Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så var Ari Behns sista tid i livet – före tragedin

26 dec, 2019, 12:55 
AvEmma Sanderberg
Prinsessan Märtha Louises före detta make Ari Behn har lidit av psykisk ohälsa till och från de senaste åren och på juldagen kom det chockerande beskedet. Ari Behn hade valt att avsluta sitt liv, endast 47 år gammal.
Annons
Ari Behn är död – blev 47 år gammalBrand logo
Ari Behn är död – blev 47 år gammal

På juldagen kom beskedet att prinsessan Märtha Louises före detta make, författaren Ari Behn, hade avlidit.

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, meddelar att han har tagit sitt liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den kommande tiden, sa Geir Håkonsund, Ari Behns manager, i ett uttalande till NRK.

Skilsmässan mellan Ari Behn och Märtha Louise

Ari Behn och Märtha Louise gick skilda vägar 2016 och Ari berättade då att han i samband med uppbrottet fått ett flertal panikångestattacker. Vid ett tillfälle blev han inlagd på sjukhus.

– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han tidigare sagt i en intervju med Dagbladet.

Ari Behn med familj
Ari Behn och Märtha Louise tillsammans med sina tre döttrar, julen 2014.

Ari Behn och Märtha Louise var gifta i 14 år och tillsammans har de tre döttrar, Maud Angelica 16, Leah Isadora, 14 och Emma Tallulah, 11.

Annons

– Det var tungt. Jag var tvungen att hitta kompassen igen. Det hände så mycket andligt och mentalt, och jag hade också fysiska utmaningar som skapade ett mycket stort ras och kaos, berättar han och syftar då på en cysta i mellanörat som hade uppstått ungefär samtidigt.

Efter en tuff tid verkade dock Ari Behn må bättre. I en intervju med Verdens Gang i oktober sa han att han hade det ”väldigt bra”.

– Jag har haft mina utmaningar de sista åren, men jag har tagit mig igenom det, sa Behn då.

Slottet i Oslo
Vid slottet i Oslo har människor tänt ljus och lagt blommor för att hedra Ari Behns minne.

De sista åren av sitt liv satsade Ari Behn helhjärtat på konsten. Han anordnade pop up-utställningar i hela Norge och sålde målningar för flera miljoner kronor, rapporterar Dagbladet. Så sent som våren 2019 reste han till Los Angeles för att ”knyta kontakter” i branschen.

Annons

Men även om livet verkade ha vänt för Ari Behn svarade han kryptiskt när han fick frågan tidigare i år om han är lycklig.

– Lycka är ett stort ord, men jag känner mig stark. Mina barn och förhållandet till Märtha Louise – det är lycka för mig.

Ari Behn skulle fira jul med kungafamiljen

Nu i höst har Ari Behn haft en konstutställning tillsammans med sin gode vän Mikael Persbrandt. Under hela december har man kunnat se konstnärernas tavlor i Tønsberg på Norges sydkust. Persbrant uttryckte sin sorg över Ari Behns bortgång på Instagram:

”Du bar ett ljus inom dig, en urgammal glöd, en sällsynt värme, nu har jag förstått att mörkret tog dig, det gör mig så ont. Jag ber för dig, jag ber för dina barn och din familj. Frid vare med dig broder”.

Julen skulle Ari Behn fira tillsammans med barnen och Märtha Louise, precis som vanligt, berättade författaren och konstnären i november. Både Märtha Louise och Ari Behn har flera gånger uttryckt hur bra deras relation är och Ari Behn var en självklar gäst på slottet under det traditionella julfirandet.

Foto: TT

Annons