Så väljer kungligheterna vilka smycken de ska bära

Kungliga diadem

Hur väljer man egentligen ut vem som ska få bära vissa kungliga smycken – och när den personen ska bära dem? I SVT-programmet ”Kungliga smycken”, med premiär den 2 april 20:00, ger man svar.

I dag, torsdagen den 2 april 2020, är det premiär för SVT-programmet Kungliga smycken – en serie i två delar som handlar om… ja, just det – kungliga smycken.

”Aldrig tidigare har tv-tittarna kunnat studera de kungliga svenska juvelerna så närgånget som nu. I två unika program öppnas det kungliga smyckeskrinet, och fram plockas ovärderliga tiaror, halsband och örhängen. Smyckena berättar om kungahusets och Sveriges historia och om de kvinnor som burit juvelerna genom historien. Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina berättar personligt och initierat om smyckenas historia som symboler för makt och kärlek”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

– Smyckena berättar så mycket om en tid, och i vissa fall också personer. Smyckena gör historien levande. Det här är något som någon har burit, tagit, kan på. Det är läckert, slår kronprinsessan Victoria fast i programmet.

Leuchtenberska safirerna

De Leuchtenbergska safirerna, fotade av SVT. Silvias favoritdiadem!

Men, hur går det egentligen till då den svenska kungafamiljen ska välja vilka smycken man ska bära vid ett särskilt tillfälle? I Kungliga smycken ger man svar.

– Det beror naturligtvis på tillfället, vilken grad av smycken man ska använda. Men det beror också på klädsel. Vad är det för färg på klänningen? Vilken stil har den? Ibland anpassar vi smyckena till klänningen men ibland är det också tvärtom: vi anpassar klänningen till smyckena, berättar drottning Silvia.

Silvia och Elizabeth

Statsbesök från England, Maj 1983.Silvia bär det svårburna Kröningsdiademet.

Hon fortsätter:

– Vi talar om det, vi diskuterar. Vi försöker att inte ha samma färg alla tre, eller alla fyra. För det mesta frågar de mig vad jag kommer att ha och jag hör med dem vad de ska bära. Det är ett familjesamtal för att stämma av, så att det blir vackert.

Drottningen erkänner dock att det finns vissa favoritsmycken.

– Alla har förstås sina älsklingar, som just de vill bära, berättar hon.

Sofia på kungens middag för Nobelpristagarna – i sitt privata diadem.

Och drottningens favorit?

– Safirdiademet. Det är lätt att bära. Det är vackert. Det är underbart!

Victoria däremot tycks oerhört förtjust i Knappdiademet.

Victoria med knappdiademet

Victoria med Knappdiademet, fotot är taget av SVT.

Sara Bull, programmets programledare frågan kronprinsessan Victoria om hur engagerad kungen är i det hela!

– Han har ju sett dem (smyckena reds. anm.) hela sitt liv. På sina systrar och sin mamma. Han är oerhört kunnig och vet vilket som passar till vilket tillfälle. ”Det här passar sig då” och ”vänta med det där”. För det finns ju en tradition, vem som bär vad – och när. Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära i dag.

Madeleine i sitt favoritdiadem: Akvamarindiademet. Kungens farmor, den engelskfödda prinsessan Margaretha, fick diademet i gåva av sina föräldrar, hertigparet av Connaught. Sibylla lät det sedan gå i arv till sin äldsta dotter, prinsessan Margaretha. Nu använder Madeleine det.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT