Så väljer kungligheterna vilka smycken de ska bära

Kungliga diadem
Hur väljer man egentligen ut vem som ska få bära vissa kungliga smycken – och när den personen ska bära dem? I SVT-programmet ”Kungliga smycken”, med premiär den 2 april 20:00, ger man svar.
Annons

I dag, torsdagen den 2 april 2020, är det premiär för SVT-programmet Kungliga smycken – en serie i två delar som handlar om… ja, just det – kungliga smycken.

”Aldrig tidigare har tv-tittarna kunnat studera de kungliga svenska juvelerna så närgånget som nu. I två unika program öppnas det kungliga smyckeskrinet, och fram plockas ovärderliga tiaror, halsband och örhängen. Smyckena berättar om kungahusets och Sveriges historia och om de kvinnor som burit juvelerna genom historien. Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina berättar personligt och initierat om smyckenas historia som symboler för makt och kärlek”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

– Smyckena berättar så mycket om en tid, och i vissa fall också personer. Smyckena gör historien levande. Det här är något som någon har burit, tagit, kan på. Det är läckert, slår kronprinsessan Victoria fast i programmet.

Annons
Leuchtenberska safirerna
De Leuchtenbergska safirerna, fotade av SVT. Silvias favoritdiadem!
Annons

Men, hur går det egentligen till då den svenska kungafamiljen ska välja vilka smycken man ska bära vid ett särskilt tillfälle? I Kungliga smycken ger man svar.

– Det beror naturligtvis på tillfället, vilken grad av smycken man ska använda. Men det beror också på klädsel. Vad är det för färg på klänningen? Vilken stil har den? Ibland anpassar vi smyckena till klänningen men ibland är det också tvärtom: vi anpassar klänningen till smyckena, berättar drottning Silvia.

Silvia och Elizabeth
Statsbesök från England, Maj 1983.Silvia bär det svårburna Kröningsdiademet.

Hon fortsätter:

– Vi talar om det, vi diskuterar. Vi försöker att inte ha samma färg alla tre, eller alla fyra. För det mesta frågar de mig vad jag kommer att ha och jag hör med dem vad de ska bära. Det är ett familjesamtal för att stämma av, så att det blir vackert.

Annons

Drottningen erkänner dock att det finns vissa favoritsmycken.

– Alla har förstås sina älsklingar, som just de vill bära, berättar hon.

Sofia på kungens middag för Nobelpristagarna – i sitt privata diadem.

Och drottningens favorit?

– Safirdiademet. Det är lätt att bära. Det är vackert. Det är underbart!

Annons

Victoria däremot tycks oerhört förtjust i Knappdiademet.

Victoria med knappdiademet
Victoria med Knappdiademet, fotot är taget av SVT.

Sara Bull, programmets programledare frågan kronprinsessan Victoria om hur engagerad kungen är i det hela!

– Han har ju sett dem (smyckena reds. anm.) hela sitt liv. På sina systrar och sin mamma. Han är oerhört kunnig och vet vilket som passar till vilket tillfälle. ”Det här passar sig då” och ”vänta med det där”. För det finns ju en tradition, vem som bär vad – och när. Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära i dag.

Madeleine i sitt favoritdiadem: Akvamarindiademet. Kungens farmor, den engelskfödda prinsessan Margaretha, fick diademet i gåva av sina föräldrar, hertigparet av Connaught. Sibylla lät det sedan gå i arv till sin äldsta dotter, prinsessan Margaretha. Nu använder Madeleine det.
Annons

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

34 kommentarer till “Så väljer kungligheterna vilka smycken de ska bära”

 1. Fluff skriver: 2 april, 2020

  Familjesamtalet för att stämma av klädsel – är det ett uppdrag?
  Så där som arbete i den egna stiftelsen är?


 2. PernillaA skriver: 2 april, 2020

  Fluff, tack för tipset; matador kom igår


  1. Fluff skriver: 2 april, 2020

   Mycket nöje!!!!
   Avslutade nyligen en ny tittaromgång!


 3. Lena Andersson skriver: 2 april, 2020

  Sälj alla dessa smycken och ge till sjukvården, alla fattiga, alla sjukdomsdrabbade som inte kan klara sin försörjning. Lev som ni lär – ni kungliga som låtsas ha så stort engagemang i dem som inte har det så bra!! Det är nog mest prat det!


  1. Kajsa Nilsson skriver: 2 april, 2020

   Ja, mest prat samt ett evigt tiggande av andras pengar. Om man vill ha med Silvia på ett arrangemang så ska man låta eventuellt överskott gå till Childhood! Då kommer hon! Inget ont i detta men det vore klädsamt om den kungliga familjen tar av sin egen, personliga förmögenhet lite oftare. Att säga att de bidrar genom ngn av sina fonder är pinsamt. Det handlar då om pengar som andra har samlat in. För 15 år sedan hade Internationella kvinnoklubben stort möte i Stockholm. Silvia skulle inleda. Tyvärr kom det inte in särskilt mycket pengar så det utbröt panik. Hur det löstes vet jag inte. Hoppas att Silvia kom i alla fall.


