Saknaden efter Diana nära att sänka William

William minns sin mamma på sin födelsedag.

Prins William fyller 38 i dag.
Slå på ljud

Det blir ingen vanlig födelsedag för prins William. Coronaviruskrisen har kommit i vägen för firandet. Det blir en avskalad födelsedag.

Men det blir ändå speciellt. I år sammanfaller nämligen Williams födelsedag med fars dag i Storbritannien, en högtid som firas den tredje söndagen i juni.

Prins William har pratat om hur faderskapet har förändrat hans liv. Det är också något som har fått honom att se tillbaka på sitt livs stora trauma – att förlora sin mamma vid ung ålder – med nya ögon.

– Jag tror att när du har varit med om något traumatiskt i ditt liv, som när min mor dog när jag var yngre, så kommer dina känslor tillbaka under dramatiska former, har prinsen sagt till BBC.

Berättar för barnen om Diana

Enligt kungliga experten Katie Nicholl kommer det stora traumat att vara extra närvarande under prins Williams födelsedagsfirande.

– Det måste vara känslosamt för honom att tänka på att hon inte är här och kan dela detta med honom. Hon är fortfarande en stor del av hans liv, så det är ofrånkomligt att han kommer tänka på henne på sin födelsedag, säger hon till magasinet OK.

Prins William håller Dianas minne levande, inte bara för sig själv, men också för sina barns skull.

– De har fotografier på Diana runtom i huset, och det finns en tanke bakom det. Han pratar mycket om henne med barnen. Han och Kate berättar historier för dem om hur Diana hjälpte folk och berättar för barnen hur mycket de skulle ha älskat sin farmoder, säger Katie Nicholl.

Foto: TT