madeleine med familj, vår. amn) firar jul med oss. Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip firar med sina svärföräldrar i år. Vi skulle också vilja ha dem med oss, men man måste vara rättvis, sa hon då.

Lyckligtvis verkar ju kungafamiljen löst detta i år igen, men exakt vilka dagar vilka firar blir alltså osagt.

Foto: TT

Annons