Så var kungens privata firande – Svensk Dam var enda tidning på plats!

Kungen och drottningen på Drottningholm med hunden Brandie.

Vilken morgon! Kungen fyller 73 år och Svensk Damtidning var på plats när han och drottningen drog igång firandet med ett kungligt kaffekalas på Drottningholm.

Vilken början på kungens födelsedag! Vårsolen sken, fåglarna kvittrade och kungen var på sitt bästa humör. Han hade drottningen vid sin sida och hunden Brandie ett skutt bort när han drog igång sitt inofficiella firande på Drottningholm, bara timmar innan uppvaktningen på Kungliga slottet.

Kungen i hatt på 73-årsdagen på Drottningholms slott.

Dagens glada födelsedagsbarn!

Kungaparet bjöd på kaffe och hembakta bullar från slottsköket, och överallt svansade glada hundar omkring. Själv hade kungen alltså med sig sin Brandie, som är fem år och en bayersk viltspårhund, men allra mest hans trogna sällskap och vän.

Kungaparet bjöd på kaffe och hembakta bullar på kungens födelsedag på Drottningholm.

– Varsågoda, det är kungen som bjuder!

Men framför allt hade han bjudit in alla till invigningen av sitt senaste hemma-projekt, den här fina paviljongen på mini-ön Ormholmen, som ligger ett par hundra meter från själva slottet i parken på Drottningholm.

Kungen inviger nya paviljongen på Drottningholm, med drottning Silvia och sin hund Brandie. Till höger Stefan Wirtén, slottsfogde på Drottningholms slott.

Kungen höll ett spontant tal och så var den nya paviljongen invigd. Till höger slottsfogden Stefan Wirtén.

Här får alla hundar springa fritt, utan koppel. En hundrastgård med kunglig guldkant helt enkelt, dessutom belägen på historisk mark.

– Kungen går själv promenader här med Brandie varje dag, ja i mån av tid i alla fall, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning.

Men det har saknats ett väderskydd – och nu har kungens önskan om en liten paviljong på hundön i parken blivit verklighet.

Så firade kungen sin födelsedag

– Det är en dröm som kungen har haft länge. En jättefin idé som helt och hållet är hans egen. Kungen tycker att det har saknats en plats där man kan sitta under tak om det regnar, eller där man kan slå sig ner och prata en stund med en god vän, säger Drottningholms slottsfogde Stefan Wirtén.

Den nya paviljongen på Ormholmen på Drottningholm, ritad av slottsarkitekten Erland Montgomery.

Dagen till ära spelades det brunnsmusik i den nya paviljongen, som är ritad av slottsarkitekten Erland Montgomery.

Kungen invigde med några spontana ord och berättade bland annat att han var med och planterade ekarna i den lilla dungen intill.

– Det måste ha varit i början på 1960-talet, jag minns att jag följde med min farfar hit.

En av hundarna som var med på kungaparets kaffekalas.

Det var många av gästerna som hade fyra ben och svans…

Så gick det kungliga kaffekalaset mot sitt slut. Kungaparet och deras gäster drack den sista slurken födelsedagskaffe och sedan fick kungen bråttom. Efter ett blixtsnabbt byte till uniform var han på väg.

Kungaparet med sin hund Brandie som är en bayersk viltspårhund.

På språng mot födelsedagsfirandet på Stockholms slott!

Nu fortsätter ju firandet inne på Borggården på Stockholms slott, följ vår reporter Emma Sandebergs rapporter därifrån!

Läs mer:

Barnbarnen på plats för att fira morfar kungen!

Han håller stilen – allt om kungens parad-look!

Foto: Jonas Ekströmer/TT och Helena Wiklund