Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Så tycker partierna om monarkin – de vill avskaffa den

27 aug, 2022, 04:00 
AvSimon Holm Stålhand

Det råder delade meningar kring monarkin bland partierna.

Annons
3 saker du måste veta om apanagetBrand logo
3 saker du måste veta om apanaget

Det närmar sig med stormsteg val i Sverige. Den 11 september kommer rösterna räknas och där med ska det avgöras vilket block som kommer att styra Sverige de närmaste fyra åren.

Men vad tycker de åtta partierna i riksdagen om monarkin i Sverige?

Ja, i den frågan går partierna isär.

Sverige är en så kallad konstitutionell monarki vilket innebär att kungen är landets statschef. Sverige ska enligt regeringsformen ha en kung eller drottning. Statschefen ska vara en opolitisk representant för landet. Sverige är också en så kallad arvsmonarki sedan 1544, vilket innebär att titeln kung eller drottning ärvs.

Men alla vill inte ha det så.

Partierna som vill avskaffa monarkin

Monarkin har varit omstridd under väldigt många år. Under 2017 skickade representanter från Vänsterpartiet in en motion till Riksdagen som handlade om att avskaffa monarkin. Enligt motionen framkommer det att de som författade motionen, bland annat Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, anser att det är ett odemokratiskt förhållningssätt att födas in till ämbetet.

Annons

"Vi tycker att det högsta ämbetet och förtroendeuppdraget i en demokrati, statschefens, ska tillsättas enligt demokratiska principer. Med andra ord vill vi ha en folkvald statschef. Så länge vi har monarki är det dock självklart att statschefen ska granskas på samma sätt som all annan verksamhet som finansieras med offentliga medel." Det skriver Vänsterpartiet på sin hemsida.

Men de är inte ensamma om att vilja avskaffa monarkin med målet att skapa en republik. Nedan listar vi hur partierna ställer sig i frågan om monarkin.

Vänsterpartiet: Avskaffa monarkin.

Miljöpartiet: Avskaffa monarkin.

Socialdemokraterna: Avskaffa monarkin.

Sverigedemokraterna: Behålla monarkin.

Liberalerna: Behålla monarkin.

Centerpartiet: Behålla monarkin.

Moderaterna: Behålla monarkin.

Kristdemokraterna: Behålla monarkin.

Källa: Partiernas hemsidor

Annons