  2. Desirée skriver: 2 april, 2020

   Nej, det vore fel. Däremot kunde dock prinsessorna dra ner på klädinköpen det är extremt onödigt smed såna mängder nya kläder som ju ändå bara används under en begränsad tid och ge pengarna till behövande. Ex majblommestiftelsen. Onödigt också med dessa extremt dyrbara aftonklänningar, duger gott med enklare.


  3. Kristiina från Turku skriver: 2 april, 2020

   Dessa smycken ska inte säljas, aldrig. Människor kan hjälpas på annat sätt, till exempel:
   Ytterligare en isolerad grupp är personer med funktionsnedsättningar som tillhör riskgrupp. Radiohjälpen har därför, med medel från Kronprinsessan Victorias fond, beslutat att omgående stödja följande projekt med mer än 2,2 mkr:
   https://www.radiohjalpen.se/nyheter/respons-coronainsamling


 4. ma skriver: 2 april, 2020

  Dessa smycken är arvegods sedan många generationer bakåt, skall absolut inte säljas då de tillhör den Kungliga familjen. Alla som inte har egen inkomst av olika anledningar får sina pengar från det sociala ock andra organisationer. Att anse att de Kungligas smycken bör säljas vore ett Helgerån. Svenska folket önskar se dessa vackra smycken på Drottningen ock Prinsessorna.


 5. Elna skriver: 2 april, 2020

  Varför en bild av Sofias privata diadem ?


  1. Desirée skriver: 2 april, 2020

   Alla dessa smycken är privata, det vill säga de ägs INTE av staten. De flesta tillhör dock någon av de Bernadotteska stiftelserna som inrättades för att inte ännu fler juveler skulle försvinna från landet i arv eller gåva till prinsessor som gifte sig, som exempelvis smaragdgarnityret och rubingarnityret hade gjort till Norge resp. Danmark. Kamégarnityret, akvamarindiademet med flera tillhör kungen privat dock. Staten äger kronor med mera som finns i Skattkammaren i källaren på Stockholms slott och även ett brett diamantarmband som Silvia använder ibland.
   Drottning Ingrid fick med sig mängder likaså Karl XV dotter Lovisa som också gifte sig med en dansk prins.


  2. josefin skriver: 2 april, 2020

   Desirée, smycken hamnade i stoftelse sà kungen skulle slippa betala förmögenhetsskatt pà den tiden sàda skatt fanns – det var dà han ocksa tog upp en Hauptbyra till várde 2500 SEK om jag läst rätt.


 6. PernillaA skriver: 2 april, 2020

  Varför inte en bild ; det är väl det diademet du själv gärna haft


  1. Bea skriver: 2 april, 2020

   Instämmer (utan färgade stenar helst) med pärlor mycket vackert.


 7. Gilla skriver: 2 april, 2020

  Elna. Det funderar jag också på. Men ett tillfälle att visa upp tidningens älsklings prinsessa.


 8. mikael johansssom skriver: 2 april, 2020

  förstår inte mångas kommentarer ?
  tror att det är fler som ser på det
  och ingen har bet er att se på det om ni har lust
  blir så trött på alla moralkärigar o gubbar
  dom stiftelsena o fonderna delar ut mycket pengar ,,
  men det förstår ni ju inte ser det ut som


 9. Leo skriver: 2 april, 2020

  Väldigt vackra smycken, som måste bevaras, men ibland när många delar används vid samma tillfälle, blir det lite för mycket av det goda o då liknar de ”kungliga”mest ett resande teatersällskap.


 10. Anna Milworth skriver: 2 april, 2020

  Visst kan smyckena avyttras. Att det är arvegods har ingen betydelse. Men det brukar vara ett evigt argument från rojalisterna. Och jag håller verkligen med om att det är oetiskt av dessa kungligheter att glittra med smycken och vackra dyra kläder ena dagen och nästa dag med allvarliga miner prata om utsatthet, fattigdom, näthat och andra svåra samhällsproblem. För att komma till rätta med dessa misshälligheter behövs pengar – som alltid – och där skulle de kunna bidra. Alltså inte staten utan ta ur den egna stora privata förmögenheten.


  1. ananas skriver: 2 april, 2020

   Arvegods har även känslovärde också om det skulle sakna pengavärde.


 11. Chris skriver: 2 april, 2020

  Att Silvia med bravur klarade av det brittiska statsbesöket 1983 säger en del om hennes kapacitet…det är nog inte helt lätt att ta emot drottning Elizabeth, drottningarnas drottning som , även om hon uppför sig oklanderligt i alla sammanhang, har höga krav på sig själv och förväntar sig detsamma av omgivningen. Att Silvia utan kunglig uppfostran klarat dylika uppdrag utan minsta felsteg säger en del om hennes personlighet, viljestyrka och självdisciplin.
  Tyvärr kommer det nog aldrig att finnas någon som kan mäta sig med Silvia i yngre dagar när det gäller skönhet, utstrålning och elegans…!


