Så uppfostrar Sofia och Carl Philip barnen – splittringen med kungaparet

02 aug, 2021, 07:00 
AvLinus Brännström

Carl Philip föddes som kronprins i en helt annan tid – trots att det bara var 42 år sedan.
Även om han blev med titeln hade han en helt annan slags uppväxt än hans och Sofias tre söner.
Så här skiljer sig prinsparets föräldraskap från kungaparets.

Annons
Kungens beslut för Sofia & Carl Philip på Solliden
Kungens beslut för Sofia & Carl Philip på Solliden

1979 känns inte så längesedan.

Men faktum är att samhället, och det svenska kungahuset, såg helt annorlunda ut när prins Carl Philip föddes på Stockholms slott.

För det första föddes han ju faktiskt som kronprins – på den tiden var det bara manliga efterkommande som kunde ärva tronen. Det var inte förrän året därpå som grundlagsändringen som innebar att Sverige fick full kognatisk tronföljd, vilket innebär att både prinsar och prinsessor kan ärva tronen och att äldst går först, genomfördes.

Det betydde att två år äldre Victoria, som innan dess inte ens hade varit med i tronföljden, blev kronprinsessa samtidigt som Carl Philip fick nöja sig med att "bara" bli prins.

Men trots "degraderingen" hade Carl Philip och hans syskon förstås en annorlunda uppväxt.

Prins Carl Philips dop i augusti 1979 .

Omgärdades av säkerhet av nannys

Under alla år omgärdades de av hög säkerhet men också med en rad nannys som tog hand om dem. Kungaparet, som ju har ett ovanligt jobb, hade inte möjlighet att ta hand om Victoria, Carl Philip och Madeleine på samma sätt som vanliga föräldrar.

Annons

– Mina föräldrar var väldigt kärleksfulla, och jag vet inga som är så generösa som dem, men de var borta mycket när jag var liten, på grund av sina åtaganden som kung och drottning, berättade till exempel prinsessan Madeleine när hon gästade Sveriges Televisions pratshow "Skavlan" 2015.

Recept.se Nyhetsbrev

Barbro Hultman, som arbetade vid hovet under många år, har berättat för Expressen att det var oundvikligt för kungen och drottningen att ha en rad nannys som tog hand om de tre barnen.

– Kungaparet arbetar ju inte från klockan nio till klockan fem och sedan kan de vara hemma och leka med barnen. De arbetar från klockan sju på morgonen till klockan fem på eftermiddagen – och sedan ska de i väg igen klockan sju på kvällen, har hon sagt till tidningen.

Prins Julian i pappa Carl Philips trygga knä.

Sofia och Carl Philip vill klara sig själva

Nu har prins Carl Philip och prinsessan Sofia också tre barn – prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian.

Annons

Deras uppväxt kommer dock inte alls att se ut som sin pappas.

Redan innan äldste sonen prins Alexander föddes i april 2016 berättade kungen i en intervju med Aftonbladets Lena Mellin att Carl Philip och Sofia ska sköta det mesta kring barnen på egen hand.

– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar, sa kungen till tidningen.

Svensk Damtidnings tidigare chefredaktör Karin Lennmor har i en krönika i Expressen också avslöjat att prinsparet inte haft någon fast nanny på Villa Solbacken på Djurgården.

"I stället förlitar de sig på 'jour-nannys' eller välkända barnvakter som rings in när prinsparet behöver jobba eller gå ut en kväll på tu man hand", skrev hon i en krönika i Expressen 2018.

"Vår generation är mer delaktig"

Hovets informationschef Margareta Thorgren har bekräftat för Expressen att nannys inte används på samma sätt som när prins Carl Philip själv var liten.

Annons

– I de fall som det behövs med tanke på olika officiella uppdrag så finns det olika barnflickor som kan hjälpa till. Men sedan går ju barnen i förskola och vanliga skolor, har hon berättat för tidningen.

Carl Philip har också tagit beslut om att dra ned på vissa aktiviteter för att kunna vara en mer närvarande pappa. Som 2019 då han valde att ta ett steg tillbaka från den racing som han älskar och har ägnat så mycket tid åt.

– Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen, sa han då i ett pressmeddelande.

Prinsessan Madeleine har också varit tydlig med att hennes och brodern Carl Philips generation är betydligt mer närvarande som föräldrar.

– Jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu för det saknade jag när jag var liten. Vår generation är mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna, berättade hon i "Skavlan".

Chris och Madeleine var med i Skavlan 2015.

"Friare valmöjligheter i livet"

Överlag har både Carl Philip och Sofia samt Madeleine och Chris varit sparsamma med kungliga uppdrag under sina barns första år.

Annons

Carl Philip och Sofia har prioriterat barnen och på många sätt levt som vilken annan, välbärgad, barnfamilj som helst. Synen på barn har också förändrats – när prinsen själv var liten fotograferas han och hans syskon ofta tillsammans med kungaparet men de följde inte alls med på uppdrag på samma sätt som hans egna barn gör i dag.

Kungens uppmärksammade beslut 2019 om att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset innebar också möjligheter för familjerna att leva mer som vanligt – både nu och i framtiden.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som då ännu inte hade fått prins Julian, kommenterade beslutet på sitt gemensamma Instagramkonto:

"I dag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet."

Annons