Saknaden är enorm: "För kungafamiljen var han guld värd"

johan t lindwall skriver om kay wiestål

Kungafamiljen har sorg. Nära vännen Kay Wiestål har gått bort i sviterna av covid-19. Johan T Lindwall minns mannen som grundade Victoriadagen. Och som aldrig skulle berätta kronprinsessans hemligheter.

I dag för exakt en månad sedan fyllde han 80 år. Då på hans stora dag pratade vi länge över telefon och han bubblade av glädje:

– Tänk dig vilket fantastiskt liv jag har fått och ska ha framåt.

Nu är Kay Wiestål borta.

Han och jag kom att träffas i början av 90-talet på Victoriadagen på Öland. Då var jag reporter på en av de stora kvällstidningarna och han var mannen som hade grundat Victoriadagen och skapat en turistskatt varje sommar på Öland.

"En stark vänskap växte fram"

Varje år sågs vi kring det magiska datumet den 14 juli och kronprinsessans födelsedag. Det kunde ibland gnissla när Kay kanske tyckte att vi skrev om för många privata detaljer kring firandet av kronprinsessan och inte bara rapporterade i stort.

Men med åren kom vi att respektera varandra något enormt och en stark vänskap växte fram mellan oss.

För kungafamiljen var Kay Wiestål guld värd. När han skapade Victoriadagen skapade han också en oerhörd turistskatt på Öland. Varje år kring den 14 juli blommade hela Öland upp och turisterna vallfärdade till den lilla ön.

Kronprinsessan Victoria kom att uppskatta Kay Wiestål som inte bara arrangören av Victoriadagen, utan även en person som kom att bli vän till hela kungafamiljen. Kay var en gentleman och Victoria visste att han aldrig skulle yppa några hemligheter.

Victorias stora förtroende för Kay Wiestål

För mig personligen och mina tre barn blev Öland och den traditionella veckan i Borgholm något av självklart varje sommar och de kom att älska Kay och hans hustru Camilla.

För vem älskade inte Kay? När han för ett par år sedan lämnade över stafettpinnen av Victoriadagen efter över 40 år som ansvarig var talen långa och känslosamma på avskedsbanketten.

Kay visste att det var slutet på den eran. Men samtidigt startade något nytt.

"Nu ska jag njuta av min ledighet och golf", sa Kay och verkligen menade det.

I dag för exakt en månad sedan pratade vi länge med varandra på telefon. Det var Kays 80-årsdag och han hustrun Camilla skulle i väg och fira honom på "hemlig ort".

Jag hade skickat blommor till honom och han tackade och sa lite med stolthet i rösten:

"De kom med ett annat blombud från ett annat par som du mycket väl känner till. Jag säger inte mer än så", sa Kay och skrattade.

Nu är han borta.

När jag skriver det här får jag ett sms från min snart 15-årige son Alfred:

"Pappa, Kay är död!"

Ja, Alfred. Kay är död och vi är så många som kommer sakna honom.

Förbannade Corona. Förbannade virus.

LÄS MER: Kungafamiljen i sorg – nära vännen död

Foto: TT