  1. ma skriver: 2 april, 2020

   Chris.
   Det var mycket fint ock sant skrivet om vår Drottning Silvia. Instämmer till 100%


  2. Bror skriver: 2 april, 2020

   Flugan på väggen i drottning Elizabeths gemak kan berätta en helt annan historia.
   Och då ska vi helst utelämna det Philip sa.


  3. charlotte skriver: 3 april, 2020

   Bror,
   Det prins Philip sagt under sin aktiva tid vill man helst glömma. Vi får alla skämmas för hans oborstade sätt.


 12. Daga skriver: 3 april, 2020

  Märkligt att få se tv1 sända program om Bernadotternas ärvda smyckesamling.I dessa Coronatider när människor dör runt omkring oss, sitter kungligheterna i lyx och flärd och visar upp tiaror och halssmycken för miljoner och berättar om viktigheten att välja rätt smycke till rätt klänning.Finns det inget annat att till tröst för människorna,de som lider och dör i landet i den svåraste pandemin på hundra år.Den egoistiska lyxberättelsen från kungliga fataburen kunde jag varit utan,den tv1 sände i går kväll med Silvia,Christina och Victoria Bernadotte.Varför inte låta dem delta med att göra skyddsutrustningar till undersköterskorna i långvården.


  1. charlotte skriver: 3 april, 2020

   Daga,
   Man kan se programmet ur olika synvinklar. Själv tyckte jag att det var ett välkommet avbrott i isoleringen och man fick tänka på något annat. Dessutom fint framförande utan trams och flams av drottningen och prinsessorna. Väldigt många har instämt med mig.


  2. josefin skriver: 3 april, 2020

   Daga, det är ju inte direktsándning sà om Du vill kan Du titta pa svtplay när pandemin är över. Andra, som vill se o höra nàgot annat än virus hela tiden, kan se juvelerna som distraktion nu. Hur svàrt var det att inse att folk tar situationen olika?


 13. Katta skriver: 3 april, 2020

  Jag tittar gärna på vackra smycken och njuter även om de inte är mina. Skulle önska att auktionsrundan tittade på och värderade gamla vackra smycken i st f gamla maskätna möbler. Går också gärna runt och fönstershoppar. När ögat är mätt mår jag också bra. Att äga är inte alltid bäst!


  1. Ulla Lundell skriver: 3 april, 2020

   Alla de här mycket gamla smyckena som är så vackra hör till den svenska historien och den svenska historien är i mitt tycke inte till salu på något vis. De tillhör ju den Berndadottska stiftelsen och då finns de ju kvar.

   Ulla


  2. Bror skriver: 3 april, 2020

   Katta!
   Får jag komma med ett litet tips på fönstershopping?
   Via Condotti i Rom!
   Rakt ner från Spanska trappan hittar du gatan som förmodligen är världens bästa ställe för fönstershopping.
   Är du riktigt cool, sätter du näsan i vädret stiger innanför valfri dörr och kommenderar fram modellvisning av något riktigt, riktigt svindyrt. Talar gör du på engelska med tydlig öst-europeisk brytning. Betjäningen ser då framför sig affärer med sexsiffriga belopp, dvs Madde-klass!
   Medan du väntar låter du samma betjäning förstå, att du gärna vill ha ett glas champagne. Väl kyld!
   Lycka till!
   Men vänta tills Coronastormen blåst över.

   PS
   Tekniken är av samma slag som den försigkomne skomakaren tillämpade när han iscensatte det som blev kuppen i Köpenick.
   Folk låter sig alltid imponeras av ett självsäkert uppträdande på gränsen till det arroganta.


 14. Daga skriver: 3 april, 2020

  charlotte!Här var vi nedstämda och ledsna när vi såg högsta företrädarna sitta och beundra glittriga stenar och pärlor för miljoner. Halvtimmen innan på nyheterna rapporter om undersköterskorna på långvårdsavdelningar och sjukhem i Stockholm inte får tillgång till skyddsdräkter för att skydda sig och patienterna mot dödliga viruset.Nej det var inget nöje att se kungligheterna och deras dyrbara glitter i går.Mvh Daga


  1. Ulla Lundell skriver: 3 april, 2020

   Jag undrar vad den danska TV-serien Matador har att göra i detta forum.

   Ulla


  2. charlotte skriver: 3 april, 2020

   Daga,
   Jag följer pandemin och dess konsekvenser all min vakna tid och anser att det är biologisk krigföring mot världens folk. Kungafamiljen har ju inte valt tillfälle att visa programmet utan SVT lägger in det när de anser det lämpligt. För mig var det en liten stund att hämta andan inför det ofattbara som händer nu.


  3. IngridR skriver: 4 april, 2020

   Jag instämmer med dig, Daga.


 15. Daga skriver: 6 april, 2020

  IngridR Så var vi överens för en gångs skull!Kram.Daga


 16. Fluff skriver: 6 april, 2020

  mikael Johansson,
  Jag vet inte vem du är och känner inte till dina kunskaper och förmågor, men du får nog försöka förstå att de bernadotteska familjestiftelserna som förvaltar smycken inte delar ut pengar till någon. De förvaltar konst, smycken och möbler.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar